IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната икономика няма да се разпадне на геополитически блокове

Никой от днешните големи играчи на глобалната политическа сцена не предлага толкова широк спектър от съюзи, че да изкуши останалите страни

18:02 | 16.07.22 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Един от другите сериозни играчи на сцената на нововъзникващите пазари, Индия, изглежда на пръв поглед се измества към лагера на напредналите икономики, тъй като нейните външнополитически отношения с Китай се влошават. Наскоро тя подписа търговски споразумения с Австралия и Обединеното кралство и преговаря за такова с ЕС, заедно с засиленото военно сътрудничество със САЩ.

Тези сделки обаче не са толкова изпълнени със съдържание, за да заключат Индия в решаващи търговски отношения. Те не могат да спрат и индийския премиер Нарендра Моди да купува петрол от Русия, една от ключовите стратегически цели на водения от САЩ съюз по отношение на Украйна.

Подобно на Болсонаро, Моди играе многополюсна дипломатическа игра и засега успява.

Много нововъзникващи пазари правят същото. Редица държави от Източна Азия не са големи фенове на Китай, а някои, като Виетнам, намират добър бизнес с мултинационални компании и се диверсифицират от китайската икономика.

Търговията на Виетнам обаче все още е свързана с азиатско-тихоокеанските мрежи, в които присъства Китай, подсилени от доминираното от Пекин Регионално цялостно икономическо партньорство.

По време на Студената война развиващите се страни можеха да минат или от едната, или от другата страна и да получат облаги от широк спектър от съюзи: военна защита и помощ, политическа помощ, може би някои полезни търговски връзки. Дори тогава обаче имаше голямо движение на необвързаните. Никой от днешните големи играчи на глобалната политическа сцена не предлага толкова изчерпателна оферта.

САЩ контролират глобалната система за разплащания в долари и най-голямата армия в света. Текущата фобия във Вашингтон от търговски споразумения обаче ограничава способността на страната да възнаграждава съюзниците със сочен пазарен достъп, което се доказва от слабостта на Индо-тихоокеанската икономическа рамка за Азия.

ЕС е по-добрият залог за смислена търговска сделка, ако приемем, че развиващите се пазари се съгласят с все по-рестриктивни правила за околната среда и трудовите права. Блокът обаче има малък обединен военен капацитет, за да подкрепи стратегически съюз.

Китай е голям пазар за износ на стоки, източник на ключови промишлени суровини – например редкоземни метали, и доставчик на инфраструктура чрез инициативата „Един пояс, един път“ – ако приемем, че това е бонус. Юанът обаче не е интернационализирана валута и войнствената външна политика на Пекин тревожи страните в региона.

Досега тъканта на глобализацията се оказа толкова плътно изтъкана, че устоя на опитите за разпаряне. Разбира се, политическите разделения между големите търговски сили, особено САЩ и Китай, са постоянна тревога. Ако напрежението около Русия или Тайван ескалира, тази заплаха ще стане остра. Досега обаче нито една от тези сили не се е показала достатъчно устойчива, за да принуди страните да изберат изключителен блок. Това не е Студена война, а нещо много по-интересно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
Joe Biden's Oil Gamble Set to Backfire as Saudi Arabia Sticks With Russia ... а стига бе ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
Die Welt: Скромно посрещане за Байдън в Рияд за разлика от Путин през 2019-а, явно Русия е по-влиятелна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 1 година
Някой може ли да ми обясни каква е ползата от съществуването на БРИКС. Някакви сериозни облекчения в търговията ли имат, финансови преференции или други договорености? БРИКС това е третият свят завиждащ на Първият, заради богатството му. Може да поспорим единствено за Китай дали не се е измъкнал, но манталитетът му е все още от третият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Смяташ, че те са "орел рак и щука" - защото никой в групата не си позволява да дава заповеди на другите? Очевидно е така. Да, ама все повече страни не желаят да бъдат лакеи на САЩ и да получават заповеди от някакво жалко чучулоподобно старче - и избират БРИКС. До няколко месеца той ще се разшири с още пет държави... ЗАСЕГА. Защото освен Аржентина, Иран, Арапия, Египет, Турция - може и още желаещи да се появят - например Виетнам и Индонезия. Именно защото това е икономическо обединение на свободни страни - и колкото повече стават те, толкова повече ще търгуват помежду си а не с все по-самоизолиращият се запад. Факт - близкоизточната обикалка на чучyлото-узурпатор, завърши с шумен провал. Дори в Израел не срещна особено радушен прием, а в Арапия принц Мохамед едва не го пропъди. Репресиите срещу Русия само убеждават свободните страни, че трябва да изградят своя финансова система. А митът за непобедимата американска армия е смешен - те са герои само срещу беззащитни държави. 75% от младите американци са НГВС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Ти ми звучиш като някой бoлен фен на хитлер отпреди 80 години - който истерически е продължавал да вярва в победата на Третият райх, когато руснаците вече са били на 50 км от Берлин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 1 година
Ти не разбра ли че Русия няма да победи в тая война и на финала ще е тотално каталяса ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 1 година
Само като чуеш че някой пакетира заедно Индия и Китай и вече почваш да си мислиш кво е пил и в кви количества . Пак кат сложиш до тях и икономическото джудже Русия и ептен утиде коня у ряката . Хиладолетия политиката на Китаи е била : Китай няма нужда от света , света има нужда от Китай . Империя обърната навътре и това как опонира на ревизионистична Русия чиито мокри сънища са как да възстанови СССР ? За Бразилия даже и не ми се пише :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Тоя па Чуков е еталон на пишман прогнозатор..Нищо от това,което досега е казвал,не се е материализирало..Полезен е с това, че каквото прогнозира, предприемаш обратното и никога няма да сгрешиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Абе , какъв цвят е небето в твоят свят?И като как бе, доморасла Касандро, си функционира доста успешно?Точно БРИКС е доказателство за тезата в статията,Орел, рак и щука, много ми напомнят нашата четворна коалиция.Всяка една от страните в тази страна абревиатура, с изключение на обречената на дългосрочен упадък Русия, има многократно по-големи икономически връзки и търговски отношения със Запада, отколкото помежду им..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
Миглено, откъде такива утопии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още