fallback

Ще устои ли Европа на газовите игри на Владимир Путин?

Газохранилищата в ЕС се пълнят по-бързо от планираното и Русия променя своята тактика на газовото поле

17:00 | 22.07.22 г. 19

От началото на военния конфликт в Украйна в Европа следят внимателно газовите потоци от Русия. Опасенията за прекратяването им изпрати цената на газа до рекордните малко над 200 евро за мегаватчас през март. Търговията остава волатилна в последните месеци, като често само слухове за проблеми изстрелват за кратко цената на газа нагоре.

ttf

Източник TTF

Миналият зимен сезон започна с около 77% напълнени газохранилища в Европа. Част от тях се стопанисват от "Газпром" и до последно компанията отказваше да започне да ги пълни, посочвайки като мотив необходимосттта от запълване на руските складове. В резултат зимата на 2022 година започна с рекордни количества газ в руските газохранилища (72,6 млрд. куб. метра) и минимални количества за последните десет години в Европа.

Европа обаче имаше късмет с по-мека от обичайното зима и рекордни доставки на втечнен газ. Така, въпреки опасенията, количеството на газа стигна до края на април. Изглежда този път европейските държави са си научили урока - към средата на юли европейските газохранилища вече са запълнени до 65% от капацитета им. Ако темпът се запази в следващите месеци, европейските държави ще изпълнят регламента на ЕК и ще запълнят 80% от капацитета на газохранилищата още през септември, а не до 1 ноември.

Предизвикателство обаче може да се окаже горещото лято и нуждата от повече електроенергия за охлаждане. В момента много държави съкращават производството на електроенергия от газовите централи, за да могат да спестят суровината за зимата. В режим на "студен резерв" са въглищни централи, а много компании са насърчени да използват алтернативи - включително и петрол, който е силно замърсяващ.

Засега еколозите не са особено притеснени - плановете са само временни и ЕС не се отказва от своите амбиции да намали емисиите до 2030 година и да се превърне в беземисионна икономика до 2050 година.

В някои държави като Португалия и Полша даже вече няма къде да съхраняват газ за зимата, защото съоръженията са изцяло запълнени. В други положението не е толкова добро. В България например газохранилището в "Чирен" е запълнено до малко под 43% от капацитета. В Унгария нивото на запълняемост е малко под 48%, а в Латвия - около 49%, сочат данните на Gas Infrastructure Europe.

Германия привлича особено внимание в момента. Страната е най-големият потребител на газ в Европа и най-големият клиент на "Газпром" като цяло. Данните на местния мрежови регулатор показват, че газохранилищата са пълни малко над 65% от капацитета им, който достига до 23 млрд. куб. метра. Заради намаляването на доставките по "Северен поток 1" сега в Берлин са категорични, че Русия използва газовите доставки, за да ги изнудват.

Икономическият министър Роберт Хабек промени и целите на държавата - до 1 ноември германските газохранилища трябва да бъдат запълнени до 95% от капацитета им. Така страната ще бъде по-спокойна през зимните месеци дори ако Русия отново да спре газовите доставки.

Чрез своя дъщерна компания "Газпром" управляваше няколко големи газохранилища в Германия и Австрия. През миналата зима те останаха полупразни, но сега "Gazprom Germania" е под контрола на германската държава. Австрия също отне управлението на едно от най-големите газохранилища в страната, което се използва от Германия, защото "Газпром" не предприе навреме мерки за запълването му.

Много анализатори коментираха, че ключово за тази зима ще бъде състоянието на газохранилищата в Европа. Засега нещата там се развиват по план и европейските държави ще могат да посрещнат по-спокойно новия отоплителен сезон дори и без руски газ.

Затова сега и играта на Русия изглежда се промени - доставките по "Северен поток 1" са намалени, а според източници на Ройтерс самата Москва не предоставя нужните документи на митническите власти, за да бъде освободена спорната турбина за газопровода. Защото единството на ЕС може лесно да бъде разбито, ако един член (Германия) получава малко газ, дори и не достатъчно за собственото им потребление, и под въпрос става дали ще сподели и тези малки количества. През "Северен поток 1" и Германия газ получават още Нидерландия, Франция и Австрия.

В Русия все по-активно напомнят, че "Северен поток 2" е готов и само чака сертификат, за да заработи. На този етап в Германия са на мнение, че това ще е равнозначно на развяване на бялото знаме, но дали това ще е така и в зимните месеци на 2023 година?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
fallback