IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа не е подготвена за горещите вълни

Европейците не приемат високите температури като заплаха, а те предизвикват сериозни проблеми не само за здравето, но и за инфраструктурата

13:41 | 25.07.22 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Месец юли показа, че Европа няма никаква подготовка за горещи вълни, а всички предупреждения на климатолизите гласят, че те тепърва ще се засилват заради промените в климата. В много държави термометрите отчитат рекордни температури и до този момент само в Испания и Португалия от тези горещини са починали повече от 2000 души, пише европейското издание Politico.

На този етап все още няма данни от другите държави, обхванати от жегата и сушата в последните седмици - Франция, Великобритания, Белгия и Нидерландия, както и голяма част от Централна и Източна Европа. А и термометрите продължават да показват рекордни градуси и очакванията са, че това ще продължи още поне седмица.

По данни на Европейската агенция по околна среда в последните четири десетилетия от горещи вълни са починали межу 76 хил. и 128 хил. души. Това превръща горещините в най-смъртоносното природно бедствие в Европа. Смъртни случаи има не само в държавите с горещ климат като Испания или Португалия, но също така и в Германия.

Според анализатори европейските държави са неподготвени за съществуване на една по-гореща планета, макар че всички в ЕС имат национални планове за справяне с климатичните промени. За съжаление, често тези идеи са само на хартия и липсва финансиране, допълва още Politico. Световната здравна организация (СЗО) също отбелязва, че едва половината от държавите в ЕС имат планове за действия при екстремно високи температури. И те също в повечето случаи са недостатъчно финансирани.

Повечето европейски държави изработиха планове за горещините след вълната през 2003 година. Местните власти във Франция например направиха списък с уязвими граждани, с които ще се поддържа връзка и ще им се дават съвети при опасни за тях температури. Според анализатори това дава резултат, но като цяло Европа няма готовност.

Пет години, след като федералното правителство в Германия поиска планове за справяне с горещините от провинциите, проучване на Die Zeit показа, че 80% от 300 германски общини нямат подобни разработки. В страната няма и планове за справяне с горски пожари, а честотата им се увеличава.

Високите температури предизвикват горски пожари, а много държави изпитват нужда от допълнителни хеликоптери и друга техника за гасене на пожари, като в същото време бюрократични спънки бавят реакцията при пожар. Например много пожарникари в Германия се оплакват, че е нужно местните командни центрове да искат отпускането на хеликоптери за гасене на пожара от регионалните правителства, които от своя страна подават това искане до федералното Министерство на вътрешните работи. В най-добрия случай процедурата отнема 1-2 часа, но реално се чака с часове, докато пожарът се разгаря.

Добрият опит е наличен - в Гърция тази седмица бяха необходими 26 минути, за да бъдат изпратени 15 самолета за гасене на пожари в района около Атина.

Но оказва се, че енергийният сектор, транспортът и инфраструктурата също изпитват проблеми да функционират нормално при 40°С. Във Франция и Белгия ядрени централи трябваше да бъдат спрени, защото охлаждащите води на реките бяха с прекалено висока температура.

Във Великобритания жп инфраструктура беше повредена от високите температури. В Амстердам трябваше да пръскат мостовете с вода, за да могат да функционират нормално, а в Италия затвориха магистрали заради намалената видимост от горските пожари.

Дори и центровете за данни изпитват проблеми с охлаждането на сървърите и облачните услуги на Google и Oracle във Великобритания се оказаха затруднени.

Сегашната гореща вълна показа, че и домакинствата също не са подготвени за тези температури. Повечето домове в северните части на континента например нямат климатици. В Испания климатизираните домове са четири пъти повече от тези във Франция. Във Великобритания едва 1-5% от домовете са с климатици. Това означава, че са нужни доста инвестиции, за да бъдат подготвени европейците за борба с жегите.

Всъщност най-сериозната промяна предстои за съзнанието на европейците - в момента за много хора на континента предупрежденията на метеоролозите за гореща вълна носи по-скоро парти настроение, защото за тях горещините са управляеми. В много британски медии даже осмиваха възрастните хора, малките деца и хората със здравословни проблеми, които изказваха своите притеснения относно рекордните температури.

В Германия при температури от 36°С много провинции не активираха своите планове за борба с горещини, ако имат въобще такива. Даже спортни състезания на открито не са били спирани, а после в новините с изненада се съобщава за колабирали деца. "Все още нямаме рефлекса да приемаме горещините като заплаха", коментират от Алианса за защита на климата и здравето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
aaa не, не е тоя... друг луд е, който след изказването са го изгонили от всички научни организации в които е членувал, хахахаха... и ти ни цитираш тоя малоууумник! Само че Е доказано ЧЕ въглеродния диоксид Е парников газ и УВЕЛИЧАВА атмосферната температура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
къв е тоя "доказан" учен, дето никой не го е чувал ... да не е тоя: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD_%D0%9A%D0%BE%D1%83%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
s.saliev
преди 1 година
То май като цяло Европа не е подготвена за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Абе не са знай, ти недей да лежиш на тва рамо. Ще четем после заглавия "Европа не е подготвена и за студени вълни" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Англичаните - поне тези с нормална интелигентност, не телепрограмираната биомаса - се смеят на климатичната истерия. Вадят новинарски емисии от преди 20 години - същият месец, същите температури, само че тогава картата една красива, зелена, нарисували по едно слънчице над населените места - сега картата свети ярко червена, "червена зона" паника, истерия. Между другото, вчера имаше ТЕМПЕРАТУРЕН РЕКОРД в Хасково - с 0.2 градуса по-висока температура от предишния рекорд през 1913 г. Не знам след като доказан учен с дългогодишна практика като Джон Колман обясни аргументирано и обосновано че "климатичните промени" са измама и как точно се създава и поддържа, какво повече ви трябва, че да загреете? Каква е тая мощна индокринация, как ви програмират до степен да не сте способни на никакво друго мислене, освен внушеното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 1 година
Летните горещини вещаят топла зима . Май няма да излязат руските сметки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ама разбира се - отиди и обясни на англичаните, че никога несрещаните при тях 42С са пост-ковид пропаганда! Толкова са ви изгладени мозъчетата на копейкозависимите, че за всяко нещо почвате да подскачате "лъжа, пропаганда..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Ти като виден мангърист , вероятно не знаеш , но все пак , имаме по различно устроена храносмилателна система от кравите , нищо че сме бозайници и пием кравешко мляко ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
Тепърва нещата ще ескалират, но не се притеснявай.... никой нищо не прави по въпроса, така че ще имаш шанс да провериш дали учените са прави, или неучените като теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
викаш... лятото го има от милиони години! :D:D да, нашия умник си мисли че навсякъде има 4ри годишни времена, както е в неговото село... и че винаги е било както е сега! Що не си идеш на село, където е мястото ти и не спреш да ни занимаваш с неуката си личност? Глобално затопляне в резултат на човешка дейност има... и е доказано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още