IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелският сектор в София се стабилизира, но остава сред изоставащите в Европа

София е на предпоследно място в класация на стойностите на хотелите в Европа

12:46 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Хотелският сектор в София се стабилизира, но остава сред изоставащите в Европа

Хотелският сектор в българската столица не бе пропуснат от процеса на стабилизация, който обхвана пазара в Европа през 2010 г.

Въпреки това той все още е на опашката по редица показатели, сочи проучване сред 33 пазара в Европа на консултантската компания HVS, с което Investor.bg разполага.

Според проучването, което изследва стойностите на хотелите на съответните пазари, в София те са отчели отрицателен комплексен годишен темп на растежа от -5,5% на базата на данни за периода 2006 – 2010 г.

Индексът за оценката на стойността е базиран на комбинация от няколко фактора като средния брой стаи в четири- и петзвездните хотели на даден пазар, тяхната средна заетост за разглеждания период, средната цена на нощувка и средната нетна оперативна печалба на хотелите на пазара за периода.

Изчислено на тази база, средната стойност на хотелите в София през 2010 г. е била почти 110 хил. евро на стая. Това представлява малко увеличение от 2009 г., когато тя е била малко над 109 хил. евро, но все още далече от пика от 2007 г. от 178 800 евро.

От компанията прогнозират, че през следващите пет години тази стойност ще продължава да расте и през 2015 г. тя може да достигне 150 хил. евро, което е все още значително под пиковото ниво.

С това пазарът в столицата се нарежда сред петте пазара в Европа, които се очаква да отчетат най-слабо повишаване на стойностите през следващите пет години.

От HVS уточняват, че тези прогнози са базирани на хипотезата, че най-лошото от кризата вече е преминало и че регионът няма да бъде „драматично повлиян“ от политическите сътресения в Близкия Изток и Африка и ще продължи стабилния си ръст.

В доклада се отбелязва, че София продължава да бъде предимно бизнес ориентиран пазар, което се оказва затруднение за нашата столица поради ограничения брой на международните и вътрешните корпоративни пътувания.

Въпреки това след две поредни години на понижение на прихода от налична стая хотелите в София показаха признаци на възстановяване през 2010 г.

Миналата година имаше данни не само за завръщането на пазара на корпоративни пътувания, но и на ръст в активността по отношение на развлекателните пътувания.

Въпреки че последното изигра отрицателен ефект върху средната цена на нощувка, повишената заетост в сектора доведе до лек ръст на прихода от налична стая с 4% до средно 40 евро.

Това доведе до „скромен ръст“ на средната стойност на хотелска стая до 215 300 лв. (приблизително 110 хил. евро) от 214 200 лв. през 2009 г., казват от компанията.

Според индекса на HVS за оценка на стойностите на хотелите в Европа за 2010 г. София се нарежда на 32-ро, предпоследно, място със стойност от 0,633 в индекса.

Тя изпреварва единствено Талин с 0,459. За сравнение, Париж е класиран на първо място с индекс от 3,274, следван от Лондон с 3,018.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 23.03.11 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още