Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Жилищният пазар в София е в очакване на края на отпускарския сезон

В някои централни райони цените започват да "изостават", докато в районите с достъп до метрото има изпреварващ ръст на цените

Жилищният пазар в София е в очакване на края на отпускарския сезон

Снимка: Pixabay

За пазара на жилища в София това лято се оказа по-дълго от другите. Още от юни столицата започна да се изпразва и така вероятно ще е до 15 септември, като това се отразява върху работата на агенциите за недвижими имоти, защото много от продавачите и купувачите са на почивка и не могат да се направят огледи и да се стигне до сделки, коментира за БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова.

Независимо от ваканционния сезон, пазарът запазва темповете си в очакване на края на отпускарския сезон. Хитови в търсенето са двустайните жилища, интерес има и към тристайни и много често двата вида апартаменти са на една и съща цена, коментира експертът.

Причината за това е, че колкото е по-малък апартаментът, толкова е по-висока цената за квадратен метър. Много търсени са жилищата с цена между 50 и 100 хил. евро, като вече е трудно в централната част на столицата да се намерят имоти до 60 хил. евро, каквито могат да се намерят в по-отдалечените жилищни комплекси.

В някои централни райони цените започват да "изостават"

В момента в централната част на столицата - в някои от районите под бул. "Тодор Александров", бул." Сливница", около бул."Мария Луиза" и  Лъвов мост цените започват за "изостават", което се обяснява с предпочитанието на хората към останалата по-престижна част на центъра, отбеляза Перфанова.

Още по темата

Отново има интерес към панелките, заради по-големите полезни използваеми площи, където цената на квадратен метър изглежда същата или понякога дори по-висока спрямо новото строителство, но за да имаме по-реална оценка за сравнение, трябва да се оцени това, че при панелните жилища в обявените площи за продажба не се включват по-голямата част от балконите и част от общите части на сградата. Ако отчетем този факт, ще видим, че реално новото строителство е по-скъпо, коментира експертът.

Продължава тенденцията за покупка на "зелено", но купувачите подхождат по-предпазливо в избора на строителна компания, като все повече хора оценяват възможността да направят преустройство, докато тече строителството. Този тип сделки са привлекателни и заради възможността в рамките на две години, докато сградата стане готова, плащането да бъде разсрочено, както и заради по-големия избор на жилища и възможността да платиш част от сумата за имота, докато сградата не е завършена, а впоследствие да използваш кредит от банка за доплащане, посочи специалистът.

В районите, където се предвижда да се изгради метро, обикновено първо започва раздвижване на пазара и повишаване на интереса, а след това и на цената, догонвайки средния ръст в столицата, който през тази година очакваме да е около 5-6 на сто, коментира експертът.

Изпреварващ ръст на цените може да бъде отчетен обаче в районите, където метрото вече функционира, като това все пак не е единственият фактор за поскъпването на жилищата, посочи тя.

Ценовите равнища на имотите в сателитните зони на София в южната и източната част продължават да изпреварват тези в северозападната, въпреки това обаче има засилен интерес към покупка на къщи и в тези два района. Освен достъпа до транспортните артерии, сред факторите за тази тенденция е това, че голяма част от бизнеса е съсредоточен в Югоизточна София.

С планираното удължаване на метрото на север и изграждането на бизнес зони в района на Северната дъга се очаква засилване на интереса към покупка на жилищни имоти в района, което може да доведе до покачване на цените.

Пренасищането обаче на една зона с ново строителство може да окаже негативен ефект върху цените, независимо от общите тенденции на пазара, коментира Ирена Перфанова. Затова тя изтъкна, че балансираното развиване на столицата е важно за задържане на благоприятните условия за инвестиране.

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 1 година
Само провинциалист може да напише, че "централната част на столицата - в някои от районите под бул. "Тодор Александров", бул." Сливница", около бул."Мария Луиза" и Лъвов мост цените започват за "изостават", което се обяснява с предпочитанието на хората към останалата по-престижна част на центъра, отбеляза Перфанова."
Най-лошите райони, които дори и в географски смисъл не е сигурно че са център!
Център на ***, престъпността, емигрантите и прочее....
0
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Малко майтап - махнете последните три думи от заглавието (на отпускарския сезон) и го прочетете пак. Всичко е въпрос на цена на заема - казано нараво ВЪПРОС НА ЛИХВА. Ако допуснем, че София не расте, но и не намалява излиза, че цялото намаление на населението от над 50 хиляди е в провинцията. Един областен град от 27 изчезва годишно. Пред вид липсата на работа, на смешните пенсии и заплати, а даже и наеми в повечето градове не виждам откъде ще и дойде ресурса на София за бъдещо развитие. Еврокраденето няма да е панацеята още много време. Селските райони са трагедия - земята е у шепа едри мутраци. Произвежда се зърно и то сега масово се изнася с кораби. Поминък дори за малкото млади по селата няма. То това е и целта - земята няма цел да храни селяните - тя е средство за богатеене на мутри. За какво оживление ми говорите - всичко е от ниските лихви. Е той тоя дето ви набълбуква с нисколихвен заем ще ви оправи, спокойно. На тройна лихва може да ви оправи. Няколко атентата и бум балона.

Още от Анализи
Ще има ли София зелени коридори?