Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Офисите и моловете в София: Повече сделки и нови наематели през полугодието

Две трети от офисите са наети от фирми от аутсорсинг индустрията, на пазара навлизат все повече нови заведения

Офисите и моловете в София: Повече сделки и нови наематели през полугодието

Снимка: Pixabay.com

Пазарът на офиси и търговски площи в София се запазва динамичен през първото полугодие. При офисите се запазва тенденцията за недостиг на предлагане на готови площи, заради което остават и големите обеми, договорени за площи в строеж, отчита консултантската компания Colliers.

Като цяло недостатъчното предлагане дава слаб тласък на ръста на цените на фона на търсенето. Основен двигател на пазара остава аутсорсинг индустрията, която реализира две трети от сделките в този сегмент от пазара на бизнес имоти.

При търговските центрове има значителен инвестиционен интерес на фона на преструктурирането на собствеността на активи с пазарна история над 5 години, посочва се в доклад на компанията.

Предлагането като цяло в София и страната обаче остава стабилно. До края на годината нови проекти не се очакват. След това обаче предлагането се очаква да се увеличи заради пускането в експлоатация на Plovdiv Plaza – бившият мол Галерия, който в момента е в ремонт, както и новият проект в Русе – Shopping Arena Ruse.

Офисите – дисбалансът между търсене и предлагане се запазва

Според компанията пазарът на офиси в София се движи към етап на зрялост, който скоро ще доведе до появата на офиси с характеристиките за площи от клас Б – бюджетно достъпни, но с добри технически характеристики и функционалност.

Продължава разширяването на офис зоната по протежение на „Цариградско шосе“ около |Capital Fort, в района на 7-ми - 11-ти километър, която се отличава с добре развита инфраструктура, наличие на метро и подземен буферен паркинг.

Търсенето се задържа стабилно през първите шест месеца на 2017 г. Нетно усвоените площи са приблизително 49 хил. кв.м, което е близка стойност до нетното усвояване за първото полугодие на 2016 г. Брутно наетите площи достигат обче 94 хил. кв.м, което е с 64% повече на годишна база, показват данните на компанията.

Основен двигател на пазара на офис площи остава аутсорсинг индустрията. Делът на трансакциите с наематели от сектора достига 67% от всички сделки в този сегмент от пазара на бизнес имоти в София.

Продължава и тенденцията за отдаване на площи в строеж. Тези сделки са 43% от всички трансакции за полугодието и са в резултат от недостига на предлагане на готови офиси клас А. При тези трансакции се постигат и по-благоприятни наемни нива. Тенденцията се очаква да се задържи и тази година.


Последни новини

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
По "новият проект в Русе – Shopping Arena Ruse" изобщо не се работи и е на етап бетонна основа. От 8 г. стои на него и не мърда.

Още от Анализи
Пазарите на имоти в страните от Южна Европа се връщат към силен растеж