IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисите и моловете в София: Повече сделки и нови наематели през полугодието

Две трети от офисите са наети от фирми от аутсорсинг индустрията, на пазара навлизат все повече нови заведения

08:27 | 26.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Общият обем на свободните офис площи в София през първата половина на 2017 г. достига 170 хил. кв.м, като само 25% от тях са от най-висок клас. Ограниченото предлагане и ниските обеми на свободните офиси ще доведат до засилване на интереса и към площи клас Б, разположени на комуникативни локации, прогнозират експертите.

През следващото полугодие се очаква силен ръст на наетите площи в района около кв. „Хладилника“ (Paradise Mall). Засилва се и интересът за наемане на офиси в другите големи градове в България – Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново. Предпочитанията на наемателите са за сгради със сертификат за устойчиво строителство.

Търговските площи – нови магазини, нови брандове

Нивата на усвояване на площите в моловете и по главните търговски улици в София са устойчиви. В София наетите и отворени магазини са над 16,3 кв.м, което е с 11% повече спрямо първата половина на 2016 г. Най-голям е броят на новооткритите магазини в Paradise Center – 27, Park Center – 10, Serdika Center – 8, The Mall – също 8.

Заетостта в търговските центрове в градовете с население над 120 хил. души расте. В утвърдените проекти в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора е средно на нива над и около 90%. За Пловдив нивото й достига 97%, а най-ниска е в Русе – 70%. В София средната заетост е 88%, но в някои молове е 100%.

Продължават да навлизат и нови международни марки, но вече са главно заведения. Най-активни в откриването на нови обекти са веригите хранителни стоки, както и модните брандове. Следват веригите за техника, обувки, спортни стоки, мебели, заведения, в сектора здраве и красота и други.

Наемните нива на първокласните локации в търговските центрове в София леко се увеличават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Гари
преди 6 години
По "новият проект в Русе Shopping Arena Ruse" изобщо не се работи и е на етап бетонна основа. От 8 г. стои на него и не мърда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още