Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарът на малки и големи складови площи е най-динамичен

Дисбалансът между търсене и предлагане е най-видим в категорията до 300 и над 1 000 кв.м, според консултантска компания

Пазарът на малки и големи складови площи е най-динамичен

Снимка: FreeImages.com

Засилване на търсенето, но слабо предлагане на складови площи до 300 кв.м и над 1 000 кв.м. Това показват данните на Симеон Митев, основател на платформата Бг Склад, за периода 2014-2016 г..

Малък остава и пазарът на складови площи с логистична услуга, показват данните на експертите.

Търсенето на малки складови площи се обяснява с вътрешно-икономическото положение в страната и трансформирането на голяма част от средния бизнес, който намалява обема си.

Същевременно в категорията на големите площи основен двигател на търсенето са чуждестранните компании, които стъпват в България. Инвеститорите и собствениците са усетили обаче добре тази тенденция и през 2017 г. се очаква да излязат повече площи в тази категория на пазара.

Данните на компанията показват, че през 2016 г. предлагането на малки складови площи до 300 кв.м се е увеличило с 10 на сто на годишна база спрямо 65 на сто ръст на търсенето.

Динамиката на търсенето е в червено, а на предлагането - в синьо. Графика: Бг Склад

Голяма е и „ножицата“ в търсенето и предлагането и в следващата категория малки складове – от 300 до 750 кв.м., само че темповете се забавят, отчита компанията. Много от клиентите-компании от тази категория са се прехвърлили в първата – до 300 кв.м, заради преструктуриране на бизнеса.

Динамиката на търсенето е в червено, а на предлагането - в синьо. Графика: Бг Склад

Осезаем ръст на търсенето се отчита и при площите от 750 до 1 000 кв.м. В тази категория търсенето е съсредоточено главно от малки куриерски компании и логистични фирми, както и дребни производства.

Предлагането в тази категория се свива, защото част от собствениците, предлагащи такива помещения, са ги разделили на няколко по-малки части, които попадат в категорията до 300 кв.м. Част от площите пък са достроени, така че да се разширят над 1 000кв.м.

Динамиката на търсенето е в червено, а на предлагането - в синьо. Графика: Бг Склад

При големите площи над 1 000 кв.м търсенето се увеличава през тази година, а предлагането се намалява за разлика от предишните две години. През 2015 г. търсенето и предлагането на такива площи са се изравнили през миналата година, а през тази се отчита увеличено търсене и равномерно и слабо балансирано предлагане.

Що се отнася до складовете с логистична услуга, дисбалансът между търсене и предлагане е в полза на предлагането през тази година. В началото на 2015 г. много от логистичните компании са отделили между 20% и 30% от планираните площи за логистика и са ги реализирали на свободния пазар като отделни складове без логистична услуга. Така към края на тази година има голямо предлагане на такива площи от логистичните компании и много малко търсене, независимо от разчетите при ползване на логистична услуга, които показват много по-голяма рентабилност.

 

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата