Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

С възстановяването на европейската икономика инвеститорите залагат на офиси

Цените на офис площите в централните бизнес квартали в Европа са нараснали с 13% от началото на тази година

С възстановяването на европейската икономика инвеститорите залагат на офиси

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

След повече от една година на работа от дома инвеститорите в имоти очакват търсенето на офис площи в Европа да нарасне с разпространението на ваксините срещу COVID-19 и връщането на хората на работа, пише Ройтерс.

Глобалният обем на наетите офис площи намаля с 31% през първото тримесечие спрямо година по-рано, сочат данни на консултантската компания JLL. Но Европа се оказа по-устойчива от САЩ.

„Представата, че офисът е мъртъв е пълна глупост“, коментира Кийт Бреслауър, управляващ партньор в компанията за инвестиции в имоти в Европа Patron Capital. „Умните пари не вярват в това“, допълва той.

Един ден миналия месец Бреслауър работил по три нови възможности за строителство на офиси в британски регионални градове. „И не бяхме единствени“, допълва той.

Дългосрочните последици от пандемията върху работните практики остават неясни.

Банката HSBC планира да намали наполовина имотите си в света, а консултантската компания Deloitte уведоми британските си служители, че могат да работят откъдето искат. Американски банки като Goldman Sachs и JPMorgan нареждат на служителите си да се върнат в офиса.

Още по темата
„Някои ще се разширяват, а други ще се свиват, някои няма да променят нищо“, коментира Джеймс Крол, ръководител на подразделението за частни имоти в американската компания за управление на инвестиции Cohen & Steers.„Краят на забавяне на икономиката винаги дава най-добрите възможности за инвестиции“, допълва той.

Според Крол ръстът на хибридната работа – от офиса в няколко дни от седмицата, а останалата част от вкъщи, е компенсиран от нуждата от повече офис площи на човек в ерата на социалното дистанциране.

Недостигът на предлагането, който предшестваше пандемията, също подкрепя цените, въпреки че компаниите може да се нуждаят от 20%-30% по-малко площи, отбелязват инвеститори.

Саймън Мартиндейл, фондов директор в Mayfair Capital, казва, че компанията за управление на имоти работи по отдаване на офиси в регионални британски градове на „голяма корпорация“, търсеща допълнителни площи.

Пандемията нанесе по-малък удар на големи компании в Европа, отколкото се очакваше първоначално благодарение на силната държавна подкрепа и повечето продължават да плащат наеми, казват анализатори и брокери.

Американски центрове като Сан Франциско и Ню Йорк не са толкова устойчиви, вероятно защото наематели като компании за рисков капитал и фондове за частни капиталови инвестиции нямат такива възможности като международните компании да се ангажират с нови наемни договори, коментира Матю МакАули, директор на глобалните изследвания в JLL.

Инвестиционните сделки намаляха значително заради пандемията, казват брокери. Но там, където се е стигнало до сделки, цените на офисите в централните бизнес квартали в Европа са нараснали с 13% през 2021 г. спрямо 2020 г., сочат данни на Real Capital Analytics. В същото време цените на сходни сделки в САЩ намаляват.

Американските инвеститори в имоти проявяват все по-голям интерес към Европа, казват източници от индустрията „Много чуждестранни инвеститори искат да посетят Лондон, дори да се наложи да преминат през карантина, за да видят и да направят оферта за сгради“, коментира неотдавна консултантската компания Savills.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Китайските инвестиции превръщат в строителна площадка "покрива на света"