IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С възстановяването на европейската икономика инвеститорите залагат на офиси

Цените на офис площите в централните бизнес квартали в Европа са нараснали с 13% от началото на тази година

11:10 | 07.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Миналата седмица листнатата на борсата в Ню Йорк компания Kennedy Wilson купи офис сграда близо до американското посолство в Лондон за 252 млн. долара, което е над цената от 222 млн. долара при провалената сделка за сградата през 2019 г.

Локация, локация

За Великобритания „двойният буреносен облак“ заради Brexit и COVID-19 се разнася, коментира Роналд Дикерман, президент на компанията за инвестиции в имоти Madison. „Оптимисти сме за възстановяването на Великобритания и Лондон“, допълва той.

Madison, която е инвеститор в Capital & Counties, собственик на търговския район Ковънт Гардън в Лондон, купи миналия месец миноритарен дял в 37-етажната сграда Salesforce Tower в лондонското Сити.

RE Capital планира да вложи 150 млн. паунда (208 млн. долара) в офиси в централната част на Лондон тази година. Тя купи сграда в Уестминстър, близо до британския парламент, миналата година.

„Поглеждайки към предлагането, което ще се появи на пазара през идните няколко години, виждаме, че то е много ограничено“, казва Саймън Банкс, ръководител на имотите във Великобритания в RE Capital. „Локацията е по-важна от всякога“, допълва той.

Служителите може да предпочитат да са близо до основни гари, тъй като остават предпазливи към автобусите или метрото например.

Дейвид Грийнбаум, главен финансов директор на компанията за инвестиции в имоти в Централна Европа CPI, казва, че пандемията не е променила подхода към офисите, които съставляват над 50% от портфейла на компанията.

Служителите, които били ентусиазирани да работят от вкъщи миналата пролет, сега пропускат възможности за обучения и сътрудничество, а желанието за работа от вкъщи вероятно ще отслабне, допълва той.

Свободните площи остават много ниски в градове като Берлин, което подкрепя пазара, отбелязва Грийнбаум.

Наемите нараснаха с около 2% през първото тримесечие за първокласни офис площи в Берлин спрямо година по-рано и с над 5% в Париж, докато цените в Уест Енд в Лондон останаха стабилни, сочат данни на консултантската компания CBRE. В Ню Йорк наемите намаляха с над 5% заради по-големия дял на незаетите площи.

Проблеми при складовете

Интересът на инвеститорите към офиси нараства, тъй като логистичните имоти, най-вече складовете, започват да изглеждат скъпи.
„Доходността от логистични площи намаля с 300 базисни пункта за пет години – от 7%-9%, на 4%-6%. Много е трудно да се печелят пари в този сегмент“, казва Бреслауър.

Логистичните компании изпитват затруднения с разходите по доставките от последна миля, насърчавайки тенденции като пунктове за вземане на поръчките в магазините Amazon Fresh и бързата доставка на хранителни стоки с по-малки градски разпределителни центрове, казват запознати източници.

Тези промени и връщането към нормалното пазаруване може да поставят похлупак над сектора.

„Има толкова много пари, преследващи един клас активи. Намирам логистичните имоти за малко притеснителни“, казва Закари Гаудж, анализатор на имотите в Европа в UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още