Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо продажбите на жилища в САЩ не растат при ниските лихви?

Ставките по ипотечните заеми очевидно не са единственият фактор, който хората вземат предвид при осъществяването на сделка

Защо продажбите на жилища в САЩ не растат при ниските лихви?

Снимка: gettyimages

Поскъпването на жилищата в САЩ се забавя, докато потребителското доверие в жилищния пазар е на петгодишен връх,

Лихвите по ипотечните заеми постоянно спадат от началото на годината. Понастоящем лихвата по 30-годишната иппотека с фиксирана ставка е средно 3,82% - около двегодишно дъно, показват данните на ипотечната агенция Freddie Mac.

Исторически ниските лихви са предпоставка за ръст на сделките с жилища. „Има големи надежди, че този цикъл ще се повтори през тази година”, коментира Дарън Бломкуист, вицепрезидент в Auction.com. „Намираме се в жилищен пазар, който е много чувствителен към лихвите”, допълва той.

Понастоящем обаче потребителите не показват достатъчно интерес към купуването на жилища. През миналата седмица кандидатстванията за ипотечни заеми нарастват с едва 1% спрямо предишната седмица, в която пък се понижават с 2% спрямо по-предната, показват данните на Асоциацията на ипотечните банкери.

Последните данни за продажбите на жилища не са по-добри. През април предстоящите продажби спаднаха (-1,5%) за 16-ти пореден месец, според данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти.

Защо на фона на рекордно ниските ипотечни лихви продажбите на жилища не се увеличават, пита се Джейкъб Паси от MarketWatch?

В последните години се коментира, че може да има голям брой собственици на жилища, които са ограничени от ниските лихви по ипотеките си. Съображението е, че много хора, които вече притежават домовете си, плащат изключително ниски лихви по ипотеките си. Заради ръста на ипотечните лихви през миналата година обаче те са се въздържали от покупка на ново жилище. Ако това е била причината, то би трябвало през тази година при по-ниските лихви продажбите на жилища да се увеличат.

„Лихвите очевидно не са единственият фактор, който хората вземат предвид”, посочва Даниел Хейл, главен икономист в Realtor.com.

Лихвите са само една част от пъзела за тези, които вече притежават дом и се оглеждат за по-голямо или по-скъпо жилище. Въпреки че темпото на увеличение на жилищните цени се забавя, те са на исторически върхове на много регионални пазари, което компенсира ефекта на по-ниските лихви. Да не говорим, че много от настоящите собственици на жилища, които купиха домовете си след жилищната криза, плащат дори по-ниски лихви от сегашните.

Още по темата: Анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

6
 
5
 
10
преди 1 месец
Ей, тия бастуни не могат и не могат да проумеят, че не размера на Лихвата е проблема, а ... самото нейно съществуване, което съществуване влияе и на Цената!
Махай Лихвата! "Растежа", т.е. самоцелното поскъпване (защото много отдавна, няма ръст на физическото потребление) не е и не може да бъде поантата на Живота!
2
 
30
 
9
julian12 до: ABBA
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Извода е, че в мизерна България с мизерни доходи имотният пазар е огромен балон
21
 
3
 
8
ivailojelyazkov до: ABBA
преди 1 месец
СИБИРСКО лаааайнооооооо кой та ИСКА мнението вееееееее
3
 
13
 
7
ABBA до: ABBA
преди 1 месец
собствен
6
 
18
 
6
преди 1 месец
Погледнете пак снимката.
Това не е жилище, а дървена барака.
На цената на наш мезонет в затворен квартал с асансьор....

Още от Анализи
Лек спад на пазара на индустриални имоти в България през първото полугодие