IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо продажбите на жилища в САЩ не растат при ниските лихви?

Ставките по ипотечните заеми очевидно не са единственият фактор, който хората вземат предвид при осъществяването на сделка

15:37 | 17.06.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Достъпността до жилищата се влошава и от ограничените запаси, с изключение на луксозния сегмент. В резултат на това тези, които обмислят преместване, имат по-малко опции и се сблъскват с по-голяма конкуренция, което може да вдигне цените.

Съществува и негативния ефект от скорошните промени в данъчното законодателство. Сегашните собственици преди ползваха по-големи данъчни отстъпки за лихвите, които плащат. Освен това потенциалните купувачи може би се страхуват от по-високите данъци върху недвижимите имоти.

 „В момента се струпват няколко злини евдновременно”, смята Рик Шарга, ветеран от ипотечната индустрия и главен изпълнителен директор на CJ Patrick Company, консултантска фирма за недвижимости и финансови услуги. „Много от финансовите стимули за купувачите отпреди няколко години вече не съществуват", допълва той.

Купувачите на първи дом се облагодетелстват най-много от днешните ниски лихви по ипотеките.

Между май 2018 г. и май 2019 г. медианната цена на жилищата в САЩ нарасна от 297 хил. на 315 хил. долара, според данните на Realtor.com. Благодарение на днешните по-ниски лихви купувач, който е платил 20% първоначална вноска, коже да очаква да плаща с близо 45 долара по-малка месечна вноска.

По-ниските лихви обаче не раздвижиха активността сред собствениците на жилища. „Ако хората не се преместват в по-големи или по-скъпи жилища, то тези, които обитават, не са достъпни за купувачите на първи дом”, отбелязва Шарга.

„От началото на годината има съществено увеличение на инвеститорите, които купуват жилища на аукционите за имоти под възбрана”, посочва Бломкуист. “Тези инвеститори обикновено възнамеряват да продадат жилищата с печалба, след като направят известни подобрения в тях, разчитайки и на възходящото движение на пазара”, казва той.

Дали ниските лихви ще успеят да насърчат купувачите, предстои да видим. Икономистите очакват Федералният резерв скоро да понижи основната си лихва, но това понижение може би вече е калкулирано в ставките по ипотечните заеми.

Много зависи и от цялостното състояние на икономиката, и по-специално от търговските войни.

 „Наистина е трудно да прогнозираме накъде ще тръгнат лихвите заради голямата несигурност, която може да доведе до разочарование на пазара”, заключава Хейл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 6
SS-23
преди 4 години
Ей, тия бастуни не могат и не могат да проумеят, че не размера на Лихвата е проблема, а ... самото нейно съществуване, което съществуване влияе и на Цената!Махай Лихвата! "Растежа", т.е. самоцелното поскъпване (защото много отдавна, няма ръст на физическото потребление) не е и не може да бъде поантата на Живота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Извода е, че в мизерна България с мизерни доходи имотният пазар е огромен балон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
собствен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Погледнете пак снимката.Това не е жилище, а дървена барака.На цената на наш мезонет в затворен квартал с асансьор....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
julian12
преди 4 години
И това го има, но ако пазарът е стабилен и ликвиден не пречи да си купиш жилище. Освен това в там не са чак такива големи номади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 3
julian12
преди 4 години
Вчера четох статия за една от големите дърводобивни, която затваря огромна част от дърводелните в Канада и САЩ защото няма пазар. Борсите още са в еуфория, но скоро ще се пускаме по пързалката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 0
V.At.
преди 4 години
Преди години изучавахме, че основата на американската икономика е в мобилността на трудовия пазар. Намираш по-добра работа в друг щат и се местиш, искаш да реализираш идея в друга фирма в друг град и се местиш.Като закупиш жилище - размисляш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
щот там хората са сметнали че не си заслужава на всяка цена да имаш коптора на висока цена и не са иддиоти кат у нас за туй ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Може ли аз да кажа ? Цената също има някакво значение . Баламите също намаляват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още