IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei си връща лидерското място в европейската патентна статистика

Китайските корпорации регистрират все повече патенти в Европа. Само две германски компании попадат в топ 10 на най-иновативните компании

16:27 | 05.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китайският производител на IT оборудване Huawei е подложен на силен натиск заради санкциите на САЩ. „Борбата за оцеляване все още не е приключила", заяви неотдавна председателят Гуо Пин. Единственият път напред е да продължим да инвестираме много в научноизследователска и развойна дейност, добави той.

Оказва се, че китайската иновационна офанзива дава плодове: в класацията на Европейското патентно ведомство Huawei си върна първото място от Samsung с 3544 заявки. Siemens, най-напред класираната германска компания, се изкачи на пето място с 1720 заявления през миналата година.

Huawei представлява ясна тенденция: „Китайските компании демонстрират високо ниво на иновации, особено в областта на цифровите технологии", заяви пред Handelsblatt Ян Мение, главен икономист на Европейското патентно ведомство. Китай се концентрира върху няколко световни компании, които след това подават заявки за много патенти в избрани области. „В областта на цифровата комуникация китайските компании са сред лидерите“, добавя Мение.

Трендът може да се долови ясно от данните. Броят на заявките за патенти, подадени от китайски компании в Европа, е нараснал с 24% през миналата година и е достигнал 16 665 регистрирани изобретения. Това означава, че Китай, който сега е на четвърто място, отбелязва най-голямото увеличение сред големите държави.

Huawei беше силно засегната от санкциите на САЩ, наложени от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп през 2019 г. Оттогава насам компанията до голяма степен е отрязана от доставките на високотехнологични полупроводници, съдържащи американски технологии. Освен това на компанията вече не е позволено да използва операционната система Android на Google.

Резултатът: през миналата година приходите на Huawei спаднаха с повече от една четвърт до малко под 100 млрд. долара. Компанията иска да промени ситуацията с нови разработки. Само през миналата година Huawei е похарчила повече от 22 млрд. долара за научноизследователска и развойна дейност. Според анализ на Industrial R&D Investment Scoreboard на ЕС за инвестициите в индустриалната научноизследователска и развойна дейност само компанията майка на Google - Alphabet, е похарчила повече средства за научноизследователска и развойна дейност. През последните десет години разходите на китайския IT доставчик възлизат на 132 млрд. долара.

За компанията в тази област работят повече от 100 хил. души. Тя е разработила и своя фирмена система за стимулиране на заявяването на патенти. Понастоящем китайската компания притежава повече от 110 хил. патента.

Huawei е представителна за цялата китайска икономика. В годишния доклад на Експертната комисия за научни изследвания и иновации (Efi) към германското правителство също се съобщава за огромната скорост на догонването от страна на Китай.

През последните 20 години Китай е увеличил научните си изследвания в областта на цифровите технологии на бъдещето 17,5 пъти. В Германия броят на публикациите се е увеличил 3,4 пъти. „Германия трябва да се подобри в тази област, за да не рискува да загуби технологичния си суверенитет и по този начин да изложи на риск просперитета си", казва председателят на Efi Уве Кантнер.

В политиката и бизнеса винаги се водят спорове за действителната стойност на китайските патенти. При разглеждането на заявленията в Европа главният икономист на ЕПВ Мение не вижда ефекта на залагането на „маса вместо на класа“. „Заявките за патенти от китайски компании в Европа са със същото високо качество като тези от други региони на света“, казва той.

В самия Китай броят на заявленията е много по-голям, като само малка част от тях се подават и в Европа, казва той. Но тогава заявките водят до издаване на патент приблизително толкова често, колкото и при компаниите от други държави.

Въпреки това с 46 533 заявки САЩ отново е начело в статистиката на патентното ведомство. А през година компаниите от Германия успяха леко да увеличат броя на заявленията до 25 969. Това отново беше достатъчно за второто място.

Сред германските компании особено добре се представи индустриалната група Siemens, която се изкачи до пето място. „Siemens продължава да бъде в челните редици на германските компании", заяви главният изпълнителен директор на концерна Роланд Буш. В областта на научноизследователската и развойната дейност компанията се фокусирала върху темите за устойчивостта и цифровизацията. „С успех: ние сме особено силни в новите патенти в тези области“.

Siemens е силен в цифровата трансформация на традиционните индустрии, казва и главният икономист на EPO Мение. Понастоящем компанията подава много заявки за изобретения в сектора на информационните технологии и софтуера. 

След малък спад през първата година на коронавируса патентното ведомство отново постави нов рекорд с увеличение от 4,5% до общо 188 600 заявки през 2021 г. „Наблюдаваме завръщане към нормалността", казва Мение.

Най-важните области на бъдещите технологии включват автономното шофиране и електромобилността, както и трансформацията на енергийния сектор към възобновяеми енергийни източници. „Особено в енергийния сектор виждаме много иновации от Германия", казва специалистът. Опитът показвал, че съществува зависимост между цените на енергията и приложенията в тази област.

Повечето компании инвестират в иновации дългосрочно и устойчиво, казва Мение. В резултат на това, убеден е той, се наблюдават малко краткосрочни колебания в бизнес циклите. Поради това главният икономист не очаква краткосрочни последици от войната в Украйна. „Секторът на иновациите е много устойчив“, убеден е той, а компаниите знаели колко важни са дългосрочните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още