Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Коронавирусът разкрива ограниченията на изкуствения интелект в здравеопазването

Редица компании са предпазливи с инструментите за диагностициране, когато става дума за COVID-19

Коронавирусът разкрива ограниченията на изкуствения интелект в здравеопазването

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Технологичните компании и тези от здравеопазването се състезават в пускането на нови инструменти за тестване и евентуално лечение, свързано с коронавирус епидемията по света, пише Wall Street Journal.

Един от секторите, който стои настрана е този на създателите на диагностични инструменти с изкуствен интелект, които все повече се подкрепят от компании, здравни системи и правителства като заместител на посещенията при лекар.

На теория такива инструменти като здравните чатботове звучат като очевидно краткосрочно решение - те могат да бъдат използвани да се оцени дали някой няма COVID-19, така че заразените да стоят далеч от пълните с хора лекарски кабинети или спешна помощ, където биха могли да го разпространят.

Още по темата

Тези инструменти са различни в степента си на развитие. Някои използват сравнително прост процес, за да предлагат онлайн съвети за основни здравни проблеми. Други услуги твърдят, че ползват по-напреднали технологии, като алгоритми, базирани на машинно обучение, които могат по-прецизно да диагностицират проблемите.

Но някои компании, занимаващи се с дигитални здравни решения, твърдят, че са внимателни по отношение на обновяването на алгоритмите им за включване на въпроси за новия коронавирус. Колебливостта им подчертава както факта, че се знае малко за разпространението на COVID-19, така и по-големите ограничения на технологиите в здравеопазването, рекламирани като изкуствен интелект, предвид новите, бързо разпространяващи се болести.

Някои компании твърдят, че не разполагат с достатъчно данни за новия коронавирус, за да го включат в продуктите си. Базираното в Лондон приложение за проверка на симптоми Your.MD наскоро добави „проверяващ за коронавирус“ бутон, който води до серия от въпроси за симптомите. Но то е базирано на просто дърво на решенията. Компанията твърди, че няма да добави по-развита технология, а основната ѝ технология е базирана на машинно обучение.

"Взехме решение да не го правим чрез изкуствен интелект, защото нямаме нужните научни познания“, коментира Маурийн Бейкър, главен медицински директор на Your.MD. По думите ѝ ще са нужни 6 до 12 месеца преди нужната научна литература да бъде научна и спрямо нея алгоритмите да бъдат обучени.

Самонадграждащите се системи с изкуствен интелект, базирани на машинно обучение, които се адаптират на база на новите данни, които получават, трудно ще открият новия вирус, твърди Хю Харви, бивш радиолог и съосновател на Hardian, консултантска компания в областта на дигиталното здравеопазване. Тези системи „се нуждаят от точни данни за обучение“, посочва още той.

Изкуственият интелект ще има своя роля в здравеопазването, коментира Кийт Граймс, директор клинични иновации в Babylon Healthcare Services. “В ситуация като тази, инструментите още не са готови“.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Обмисляте облачните услуги? Помислете отново