Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Новите онлайн възможностите по време на криза

Отвъд конспиративните теории всъщност пандемията вече носи нов световен ред със себе си и катализира разпадането на сегашния ни подреден свят

Новите онлайн възможностите по време на криза

Славчо Панов. Снимка: Личен архив

Oт Славчо Панов – съсобственик и SEO експерт в WebsiteDesign.

Говори се, че тези които командват всички останали и държат 99% от благата на човечеството, дърпат конците почти зад всяко глобално „бедствие”. И не става дума само за финансови и здравни събития. Някои хора са убедени, че свръхбогатите влияят и на времето, и на природата.

В този ред на мисли – те биха могли да стоят и зад глобалните пандемии, да се облагодетелстват от всичко това, а пък бедните да стават още по-бедни и по-лесни за манипулация.

Може би всичко това ще излезе извън контрол някога?

В момента сме свидетели как коронавирусът променя начина на функциониране на световната икономика. Компаниите търпят огромна трансформация, все повече хора преминават към режим на дистанционна работа, наблюдаваме известен хаос, заговори се дори за края на петролната ера. Все повече дейности се извършват чрез мобилно и онлайн банкиране – финансовата система също залага на нови модели и услуги. Независимо от трусовете, на които сме подложени сега във всяка една област от живота, кризата винаги е белег за скоростно развитие напред във времето.

„А човек, който не прави нищо по време на криза, е толкова лош, колкото човек, който я е причинил“. Това са думи на американския писател Грег Айлс и ги намирам за доста поучителни в наши дни.

Още от възникването си интернет е символ на свобода, колкото и да ставаме свидетели на опити за цензура и въвеждане на рестрикции, той си остава основното поле за битка на свободата и на обмена на информация. Дори във време на пандемия, ние не бихме могли да усетим отчуждението между хората по драстичен начин, защото продължаваме да контактуваме виртуално, да споделяме идеите си и да се подпомагаме взаимно, да организираме благотворителни акции, да гледаме театър, да пазаруваме онлайн и т.н. примери от ежедневието ни.

Технологичният бизнес винаги е показвал гъвкавост и устойчивост, България не прави изключение в това отношение. Дори в някои направления да се отчитат известни спадове, този сектор остава почти непокътнат, отварят се и много възможности за фирмите.

Може би е нормално, но в момента изнемогваме от запитвания и интерес от страна на нови клиенти. Повечето казват едни и същи неща: „Ние сега точно нямаме какво да правим и решихме да си оправим уебсайта, решихме да увеличим силно видимостта ни в интернет, посредством SEO и така нататък, все в този дух...“. Всичко това е чудесно. Явно IT секторът изживява ренесанс.

Преди седмици станахме свидетели на нещо историческо за нашата страна – ИТ специалисти изявиха готовност да дарят труда си, за да се подпомогне изграждането на електронно здравеопазване у нас. Предложението намери отклик на държавно ниво, което е знак, че може да излезем по-силни от кризата, а и да се възползваме реално от предимствата на иновациите. Процедурите по създаване на електронни карта, рецепта, направление бяха зациклили и всичко си оставаше само на теория.

Нека да се върнем към това, че ИТ секторът е в подем.

До кога ще продължи това, като се има предвид, че крайният потребител страда и финансовите му възможности се свиват? Мисля, че тепърва ще сме свидетели на разместване на пластовете в глобален план. Това носи със себе си и потенциал за нови професии, а излишната бюрокрация със сигурност е застрашена от изчезване.

Пандемията може би ни служи като тласък, за да отделим време на
най-футуристичните си идеи, които са били на една ръка разстояние, но все още не достатъчно узрели, за да се осъществят. Много от фирмите бързо успяха да се адаптират към ситуацията и дадоха пример на останалите, че ако са по-гъвкави, печелят всички – и собствениците, и техните служители.

Всички се променяме, за да оцелеем.

Медиите също. От години сме свидетели на залеза на печатните медии, някои от които до скоро удържаха фронта, но вече и те се озоваха в миналото. Техните онлайн алтернативи са заели местата им и смело може да се каже, че по нищо не им отстъпват, независимо, че често са обект на критики.

Журналистиката просто се случва на друго ниво – съществена роля имат създателите на дигитално съдържание, които световни медийни специалисти определят като архитекти. Това е и една от професиите на бъдещето, които стават все по-популярни. Да съумееш да съчетаеш технологични умения с писането, да изградиш текст, който да е не само интересен, но и оптимизиран, интерактивен. Рядка комбинация при професионалистите, а атрактивният и подходящ контент, който се индексира добре в търсачките несъмнено е ключов за информационните сайтове, и не само за тях разбира се.

Сайтове като Avtora.com, които са повече насочени към култура, събития и забавления, вече отразяват доста ивенти, които се осъществяват само онлайн. Bpost.bg подбира ръчно най-значимите и актуални събития от деня, използвайки съдържание на изградените вече и наложили се като име достоверни източници.

Няма съмнение – всичко се променя.

Знаете ли, че карантината отвори и някои интересни поприща, пък ако щете, отвори и капацитет, за който не сме подозирали? Даде ни площадка да тестваме някои много добри идеи и пасивни варианти, които до сега поради ред причини са отлежавали и не сме стигали до тях.

А може би ни чака нов световен ред? И вече нищо няма да е такова, каквото е било до сега... Да, извън конспиративните теории всъщност пандемията вече носи нов световен ред със себе си. Тя катализира разпадането на сегашния ни подреден и вечно забързан, устремен единствено към материален успех свят.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов
Още по темата: Анализи

Последни новини

Коментари ()


Още от Анализи
Amazon запази ръста на печалбата си, но приходите не отговориха на очакванията