IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой еднорози са излезли на борсата през 2018 г.

Еднорозите, които станаха публични през тази година, имат обща пазарна капитализация от над 200 млрд. долара

08:57 | 20.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

2018 г. маркира рекордни стойности за еднорозите (новосъздадена компания, която струва поне 1 млрд. долара). Според данни на глобалната база данни Crunchbase от началото на годината 23 компании, оценени на поне 1 млрд. долара, са се осмелили на борсов дебют. Това е значително повече, отколкото броят им през целите 2016 и 2017 г. 

Колективно тазгодишните нови публични еднорози също се справят добре. Повечето акции се оценяват на стойности около или над очакванията. Също така са налице много впечатляващи ръстове след излизането им на пазарите. Поне шест от тях в момента са на стойност над 10 милиарда долара.

Междувременно обемите на сливания и придобивания при еднорозите бележат много добри резултати, като налице са поне 11 сделки досега през тази година. Големи сделки, като придобиването на Flipkart от Walmart за 16 милиарда долара и закупуването на GitHub от Microsoft на стойност 7,5 милиарда долара спомогнаха за увеличаването на общата сума, припомня TechCrunch.

Всичко това генерира огромни суми. Ще ги разгледаме по-подробно долу, като се съсредоточим върху съпоставките по години, географската разбивка, най-големите изходи и др.

Първо – да зададем контекст. Много от показателите, свързани със стартъпи, са напът да постигнат многогодишни или рекордно високи стойности през 2018 г. Налице са рекорди по отношение на кръговете за финансиране, за набиране на средства от рисков капитал и инвестиции за еднорози като цяло. Като се има предвид този модел, не е изненадващо, че ще видим и рекорд при борсовите излизания на еднорозите, включително някои наистина големи имена като Xiaomi, Spotify и Dropbox.

А следващата година може да се окаже още по-добра с очакваните IPO-та на Uber, Airbnb, Didi Chuxing и др.

Ако пазарите не се влошат през следващите няколко месеца и поне някои от тези имена излязат на пазара, вероятно 2019 г. ще бъде още по-голяма година за IPO-та на еднорози от 2018 г. За съжаление обаче няма твърди данни за бъдещето, така че може да останем със сравняването на тази година с предходните две в графиката по-долу.

1 1

Както може да се види, вече сме изпреварили значително миналогодишните IPO-та. На фронта на самите предлагания, не само че през 2018 г. те са по-многобройни, но и са по-големи. През 2017 г. от 16-те първични първични публични емисии имаше две при първоначални оценки над 10 милиарда долара (Snap и онлайн застрахователя ZhongAn). Досега през тази година има пет такива.

Географията на излизанията на еднорозите

Излизащите на борсата еднорози също така са разнообразни по географски признак, като САЩ и Китай отчитат лъвския дял, а Европа изостава значително на трета позиция.

Въпреки че САЩ произведоха най-много IPO-та на еднорози, те не са най-големите. По-специално през тази година най-ценните IPO и M&A сделки са за компании, базирани в Европа и Азия.

2 2

От шестте дебюта на 2018 г., които в момента се оценяват на 10 милиарда долара или повече, само една компания - Dropbox, е американска. В диаграмата по-долу виждаме кой е начело на класацията. А това е китайската Xiaomi.

Грандиозните борсови излизания от 2018 г. дават явна контратеза за скептиците, които поставят под съмнение дали бързоразвиващият се брой на еднорозите и оценките им ще се справят с придобиващите и инвеститорите на пазарите.

Изглежда, че цените се запазват на добри нива. Огромното мнозинство от американските еднорози, които напускат тази година, например, са с близки до или над частните пазарни оценки. Сред IPO-а в САЩ единственото голямо разочарование бе Domo. Докато Dropbox първоначално изглеждаше като публична компания с по-ниска оценка, силното представяне в следборсовата сесия докара компанията до цена над най-високата ѝ оценка.

Най-голямото за годината IPO на еднорог — на китайската Xiaomi, също успя да надмине най-голямата частна оценка, въпреки че цената на акциите бе под първоначалните очаквания.

3 3

Всичко това се отразява и на общата оценка. Еднорозите, които станаха публични през тази година, имат обща пазарна капитализация от над 200 млрд. долара. При още 45 млрд. долара от сделки по сливания и придобивания имаме почти четвърт трилион долара от стойност, постигната след излизания.

На този фон инвеститорите продължават да натрупват рекордни суми в частни компании с висока оценка. Досега през тази година инвеститорите са излели повече от 200 млрд. долара в стартиращи фирми, като повече от 70 милиарда долара са отишли в компании, които вече са били оценени на 1 млрд. долара или повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още