Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

SoftBank загуби 13,2 млрд. долара от инвестиции в технологични компании

Японският конгломерат преминава в отбранителна позиция на фона на опасенията за нивата на дълга си

SoftBank загуби 13,2 млрд. долара от инвестиции в технологични компании

Снимка:  EPA/JIJI PRESS JAPAN

SoftBank Group Corp., един от най-агресивните инвеститори в областта на високите технологии в света, заяви в четвъртък, че през последната фискална година е загубила повече пари от всякога - 13,2 млрд. долара - и ще намали темпа на новите си инвестиции.

„Светът се намира в хаотична ситуация", заяви главният изпълнителен директор Масайоши Сон, като цитира по-специално Covid-19 и инвазията на Русия в Украйна. „В този хаотичен свят подходът, който ние в SoftBank трябва да възприемем, е отбранителен“, пише The Wall Street Journal.

Слабите резултати на базирания в Токио конгломерат се случват в момент, в който инвеститорите по цял свят се затрудняват да се справят с драматичното поевтиняване на технологичните акции, особено на младите, бързоразвиващи се компании, които доскоро бяха магнетична инвестиция за инвеститорите. SoftBank е загубила 26,2 млрд. долара през първите три месеца на тази година.

Нарастващите лихвени проценти и други глобални проблеми накараха инвеститорите да избягват нерентабилни компании с високи оценки, причинявайки болка далеч отвъд SoftBank. Популярният борсово търгуван фонд ARK Innovation, управляван от Кати Ууд, се е свил с около 60% от началото на годината досега, а множество хедж фондове търпят загуби месец след месец.

„Ако сте притежавали акции на растежа тази година, както ние“, написа в Twitter в четвъртък основателят на Altimeter Capital Брад Герстнер, „направо сте разбити“. През последните години хедж фондът, фокусиран върху технологиите, беше основен инвеститор в стартъпи, преди да излязат на борсата, включително в Uber Technologies Inc. и софтуерната компания Snowflake Inc.

Сон откри видеопрезентацията за инвеститорите, като защити финансовото състояние на SoftBank, заявявайки, че нивата на дълга на компанията са управляеми, паричните ѝ наличности са достатъчни, за да покрият предстоящите падежи на облигациите, и че все още има ръстове в гигантския си технологичен фонд. Той заяви, че компанията е увеличила паричните си наличности чрез заеми и продажба на акции в опит да отговори на опасенията на инвеститорите за големия дългов товар на компанията.

Още по темата

SoftBank отчете обща загуба от 13,2 млрд. долара за фискалната си година, приключила на 31 март, но и ръстове в подразделенията, освен в технологичните си фондове. Така компанията отбеляза най-голямата си годишна загуба, надминавайки предишния рекорд, поставен преди две години. При представянето на финансовите резултати Сон също така се позова на натиска от китайските репресии срещу частния бизнес и повишаващите се лихвени проценти.

Впечатление направиха влошените инвестиции в множество стартиращи предприятия от нейния Vision Fund, който е на стойност 100 млрд. долара и е най-големият частен инвестиционен фонд в света, създаден преди пет години с намерението да създаде поколение от нови технологични гиганти.

Сред най-големите лоши залози се оказа китайската компания за споделени пътувания Didi Global Inc., която се сблъска с регулаторен натиск в Пекин. Към края на последното тримесечие Vision Fund е загубил 9,7 млрд. долара от 12,1 млрд. долара, инвестирани в Didi, съобщи компанията.

Предстоят още лоши новини: SoftBank заяви, че дяловете ѝ в публично търгувани компании от Vision Fund са се свили с над 13 млрд. долара от края на фискалната година, приключила на 31 март.

Сред тях са компании, които някога бяха гигантски успехи за SoftBank. DoorDash Inc. и южнокорейският търговец на дребно Coupang Inc., двете най-големи публично търгувани залога във Vision Fund, отчитат понижения с повече от 40% през последните шест седмици.

Като цяло SoftBank заяви, че Vision Fund е спечелил само 3,1 млрд. долара от 45,6 млрд. долара, които е инвестирал в публично търгуваните си компании до затварянето на фондовия пазар в сряда, което е малка възвръщаемост след пет години, през които Nasdaq се е увеличил почти двойно.

Трудната година отбеляза втория път от половин десетилетие, при който Сон заема отбранителна позиция, след като през 2019 г. се извини на инвеститорите за катастрофална инвестиция в компанията за споделени офис площи WeWork Inc. и други компании, носещи загуби.

„Ще бъдем много по-внимателни, когато инвестираме нови пари", каза той в записано видео на уебсайта на SoftBank в четвъртък, повтаряйки коментарите си отпреди почти три години.

Сон представи резултатите пред инвеститорите с помощта на слайдшоу, направено в неговия опростен - и донякъде сензационен - стил. На един от слайдовете се четеше разположен на тъмен фон с издигащ се дим надпис: „Светът в хаос".

Той посвети голяма част от презентацията на опитите си да успокои акционерите, загрижени за нивата на дълга на SoftBank, като им каза, че внимателно управлява дълга и паричните средства.

Акциите на SoftBank се обезцениха с 8% в четвъртък по време на сесията в Токио, която приключи преди публикуването на резултатите. Акциите затвориха сесията в четвъртък на ниво от 4491 йени - по-малко от половината от нивото отпреди една година.

Друго главоболие за Сон е разгръщането на подразделение, наречено SB Northstar, което беше създадено през 2020 г., за да инвестира в големи публично търгувани технологични компании. SoftBank заяви в четвъртък, че Northstar е загубил общо близо 6 млрд. долара от създаването си, а Сон заяви, че фондът в по-голямата си част е спрял да функционира. Главният изпълнителен директор е внесъл част от капитала на Northstar и лично ще поеме удар от над 2 млрд. долара, заявиха от SoftBank.

Съдбата на японския концерн вече не е толкова тясно свързана с Alibaba, която бе източник на финансиране за други инвестиции.

Неотдавна, през септември 2020 г., делът на SoftBank в Alibaba съставляваше повече от половината от общата стойност на активите ѝ. Към 31 март делът на SoftBank от почти една четвърт в Alibaba съставлява едва 22% от нетната стойност на активите ѝ. Това затруднява отпускането на заеми от SoftBank срещу този дял.

Сега Сон заяви, че ще се съсредоточи върху дизайнера на чипове Arm, който е собственост на SoftBank, като начин да печели пари, без да харчи повече. Той заяви, че очаква търсенето на чипове да продължи да расте и потвърди, че дейността на Arm в Китай се е нормализирала след спор с бивш главен изпълнителен директор, който в един момент блокира операцията в Китай. Повече по темата – тук!

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Задава се софтуерна криза за руската индустрия