Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Д. Добрев: България може първа в ЕС да приложи правилата за капиталовите пазари

Промените в Закона за публично предлагане на ценни книжа трябва да са факт до средата на юли, заяви депутатът

Д. Добрев: България може първа в ЕС да приложи правилата за капиталовите пазари

Делян Добрев. Снимка: архив  БТА

Новите правила за капиталовите пазари, които бяха приети на европейско ниво са част от внесения тази седмица законопроект за изменение на Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). Твърде вероятно е да се окажем първата държава в Европейския съюз (ЕС), която е транспонирала в националното законодателство тези промени, каза в интервю пред Investor.bg депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Най-важната промяна по думите му е свързана с изключение от задължението за публикуване на проспект за емисии на ценни книжа при набиране на капитал до 1 млн. евро. Той обясни, че срокът за транспониране на европейско законодателство е 2 години и обикновено промените се правят или в края на срока или дори в много случаи след като той е изтекъл. „В този случай и с оглед на позитивите от новото законодателство, ние го въвеждаме непосредствено след приемането му от Европейския парламент. С това искаме да покажем, че подкрепата за развитието на капиталовия пазар в България не е само на думи. Този законопроект е разработен от Комисията за финансов надзор (КФН) с участието на всички членове на Съвета за развитие на капиталовия пазар“, заяви Добрев.

Депутатът изрази надежда, че законопроектът ще получи широка подкрепа в пленарна зала. „Развитието на капиталовия пазар в България бе част от предизборната програма на почти всички парламентарно представени партии. Нещо повече, при старта на 44-тото Народно събрание този приоритет бе заявен и от ГЕРБ и от БСП от парламентарната трибуна. По отношение на сроковете, съгласно парламентарния правилник трябва да мине на две разглеждания през водещата бюджетна комисия и на две четения в пленарна зала. Тоест необходимо е технологично време около 5 седмици, или промените трябва да са факт до средата на юли“, обясни той.

Още по темата

А времето не чака и скоро навлизаме във второто полугодие от 2017 г. , когато започват да изтичат поставените срокове за някои от 14-те мерки за развитие на капиталов пазар, които бяха съгласувани миналата година.

„Почти всички мерки са в процес на изпълнение. По част от тях за съжаление има закъснение от предварително записаните срокове. Опитваме се в рамките на Съвета за развитие на капиталовия пазар да оптимизираме сроковете и да оказваме институционална подкрепа за наваксване на закъсненията. Има и мерки, които ще реализираме преди поставения краен срок“, заяви Добрев.

Първата мярка от стратегията е свързана с промени в законодателството. Крайния срок, записан в стратегията, е септември 2017. По думите му, ако Народното събрание успее да приеме промените до средата на юли, тази мярка ще бъде реализирана 2 месеца преди крайния срок в стратегията.

Часовникът до друг срок също тиктака, а именно стартиране на вторичен пазар на ДЦК на БФБ, като беше заложено задачата да бъде изпълнена до юни 2017 г.

„Това е един от сроковете, който няма да бъде спазен, за съжаление. По реализацията на тази мярка работи основно Българска народна банка (БНБ) в изпълнение на договор с Министерство на финансите. Договорът беше удължен веднъж с 3 месеца и новият срок е краят на септември. Надявам се да няма друго удължаване и реално търговията с ДЦК да стартира през октомври 2017 г.“, заяви депутатът.

Още по темата

Но пазарът помни и друго обещание, или поне заявка, в деня на приемане на стратегията - за предстоящо голямо IPO на БФБ през тази година. Дали с времето не се стопяват и оптимистите, които вярват, че и тази година големите новини ще завалят в края на годината.

„Оптимист съм, че може да имаме голямо IPO на БФБ до края на годината. Надявам се да имаме и няколко по-малки. Знаете, че една от мерките в стратегията в свързана със създаването на възможност IPO и SPO да бъдат финансирани от европейските фондове през оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. В момента се разработва ваучерна схема, която се надявам да е факт най-късно до септември 2017. Тя ще даде възможност да бъдат финансирани между 30 и 50 IPO и SPO. Дори и реалните резултати да са наполовина от очакваните, това ще бъде голям успех за българския капиталов пазар, който в последните години реализира едва 1-2 IPO на година“, обясни Делян Добрев.

Той припомни, че един от основните проблеми на капиталовия ни пазар е липсата на ликвидност и ниските обороти на БФБ. Междувременно изтъкна, че през първите пет месеца се забелязва почти двойно по-висок оборот и брой сделки от същия период на миналата година.

„Това е добър знак, но не е повод за особена гордост на фона на изключително ниската база от миналата година. Има още много работа, която трябва да се свърши. Реализацията на една или две мерки от Стратегията за развитие на капиталовия пазар няма да го съживи. Необходимо е да реализираме всички мерки и съм сигурен, че резултатите няма да закъснеят“, изрази увереност Добрев.

Депутатът коментира и провелата се миналата седмица среща на български компании с британски инвеститори в британската столица. „Не знам да има конкретни резултати от посещението в Лондон, но това е добра идея и едно добро начало. Няма да стане от първия път. Още повече, че имаме още много работа, която трябва да сами да свършим. Според мен като си напишем домашното, чуждестранните инвеститори сами ще се върнат на нашия пазар в търсене на по-висока доходност, която българската икономика несъмнено може да предложи“, заяви депутатът.

Една от идеите, които могат да дадат тласък на капиталовия пазар в България е свързана с технологичния сектор и по-конкретно разработаването на законодателство в подкрепа на този  сектор.

„ Очевидно технологичният сектор в страната се развива със завидни темпове. Няколко от технологичните компании обърнаха поглед към БФБ и реализираха успешни първични публични предлагания. Има държави в света, които имат специално законодателство за подкрепа на този сектора от капиталовия пазар – най-добрият пример е Израел. В България имаме Закон за дружествата със специална инвестиционна цел, който, поглеждайки назад, се оказа много успешен и свърши много работа както за развитието на капиталовия пазар, така и за развитието на икономиката. Проучваме опита на други страни – струва ми се, че подобен законопроект с фокус финансиране на технологичния сектор в България може да се окаже една успешна инициатива", отбеляза Добрев.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

Коментари (7)

1
 
6
 
7
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
May 21, 2008 - Energoni AD is established in Sofia, the capital of Bulgaria.
June 4, 2009 - The company lists on the Bulgarian Stock Exchange.
Mar 1, 2010 - Energoni AD takes over the local companies Royal Investment EAD, facility constructor, and the tourist company Royal Resorts AD.
Mar 7, 2014 - The company announces its plan to merge into the local company Elektron Bulgaria AD.
Oct 19, 2016 - The Sofia Court launches bankruptcy proceedings against the company.

Last updated on Oct 11, 2016.
1
 
7
 
6
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
https://seenews.com/companies/company_profile/energoni-ad-bankruptcy-proceedings-8152#ownership

Вижте, каква собственост е "ЕНЕРГОНИ АД" РУСКА !!??? КАК Е !! 1 МЛРД.ЛВ ОТ ЕДИН ЛИЦЕНЗ ПРИЗНАТИ ОТ БОРСОВИЯ ОПЕРАТОР, КОИТО Е 50% ДЪРЖАВЕН !???

ХАХАХАХАХА
1
 
9
 
5
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
https://www.youtube.com/watch?v=cp2svqifgto

??????????????????????????????????????????


КОЛКО ОЩЕ ГОДИНИ МАЗНИ И НЕКАДЪРНИ МУТРИ ПРЕСТЪПНИЦИ !???
1
 
13
 
4
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
А какво да кажем ЗА ТИЯ МОШЕНИЦИ ДОПУСНАЛИ, ПЛАТИНЕНИЯ ЛИЦЕНЗ НА ЕНЕРГОНИ ЗА 2 МЛРД.ЛВ, ГОДИНИ СЛЕД ТОВА НЯМА НИЩО, НИКОИ НИЩО!!


Е ВИЕ ЩО ЗА АБСОЛЮТНИ МОШЕНИЦИ ТРЯБВА ДА СТЕ !?? ПРЕСТЪПНИЦИ МАЗНИ, КАПИТАЛОВИЯ ВИ ПАЗАР Е ПАРАЗИТЕН И ВИ ТРЯБВА ПЪРВО ЕВРОТО И СТАНДАРТИТЕ НА ЕЦБ ,САМО ЧЕ ПОЛОВИНАТА ОТ МОШЕНИЦИТЕ НА НАШИЯТ СИ КАПИТАЛОВ ПАЗАР СА МУТРИ И ПРЕСТЪПНИЦИ !!! КАКВО РАЗВИТИЕ, КАКВИ 5 ЕВРО????
4
 
10
 
3
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
ДОКАТО НЕ СЕ ВЪВЕДЕ ЕВРОТО ,ЕЦБ ДА СЕ ЗАНИМАВА С НАШЕНСКИТЕ МОШЕНИЦИ, НЯМА ОПРАВИЯ В НИЩО !???

НОООО ,ВИНАГИ ИМА ЕДНО ,НООООООООООО ДАЛИ ЧЕРВЕНИТЕ АГЕНТИ НА ПУТИН В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОЗВОЛЯТ ТОВА !?? ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ,ЧЕ 90% СЕ ЗАВИСИМИ В ЕНЕРГЕТИКАТА И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ ОТ РУСИЯ !??

БОЙКО БОРИСОВ СИ ИГРАЕ БЕЛОТА С ВАЛЬО ЗЛАТЕВ, ДОКАТО 98 % ОТ ДАНЪЧНИТЕ СКЛАДОВЕ СА НА ЛУКОЙЛ, И НЯМАЛО БИЛО КАРТЕЛ, ЕС КОГО РАЗСЛЕДВА В МОМЕНТА, СКОРО И ТОВА ЩЕ СЕ РАЗСЛЕДВА, ГЕРБ, СКОРО И ВИЕ ЩЕ СЕ ИЗПОТИТЕ, ЩОТО СТЕ ЛЪЖЦИ !??

Още от Анализи
Новият "стар" SOFIX