Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китай може да преизпълни своята цел за електромобилите

Налагането на по-евтини електрически модели с подобрен дизайн тласка потребителите да загърбят конвенционалните коли и да се насочат към по-зелени алтернативи

Китай може да преизпълни своята цел за електромобилите

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Нарастващите продажби на електрически превозни средства могат да помогнат на китайския автомобилен пазар да постигне заложените правителствени цели по-рано от предвиденото, въпреки че някои държавни служители изтъкват, че индустрията трябва да засили ангажимента си по отношение на технологичните иновации, съобщава Nikkei Asia Review.

Китайските потребители са закупили 1,79 млн. електромобила през първите осем месеца на 2021 г., което е със 194% повече спрямо същия период на 2020 г. В същото време общите продажби на нови превозни средства на най-големия автомобилен пазар в света за периода януари-август се увеличават с 14 на сто. 

Още по темата

Анализаторите отдават този ръст при продажбите отчасти на новите евтини модели, много от които предлагат подобрен дизайн. Най-продаваният автомобил за периода е Hongguang Mini, който се предлага на цена от 28 800 юана (4458 долара). Превозното средство е продукт на съвместното предприятие между американския концерн General Motors, държавния китайски производител SAIC Motor и Wuling Motors.

„Потребителският интерес към автомобилите, използващи нов вид енергия, расте“, коментира анализаторът от Daiwa Келвин Лау в бележка до клиентите.

По време на реч пред Световния конгрес за превозни средства, използващи нов вид енергия, в град Хайкоу, Уилям Ли, главен изпълнителен директор на листнатата на борсата в Ню Йорк компания за електромобили Nio Inc., заяви, че индустрията ще успее да постигне целта на правителството за 20-процентен дял на електрическите превозни средства от общите продажби през следващата година, с което секторът би изпреварил крайния срок с три години.

През август делът на електромобилите в Китай достигна 14,4% от общите продажби.

Подобно на други производители на автомобили в световен мащаб, Nio и много от китайските му конкуренти изпитват затруднения при осигуряването на достатъчно чипове за своите продукти. В началото на този месец Nio намали прогнозата си за доставките от юли до септември до диапазона от 22 500 до 23 500 превозни средства спрямо предишната оценка от 23 000 до 25 000 броя.

Миналата седмица компанията показа своя първи седан, който е предхождан от три електрически SUV модела, като обяви, че новото превозно средство ще бъде първото, което ще се предлага в най-големия европейски автомобилен пазар Германия.

Уилям Ли засегна и темата за зарядната мрежа на групата, при която собствениците на автомобили Nio могат да сменят батериите, вместо да чакат те да бъдат заредени. В момента компанията разполага с 445 зарядни станции в Китай, като планира да увеличи този брой до 700 на национално ниво до края на годината. Планът включва и изграждане на глобална зарядна мрежа от 4000 устройства до 2025 г.

Водещият европейски автомобилен концерн Volkswagen Group, който притежава най-голям пазарен дял от всички чуждестранни компании на китайския пазар, има за цел да удвои своята мрежа от зарядни устройства до над 13 000 през 2025 г. Концернът очаква да разполага с 6000 станции до края на тази година.

„Нашето растящо портфолио от електромобили и широката зарядна инфраструктура ще подкрепят разпространението на електрическата мобилност сред клиентите“, изтъква ръководителят на германската група Херберт Дийс пред делегати в Хайкоу.

В същото време президентът на General Motors Марк Ройс определи Китай като водещ пазар за електрически превозни средства и други технологии. Той заяви, че повече от 40% от продаваните в Китай модели на компанията ще бъдат електрически до 2025 г.

Според китайското издание Economic Weekly Китай разполага официално с 479 компании за електромобили. От тях 70 са създадени през последните две години.

Много от тези концерни обаче продължават да съществуват единствено благодарение на държавната помощ, което създава един пренаселен пазар.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Как Мароко се превърна в производствен автомобилен хъб