Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Идва ли краят на дефлацията?

Ръстът на цените на годишна база в България най-вероятно ще премине в положителна територия до 2-3 месеца, прогнозира ИПИ

Идва ли краят на дефлацията?

Снимка: Архив Ройтерс

Вече близо 3 години българската икономика работи в условия на дефлация. Негативният ръст на потребителските цени на годишна база започна още от август 2013 г. и с две кратки прекъсвания през 2015 г. (февруари-май и август-септември) продължава и до днес. Това е единственият досега дефлационен период след започване на прехода, пише Десислава Николова от Института за пазарна политика (ИПИ).

Основните дефлационни фактори в този период са намаленията на някои регулирани цени (най-вече на тока, но също така и на газа и парното), както и спадът на международните цени на петрола и зърнените култури, който доведе до внос на дефлация.

Въпреки че цените на петрола от няколко месеца се качват, те все още са по-ниски от миналогодишните. За разлика от преди 1-2 години обаче в началото на 2016 г. се отчита спад на цените (на годишна база) в повечето групи стоки и услуги. Една от причините за това са вторичните ефекти от продължителния и значителен спад на горивата върху повечето стоки и услуги по линия на транспортните разходи. Това се вижда и при храните, но и при други стоки и услуги. По този начин дефлацията приближи рекорда си от началото на 2014 г. 

Още по темата

Тук може би е мястото да припомним, че тази дефлация, която се дължи на фактори от страна на предлагането (международни цени на суровини, регулаторни политики), а не на свито търсене, е благоприятна за икономиката. Това е така, защото намалява разходите на бизнеса и му позволява да свали цените, като в същото време увеличава реалните  доходи и насърчава потреблението.  И наистина, потреблението на домакинствата расте последните две години.

Големият въпрос обаче е докога ще продължава дефлацията. Изглежда, че тази ера е на път да приключи, ако се съди по няколко явления в последните месеци. На първо място това е динамиката на международните цени на петрола, които тези дни достигнаха 6-месечен пик и които се очаква да продължат да нарастват в следващите месеци, след това да се стабилизират и отново да поемат нагоре през 2017 г.

Факторите, върху които почиват тези прогнози, са както възстановяващо се търсене на суровината, така и проблеми от страна на предлагането. Тоест основният дефлационен фактор вероятно скоро ще спре да действа, което, освен върху горивата, ще има огледалния каскаден ефект и върху други цени.

Другият проинфлационен фактор, който може да се очаква да се прояви през пролетните и особено през летните месеци, би бил лошата реколта при редица плодове и някои зеленчуци заради студената и прекалено дъждовна пролет. За разлика от други години, това може да доведе и до липса на традиционния, сезонен спад на цените на месечна база през летните месеци.

Към това може да се добави и евентуално увеличение на цените на електроенергията, което е наложително по няколко причини, сред които:

- Продължаваща либерализация на пазара, която ще намали броя на потребителите и търсенето на електроенергия на регулирания пазар. Това би следвало да доведе до увеличение на цените за бита, тъй като към момента те са по-ниски от тези за небитовите потребители благодарение на практиката на кръстосано субсидиране.

- С ценовия период юли 2014 – юли 2015 г. беше приет петгодишен план за постепенно разплащане на стари задължения на НЕК, който не се изпълнява изцяло. Спазването на графика му означава признаване на по-високи разходи за минали периоди.

- В края на април 2016 г. Българският енергиен холдинг взе заем в размер на 535 млн. евро, който беше отпуснат като кредит на Националната електрическа компания за разплащане на задължения към ТЕЦ Марица Изток 1 и 3. Новият заем означава нови разходи за лихви и главници, които следва да бъдат включени в новите цени на електроенергията.

Като цяло, ръстът на цените на годишна база най-вероятно ще премине в положителна територия до 2-3 месеца. Все пак инфлацията в края на годината трудно би прехвърлила 2-3% годишно, а пък средногодишно ще е и по-ниска заради дефлационния старт на годината.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Радина Колева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
12
 
3
преди 4 години
Няма профилна снимка
Не е то за бае ви *** дефлацията. При много малката пеално дефлация у нас ако имахме сериозна индустрия и потенциал за износ щяхме да спечелим от ниските цени на петрол и др. вносни стоки, като ги преработим тук, вложим повечко акъл, труд и ноу-хау и ги продадем в чужбина при сравнително стабилни пазари. Фантасмагории нали. Ноу-хау, промишленост, акъл, голяма добавена стойност. Ей сега аз сам ще се посмея на себе си. Цвета на нацията е навън, половината работна ръка също. Изтървахме посткризисния момент - напълно в реда на нещата пред вид икономическия експертен потенциал на управляващите, който явно е също отрицателен. Стагнация се очертава. Не бих рискувал със заеми в момента, както ме убеждават. Поне не и големи.
2
 
18
 
2
преди 4 години
Няма профилна снимка
Отваряме сайта на НСИ и виждаме: За периода натрупаната инфлация е общо !!! -1.6% (Август 2013-Април 2016) Това прави годишна инфлация от порядъка на -0.6% В крайна сметка нищо кой-знае какво. Интересно защо инфлацията се приема за нормална, а дефлацията не ? Аааа защото държавите не обичат да си плащат дълговете (особено големите държави с големи дългове), а предпочитат да ги "размиват" = инфлират :)
11
 
10
 
1
преди 4 години
Икономистите на МВФ го казаха точно ''увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://www.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/

тоест тъй като у нас доходите са в пъти занижени ще има голям растеж

В доклада на Европ.парламент пише ,че България губи 12-19 милиарда годишно от корупцията и контрабандата - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162

Казано иначе България може да има бюджетни излишъци и 5-6% ръст на БВП
но кражбите са много и водят до косвени убийства - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891

България е на последно място в цяла Европа по свобода на словото, най-ниския стандарт на живот, най-голямата детска и друга смъртност, корупция, кражби на автомобили и грабежи, безследно изчезнали хора и мощна организирана престъпност! - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1761809757430584

Още от Анализи
ИПИ: Дефицитът и дългът са инструменти, а не самоцел