Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното от изминалата седмица

България продължава да изпълнява числовите критерии за еврозоната, Италия се насочва към нови избори, среща Тръмп - Ун може и да има

По-важното от изминалата седмица

Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

България изпълнява числовите критерии за еврото, но се нуждае от реформи за подобряване на качеството на работа на институциите си. В дългосрочен план има опасения доколко инфлацията в страната ще продължи да е близка до тази в еврозоната на фона на „неотдавнашните увеличения на разходите за труд на единица продукция" и процеса на догонване на западните икономики. Това става ясно от доклада за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ), който беше публикуван през миналата седмица и който се изготвя на всеки две години.

В същия ден излезе и анализ и на Европейската комисия, а в него се посочва, че България и Хърватия изпълняват всички критерии за конвергенция с изключение на този за валутния курс, тъй като не са членове на валутния механизъм (ERM II). Докладите се чакаха от кабинета именно за да бъдат използвани като формален повод България да задвижи процедурата за влизане в механизма.

При представянето на втория доклад стана ясно, че се поставя и допълнително неформално условие - първо присъединяване към Механизма за тясно сътрудничество. И двата доклада подчертават правната рамка. „Българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на централната банка, на забраната за парично финансиране, както и за правна интеграция в евросистемата", твърдят от ЕЦБ. В своя доклад обаче ЕК пояснява, че управляващите са поели ангажимент в рамките на 2018 г. да направят нужните поправки в Закона за БНБ.

През април кредитирането в България запазва своята тенденция от последните месеци и продължава да расте с бързи темпове. За разлика от март през миналия месец най-голям ръст, в сравнение с година по-рано, отбелязват потребителските заеми. Те се увеличават с 14,4% спрямо април 2017 г. (7,2% годишно повишение през март 2018 година) и достигат 8,510 млрд. лева, показват данни на Българската народна банка (БНБ). В края на миналия месец отпуснатите от банките жилищни кредити са за 9,724 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 9,3%, докато месец преди това отбелязаха 9,1% годишно увеличение.

От централната банка отчитат, че заемите за домакинствата са достигнали 20,650 млрд. лв. (19,7% от БВП) в края на април и в сравнение с година по-рано те се увеличават с 9,1%. През март годишното повишение беше 6,3%.

В началото на годината управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че растежът на кредитирането предполага повишено внимание върху кредитния риск. По думите му "периодите на кредитна експанзия са и периоди на натрупване на потенциал за бъдеща реализация на кредитен риск и поява на нови активи с проблемно качество".

Европа

Президентът на Италия Серджо Матарела даде мандат на новодошлия в политиката Джузепе Конте да оглави коалиционно правителство на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното движение "Пет звезди", но след това не одобри кандидата за икономически министър - Паоло Савона. Късно в неделя стана ясно, че Конте, който е подкрепен от "Пет звезди", но не заема изборна длъжност и няма политически или мениджърски опит, връща мандата. Това означава, че страната може да се насочи към нови избори.

През миналата седмица доходността по италианските държавни облигации продължи да нараства в резултат на политическите събития. Доходността нараства и в други периферни страни, като Испания и Португалия.

Министрите на икономиката на ЕС възложиха на Европейската комисия да започне преговори с Австралия и Нова Зеландия за сключването на споразумения за свободна търговия. Споразуменията са насочени главно към намаляване на митата и нетарифните търговски бариери. Страните от ЕС изнасят предимно промишлени продукти за Австралия и основно внасят минерални суровини и селскостопански продукти. Нова Зеландия главно изнася селскостопански продукти за ЕС.

Федералната статистическа служба публикува подробните резултати за растежа на брутния вътрешен продукт на Германия за първото тримесечие на 2018 г. БВП нарасна с 2,3% спрямо същия период на миналата година. В сравнение с предходното тримесечие има плюс от 0,3%. Положителни импулси идват според Destatis от вътрешния пазар, по-специално значително нарастват инвестициите: в оборудване с 1,2% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2017 г. разходите за строителство се увеличават с 2,1%, също така и домакинствата са увеличили леко разходите за потребление (+ 0,4%). Обратно, правителствените разходи намаляват за пръв път от близо пет години (-0,5%).

Гърция се договори за по-нататъшни реформи със своите публични кредитори. Те включват приватизации и планове за намаляване на необслужваните заеми. Изпълнението следва да се осъществи до заседанието на Еврогрупата на 21 юни. Тогава ще се реши как да се продължи след завършването на текущата програма през август. Гръцкият премиер Алексис Ципрас представи през миналата седмица очертанията на програма, насочена към стимулиране на растежа. Импулсът трябва да дойде предимно от туризма, корабоплаването, енергетиката и селското стопанство. Според Ципрас необходимите средства могат да дойдат от гръцка банка за растеж, от Европейската инвестиционна банка и от ЕС. Ципрас отново подчерта важността за облекчаването на дълга от страна на международните кредитори.

Поредният  кръг от преговори за Brexit приключи без значителни резултати. Служители на ЕС се оплакаха, че правителството на Обединеното кралство все още няма ясна позиция по много ключови въпроси.

В рамките на европейския семестър Европейската комисия представи своя пролетен пакет със специфичните препоръки за всяка страна. Наред с другото, тя предлага да се прекрати деветгодишната процедура за прекомерен дефицит срещу Франция, тъй като бюджетната ситуация се е подобрила значително. Ако финансовите министри на ЕС са съгласни с предложението, процедура за прекомерен дефицит ще се води само против Испания. За пръв път от 2007 г. Франция има бюджетен дефицит, по-малък от 3% от икономическата продукция.Министрите на финансите на ЕС се договориха принципно да реформират капиталовите изисквания за банките. От големите финансови институции следва да се изисква да предоставят допълнителни капиталови буфери, за да увеличат своята устойчивост. Финансовата основа на спасителен фонд на ЕС също трябва да бъде значително укрепена.

Испанският премиер Мариано Рахой попада под все по-силен натиск заради корупционния скандал на неговата консервативна партия. Социалистическата партия (PSOE), основната опозиционна партия в Испания, внесе вот на недоверие срещу Рахой в парламента. Двадесет и девет души, свързани с Народната партия, сред които бивш ковчежник и други високопоставени членове, бяха осъдени на затвор в четвъртък по обвинения, включително за фалшифициране на сметки, търговия с влияние и данъчни престъпления.

Случаят, който е свързан с използването на средства от страна на консерваторите от 1999 г. до 2005 г. за незаконно финансиране на кампании, преследва Рахой от идването му на власт през 2011 г. Той винаги досега е отричал да има нарушения. Рахой стана първият действащ премиер на Испания, дал показания по дело, когато бе призован като свидетел по случая миналата година, което предизвика призиви да подаде оставка.

Руският енергиен гигант "Газпром" сключи споразумение с Европейската комисия, съгласно което приема да реформира ценообразуването за клиентите си в Източна Европа и се отказва от доминиращото си положение в района. В замяна това еврокомисията няма да налага глоби на "Газпром", които можеше да достигнат 10% от световния годишен оборот, т.е. милиарди евро. Това е и краят на продължило над 7 години разследване на това как работи Русия на тази част от единния пазар и дали това е в нарушение на общите правила за ЕС. Но ако "Газпром" наруши условията, глобата за милиарди евро може да бъде наложена.

Русия

Руският парламент окончателно прие закон, който наред с другото дава на правителството правомощието да налага забрана за внос на продукти от държави като Съединените щати, които на свой ред налагат санкции на Русия. Дали законът ще влезе в сила и дали правителството ще го използва, все още не е ясно.

Турция

Турската централна банка се опита да спре спада на цените на лирата с драстично увеличение на лихвените проценти. Лихвата по заемите се повиши с 3 процентни пункта до 16,5%. Ефектът от решението обаче изчезна веднага, след кратко възстановяване на цената лирата спадна до ново рекордно дъно спрямо американския долар.

САЩ

Американската камара на представителите реши да облекчи банковото регулиране, след което президентът Доналд Тръмп подписа закона. Основното в него е частичното премахване на Закона Дод-Франк. Наред с други неща, малките и средните банки вече няма да се регулират по същия начин, както големите банки.

Доналд Тръмп отмени срещата си на 12 юни със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Като причина за отказа той назова по-агресивната реторика на севернокорейското правителство. Президентът обаче посочи, че той всъщност все още отворен за среща, вероятно дори на първоначално планираната дата. Дни по-късно стана ясно, че среща вероятно все пак ще се състои.

Американското министерство на търговията предприе стъпки, които биха могли да доведат до налагането на мита върху вноса на автомобили. Министерството иска да провери дали вносът представлява "заплаха за националната сигурност". Според съобщения в медиите се обмисля мито от 25 на сто. Американското правителство извърши същата процедура преди въвеждането на наказателни мита за стоманата и алуминия. Прегледът може да отнеме няколко месеца.

Търговският министър на САЩ Уилбър Рос ще пътува до Пекин в края на тази седмица, за да договори решение на търговския спор с Китай. Пекин обяви през миналата седмица, че възнамерява да купува повече американски стоки и услуги и да подсили защитата на интелектуалната собственост в бъдеще. Конкретните подробности все още не са ясни.

Двете страни вече са постигнали компромис, който да позволи на китайската технологична група ZTE да продължи дейността си. Според договорката ZTE  ще плати "съществена" глоба. В замяна търговските ограничения на САЩ за ZTE, които бяха наложени заради нарушени санкции срещу Иран и Северна Корея, ще бъдат отменени.

 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
МСФО 16 – новият счетоводен ред