IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира се срина до рекордни нива спрямо долара

Кабинетът в Анкара демонстрира увереност, че контролира кризата с лирата

14:14 | 26.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тревожни дни за турската икономика - стойността на паричната единица в страната продължава да пада и достигна до рекордно ниски нива спрямо долара, съобщава БНР. Властите в страната вече обявиха мерки за излизане от създалата се ситуация на фона на предстоящите предсрочни президентски и парламентарни избори в края на юни. Кабинетът в Анкара демонстрира увереност, че контролира кризата с лирата. Централната банка реагира като увеличи лихвите по заемите от 13,5 на 16,5% и разреши на износителите да изплащат в турски лири взетите вече от тях заеми в чужда валута. Икономистът Барту Сорал, бивш директор в Програмата на ООН за развитие коментира пред БНР, че турската икономика има няколко основни проблема, сред които задлъжнялостта и търговския дефицит:

„Ако погледнем към дълга на домакинствата, когато Партията на справедливостта и развитието дойде на власт - през 2002 година той беше около 5 млрд. турски лири. От потенциален доход сто единици, дългът отговаряше на 5 на сто. Сега дълговете на домакинствата са общо около 490 млрд. турски лири, което е равностойно на около 55% от потенциалния доход. Това е много сериозна задлъжнялост на домакинствата", обяснява икономистът.

Хората в Турция са разтревожени от инфлацията, която за пръв път от години насам бележи двуцифрени стойности. Страната е голям вносител на енергоресурси и покачването на цените на петрола означава и поскъпване на горивата. Друг проблем е структурата на задлъжнялостта на турските потребители, отбелязва Барту Сорал.

"Половината от него са банкови кредити и кредити по кредитни карти. Това означава, че това са кредити за потребление", става ясно още от думите на експерта.

Ако се вгледаме в реалния сектор - секторът, който е извън финансите, ситуацията в Турция е следната: през 2002 година дългът на реалния сектор в икономиката беше 41 млрд. турски лири. Сега дългът му е на стойност 1 трилион и 600 милиарда турски лири. Очевидно е, че задлъжнялостта е много голяма - не само на домакинствата, но и на реалния сектор.

Барту Сорал предупреждава и за други възможни последици. По думите му, ситуацията ще се отрази на износа, който ще стане по-евтин, а от друга страна производственият сектор ще изпитва сериозни затруднения. Като друг проблем икономистът очертава спадането на курса на лирата не само спрямо долара, но и срещу други валути, например еврото. Общата стойност на дълга понастоящем е 223 млрд. долара, а през 2003 година той е бил 25 млрд. долара.
Според Сорал ключовият въпрос е не дали вземаш заеми, а за какво взетите средства се използват. Той е на мнение, че те трябва да се инвестират в сектори с конкурентни предимства и в дългосрочни стратегически планове за изграждане на производства с висока добавена стойност, а не просто за потребление или изграждане на пътища и мостове.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
kalendar
преди 5 години
ем...можеха така да си кретат десетилетия...ама...Козата си сака пръч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още