IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Перфектна буря от недоверие и фалшиви новини бави ваксинациите в България

Под една пета от българите са ваксинирани, далеч под средното равнище в ЕС от 61%

11:14 | 21.09.21 г. 42
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Като страна членка на Европейския съюз България има достъп до одобрени на запад ваксини срещу коронавирус и достатъчно дози за населението си. Но заради комбинация от дезинформация, ниско доверие към властите и противоречиви послания под една пета от българите са напълно ваксинирани, пише Wall Street Journal в свой материал.

На фона на малкия брой желаещи да се имунизират и наближаването на крайния срок на някои ваксини правителството дари неотдавна 172 500 дози на кралство Бутан, намиращо се на около 6500 км разстояние. Някои ваксини с изтекъл срок на годност се изхвърлят.

България е ваксинирала напълно значително по-малко от населението си от средното равнище в ЕС от 61% и 54% в САЩ, сочат данни на Our World in Data, проект на Оксфордския университет. Страната се проявява като краен пример за предизвикателството скептичните към ваксините хора да бъдат убедени да се имунизират. Тя също така илюстрира рисковете, ако тези усилия се провалят на фона на разпространението на делта варианта. В момента България е страната с най-много починали и настанени в болницата пациенти с коронавирус, съотнесени към общия брой на населението, показват данните на Our World in Data.

„Тук имаме перфектната буря от недоверие, антиваксъри и фалшиви новини“, казва математикът проф. Николай Витанов от Българската академия на науките, който съветва властите в стратегията им за борба с коронавируса. „Смъртността е много висока, но хората просто не вярват на нищо“, допълва той.

В момента България регистрира над 1500 нови случая на вируса дневно и над 50 починали за един ден. Близо 20 хил. българи са починали от COVID-19 по време на пандемията, но според експерти броят им е занижен, тъй като не всички смъртни случаи са отчетени.

Въпреки това само 39% от българите смятат, че всички трябва да се имунизират срещу коронавируса, най-ниското ниво в блока, показа допитване на Евробарометър от август.

Стимулите не дават резултат. Голяма верига хипермаркети започна неотдавна на раздава ваучери на стойност 20 лв. на хората, които се ваксинират в имунизационните ѝ центрове. Но в един следобед през последните дни единият от центровете беше празен, като само двойка британски туристи питаха дали чужденци могат да получат ваксина. Те не могат.

Други източноевропейски страни също имат нисък дял на ваксинираните срещу коронавирус, като Румъния е ваксинирала напълно под една трета от населението си. Скептицизмът към ваксините, включително към имунизирането на деца, е висок в исторически план в региона, засилен от активно движение против ваксините, от бедността и недоверието. Половината от анкетираните в източноевропейски страни смятаха ваксините за безопасни в допитване на Gallup през 2018 г. спрямо 59% в Западна Европа и 72% в Северна Америка.

В България дълбоко вкорененото недоверие към властите засилва скептицизма към ваксините, казват наблюдатели. Само 33% от българите имат доверие на държавната администрация спрямо средно 52% в ЕС, показа допитване на Евробарометър от юли.

Това има своите исторически корени. Много българи твърдят, че са свикнали да бъдат лъгани и подвеждани от властите по време на десетилетното комунистическо управление през миналия век. Някои дават за пример ядрената катастрофа в Чернобил през април 1986 г., когато българското правителство дни наред не даваше никаква информация и разреши парадите за 1 май, въпреки че радиоактивните облаци вече бяха достигнали до страната.

Ваксинационната кампания в България е спъвана и от политическата криза, заради която страната е напът да проведе парламентарни избори през ноември – третите тази година.

Българското министерство на здравеопазването признава бавния темп на ваксинирането срещу коронавирус, отдавайки го на грешки при разпространението на ваксините на предишното правителство. То, от своя страна, обвинява настоящите ръководители, че управляват лошо процеса.

Ниският процент на ваксинираните може да нанесе удар на крехката, зависима от туризма икономика на България, която е най-бедната страна членка на ЕС, казват официални представители. България е отворена за туристи от повечето страни, ако имат ваксинационен сертификат или отрицателен тест.

„Ако продължим да се държим като идиотите на Европа, ще навредим на икономиката и туризма си. Никой няма да иска да идва в България, ако делът на ваксинираните остане под 20%. Хората просто ще изберат безопасни места, а ние няма да сме такова“, заяви главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред държавната телевизия миналата сряда.

Сред наличните ваксини в България са тази на Pfizer и BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson, както и най-широко използваната ваксина в света, разработена от AstraZeneca.

Здравното министерство обяви, че създава ваксинационни центрове в молове, на плажове и в паркове и започна информационна кампания. „България има достатъчно ваксини и всеки може да се имунизира, ако иска“, съобщи то.

Галя Сталева не иска да се ваксинира. В един следобеден ден в крайбрежния град Бургас 40-годишната Сталева продава близалки с всички цветове на дъгата в магазинчето си и изброява един куп причини да не иска да се имунизира, включително, че не вярва в безопасността и ефективността на ваксините. „Не вярвам на нищо, което ми казват“, отбелязва тя.

Според нея правителствата са се обединили с фармацевтичните компании за постигане на печалба. „Всичко е бизнес – те произвеждат ваксините, а сега трябва да ги продават“, казва бизнес дамата.

От началото на пандемията в България фалшиви твърдения се разпространяват бързо в социалните мрежи и някои информационни сайтове. В същото време утвърдените медии посвещават значителна част от ефирното си време на скептиците към ваксините, включително лекари, разпространяващи дискредитиращи теории и насърчаващи лечение с билки, казват медийни експерти и държавни представители.

„Фалшивите новини са навсякъде и медиите отделят много време на мнения без никаква научна обосновка“, казва д-р Александър Симидчиев, депутат и пулмолог, който лекувал пациенти с COVID-19 по време на пандемията. „Това направи обществото силно поляризирано“ относно ваксините, добавя той.

Някои представители на здравните власти в България призовават за задължителни ваксини за сектори като здравеопазването и образованието, въпреки че такова решение не е взето. Само около 30% от учителите и 2% от учениците са били ваксинирани преди началото на учебната година миналата седмица.

26-годишната Мария Марова, която работи в телекомен оператор, казва, че ще излезе на улицата, за да протестира, ако ваксинирането стане задължително. Тя допълва, че няма да се имунизира, защото смята, че ваксините са били създадени твърде бързо.

„Не искам да рискувам живота си с нещо недоказано“, отбелязва тя и допълва, че според нея повечето хора неизбежно ще се заразят с COVID-19.

Друга причина българите да са скептични към ваксините е, че след рухването на комунизма в България през 1989 г. страната е преследвана от повсеместна корупция, включително в здравния сектор. Затова едва малко над 50% от българите имат доверие на медицинските служители спрямо 80% в ЕС, сочат данните на Евробарометър.

Някои експерти казват, че задаващата се нова вълна на случаи на COVID-19 може да убеди някои скептици.

„Просто трябва да следим как се развива този естествен социален експеримент и дали страхът ще доведе до вълна от ваксинации“, казва Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 1 rate down comment 5
julian12
преди 2 години
Гледай видеото и намери някой да ти го преведе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"Значи ако е Руско е скапано". Точно така. И примерите са хиляди, а изключенията малко (водка, начално обработени природни ресурси, за друго не се сещам). Ти какво руско имаш вкъщи? Аз май един чук произведен от съветско време в гаража.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 4
Moesia
преди 2 години
от времето на Бай Тошо (да се чуди човек как още ги държат и не са ли им изтекли сроковете за съхранение, при все че са и морално остарели), обясняваха колко е смъртоносен вируса, после бяха маските (за които многократно именно докторите обясниха какво е приложението им, кога се използват, доколко предпазват) и пр. Нелогичността в налаганите мерки също оказва своето влияние - имаше случаи, министърът издава заповед сутринта - в края на деня или на следващия ден я променя. Хората не са глупави. Явно липсва мислене и последователност в действията. Ако нещо трябва да се направи, но под натиск на общественото мнение/журналистите се отменя, то явно не е било нужно/задължително/обмислено/аргументирано/основателно/действащо.След като цялата криза до момента е управлявана именно от умни, красиви, образовани, успели доктори, съветници, експерти и пр., а се е случило всичко по-горе и кризата продължава да не бъде управлявана качествено, следва че простия Бай Иван май не е толкова ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Значи ако е Руско е скапано. Ако е американско, но не служи на пеееераските адженди пак е неверно. Ти си мега т-ъ-п !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 0
Moesia
преди 2 години
Смятам, че точно липсата на научен подход към цялата ситуация, неадекватните и безрезултатни мерки създават основателно недоверие у хората и към ваксините. Основно се прави политика и журналистика, но не и управление на криза. В началото бяха термокамерите, журналистите (традиционно, като си харесат една тема и изпадат в истерия) обикаляха тук-там да проверяват защо нямало термокамери, после блокираха Банско - пълен смях - разопаковаха на военните комплектите за химична защита модел о
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 2 години
Тия дето си ги изброил са с бактериален причинител за това и ваксините са ефикасни , просто бактериален не мутират или ако мутират е доста по трудно . Виж вирусните причинители са сложно нещо податливи на множество мутации и поради това ефикасноста на ваксините е доста по ниска .за пример противно грипните ваксини едвам стигат 50 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Неуважаеми антиваксърчета, никой от вас няма подходящо образование да се изказва по въпроси, за които се е "образовал" във Фейсбук! Човечеството е стигнало дотук в развитието си благодарение на науката. Австралопитеци, като вас, винаги е имало и ще има, не сте нито първите, нито последните. Дядовците ви са замеряли първите автомобили и влакове, а преди това са горели учените на клада. Богатите държави затова са успели, имат голяма критична маса от хора, която не ви обръща внимание на празноглавите вопли. Неслучайно най-богатите и развити страни се ваксинираха, а байг.аню "разбирача" пак намръщен и брои стотинките! Живейте си както си искате, лоботомирани скотове, но не пречете на останалите и не разнасяйте бацилите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, неграмотно същество, и ваксинирани и неваксинирани са в болница, НО процентът ваксинирани заболели е много по-малък, а смъртността при ваксинираните е хиляди пъти по-ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
https://biblescienceforum.com/2021/09/17/breaking-30305-people-died-within-21-days-of-having-a-covid-19-vaccine-in-england-during-the-first-6-months-of-2021-according-to-ons-data/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още