IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия се отказва постепенно от монетите от 1 и 2 евроцента

От началото на декември магазините трябва да закръглят цените си нагоре или надолу до 5 цента

13:56 | 20.12.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В някои магазини в Германия и Франция това се случва така или иначе – вместо да се изплаща ресто до последния цент, клиентите може да позволят сумата да бъде закръглена и така да направят малко дарение. Белгия обаче направи тази процедура законово регламентирана – от началото на декември магазините трябва да закръглят цените си нагоре или надолу до 5 цента. Но клиентите имат право и в бъдеще да плащат с мини монетите.

Белгийските търговци на дребно поне засега дават положителна междинна оценка. Сдружението за търговците на дребно говори за успешен старт - почти месец след реформата.

„Има малко проблеми като цяло", пояснява пред DPA говорителка. Само в единични случаи клиентите се оплакват или питат дали печалбите от спортни залагания или плащанията с карти също ще бъдат закръглени. Според асоциацията реформата ще спести сериозни разходи на търговците на дребно, тъй като набавянето на ролки с монети от 1 и 2 цента често струва повече, отколкото струват самите монети.

Германското  федерално правителство не предвижда подобна  промяна за рестото. „В момента няма планове за въвеждане на правило за закръгляне във Федерална република Германия, както в Белгия", заяви говорител на Министерството на финансите. Като основание органът се позовава на доклад на Европейската комисия от 2018 г. Според анализа монетите от 1 и 2 цента се радват на високо одобрение сред населението. И без това напълно премахнати определени монети могат да бъдат само в цялата еврозона, пояснява Министерството на финансите. Номиналът на парите е фиксиран. „Осемте монети, от 1 цент до 2 евро, са еднакво законно платежно средство във всички страни, участващи в еврозоната“.

Европейското законодателство обаче няма нищо против правилата за закръгляване в националните парични трансакции: освен Белгия и в Холандия, между другото, съществува такова правило. В Германия и Франция също често няма от малките монети. От ноември северноморският остров Вангероге вече не  получава парчета от 1 до 5 цента от Volksbank Jever. Транспортните разходи са твърде високи, казва говорител на банката. По-голямата част от монетите са били транспортирани със самолет, тъй като трафикът на ферибота зависи от приливите на Елба.

Отказът от малките монети досега не е имал негативни последици, казва кметът на Вангенроге Марсел Фангор пред DPA. Търговците на дребно ще трябва сами да се погрижат за доставките на тези моменти. „Трябва да видим как ще се справим по Коледа и Нова година, когато островът е пълен с хора", казва Фангор. Други германски острови засега не са се присъединили към модела.

За германците плащането в брой е много важно. Но любовта към кеша бавно се разпада. Германците все още заплащат всеки три от четири покупки - 74 процента – на касата в брой, според последното проучване на Бундесбанк от 2017 г. Три години по-рано обаче този дял бе почти 80 процента. „Независимо от това, паричните средства (...) остават най-често използваният начин на плащане (...) в Германия", се казва в доклада на проучването.

Белгийската асоциация на търговците на дребно би предпочела да отиде една крачка напред. Говорителят ѝ заяви, че трябва да бъде възможно да се премахне голяма част от най-малките монети от обръщение. Дори ако на касата дадена сума е закръглена до 9,05 евро, в момента клиентът може да плати 9,06 евро с три броя от по 2 цента. Така, за да могат да връщат ресто, белгийските търговци все още трябва да имат „на склад“ монети от 1 цент.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Ако един търговец продава нещо за 19,95 а друг за 20,00 ти от кой ще купиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
deaf
преди 4 години
Кой търговец ще закръгли сметката надолу? Па дори и само с пет евроцента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Не ти ли писна да търсиш пoд вола тeле? Губело със "скоростта на светлината". Нелепи преувеличения. ЕЦБ има причина да отслабва еврото. Колко зле да се представя, при положение че е втората световна валута?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
Поредното доказателство за колосалната прикрита инфлация в еврозоната... еврото е загубило около 75% от покупателната си способност откакто е въведено и продължава да губи със скоростта на светлината - то е най-слабата основна валута в последните 5 години и се представя по-зле даже от индийската рупия и британския паунд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Това обаче е безкраен процес заради начина по който работи икономиката е въпрос на време 5 и 10 цента да достигнат стойността на 1 и 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още