IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд е под натиск, след като Борис Джонсън подкрепи Brexit

Валутата поевтиня с най-резкия темп от година насам

11:25 | 22.02.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кметът на Лондон Борис Джонсън. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кметът на Лондон Борис Джонсън. Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Стерлингът бе негативно повлиян от засилващата се вероятност Великобритания да напусне Европейския съюз. През вчерашния ден кметът на Лондон Борис Джонсън заяви своята подкрепа за напускане на общността, което доведе до натиск върху паунда. Това се конфронтира с позицията на премиера Дейвид Камерън, като Джонсън не крие и амбициите си за премиерския пост на Острова. Политическата несигурност в страната, в комбинация с неизвестните около наближаващия референдум през юни, подкопаха основите на паунда. Валутата поевтиня спрямо японската йена до най-ниското си ниво от ноември 2013 година. Стерлингът също така записа загуби от около 1% спрямо еврото и долара.

Японската йена продължи да поскъпва спрямо основните си конкуренти, подкрепена и от предстоящата среща на G20 в петък, на която се очаква да бъде обсъден глобалният икономически застой и възможни координирани действия на страните в организацията. Фокусът на срещата в Шанхай ще бъдат икономическите последствия от различията в монетарните политики на развитите икономики. Забавените нива на растеж и турбулентните финансови пазари дадоха своята подкрепа за японската йена, която успя да поскъпне спрямо щатския долар въпреки положителните данни за инфлацията в САЩ. Йената е напреднала с над 7% от началото на месеца спрямо зелените пари в резултат на засилената пазарна волатилност и опасенията за стабилността на глобалната икономика.

Индексът на потребителските цени в икономика номер едно е записал през януари най-силното си повишение от 4 години насам. Този факт подкрепя настроенията, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще се придържа към постепенно повишение на лихвените нива в страната. Въпреки това обаче, повишение на следващата среща на централните банкери през март е слабо вероятно, като следващата стъпка на Фед се очаква да бъде през юни. Доларът поскъпна спрямо паунда и еврото след обявяване на силните данни, но поевтиня спрямо йената, след като търсенето на валутата убежище се засили.

На петролния пазар суровината успя да поскъпне вследствие на намаляване на нефтените платформи в САЩ, но пренасищането все още е факт, който пречи на цената да поеме нагоре. Текущият спад в съоръженията би довел до по-ниски добиви в страната през 2016 година, но очакванията за завишено производство от Иран би могло да поднови негативното представяне на „черното злато“. Запасите на петрол към момента в САЩ са на рекордно високо ниво, наброявайки 504.1 млн. барела, което от своя страна неутрализира замразяването на добивите на нивата от месец януари на страните от ОПЕК. Иран би искал да възстанови пазарния си дял на нивата отпреди санкциите, като възнамерява да увеличи добивите си с над 700 000 барела дневно. Това от своя страна оказва натиск върху цената на петрола.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/CAD

На 17 февруари публикувахме следното: „Данните от Великобритания разочароваха пазара, вследствие на което лирата се обезцени спрямо кошницата от валути. При GBPCAD, това може да се окаже добър момент за частични покупки около посочените на графиката нива на подкрепа. Подкрепата, която съвпада с 30% корекция по Фибоначи, е ключова и преодоляването ѝ най-вероятно ще отведе цената до 1.8844. От друга страна, ако тя удържи, ще получим силен възходящ моментум. В случай, че станем свидетели на отскок от 30% корекция по Фибоначи може, можем да купим с малка част от стандартния обем и в последствие да прибавяме. Следващата покупка е добре да се направи, ако цената продължи надолу и отскочи от следващата зона на подкрепа около 1.8844.“

Несигурността, която се поражда покрай дискусиите в Брюксел, повлияха негативно на лирата днес. При отварянето на лондонската сесия има вероятност да станем свидетели на засилване на ефекта от моментната паника. За момента по-доброто ниво за търсене на сигнали за покупка при GBPCAD, ще бъде 1.8844.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още