IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларите са кредитни, а не фиатни пари

Валутите не са мемета, които имат стойност, само защото правителствата казват така

08:19 | 11.07.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Понякога е възможно да опростите нещо твърде много, пише Брендън Грийли за Financial Times.

Преди повече от десетилетие Бен Бернанке, тогава председател на Федералния резерв, даде интервю за „60 минути”, телевизионното предаване, пред което важни американци се явяват, когато имат важни неща за казване.

Бернанке обясняваше как Фед е реагирал на финансовата криза. Когато стигна до програмите за закупуване на активи, водещият попита дали Фед харчи парите на данъкоплатците.

"Това не са пари от данъци", каза Бернанке. „Банките имат сметки във Фед почти по същия начин, по който хората имат сметки в търговска банка. Така че, за да отпускаме заеми на банка, ние просто използваме компютъра, за да идентифицираме размера на сметката, която имат във Фед“. Водещият попита дали Фед печата пари. „На практика, да”, отвърна централният банкер.

Той не грешеше, разбира се. Това е Бен Бернанке. Може да не сте съгласни с избора му на политика, но той със сигурност знае как се създават пари.

Този цитат от „60 минути” обаче все още се появява често, повече от десетилетие по-късно. Когато Бернанке опрости това, което прави Фед, той затвърди пред много хора дълбоко погрешната идея, че Фед просто магически създава долари от нищото и след това, като декрет, казва: „Ето. Това са пари."

Има проблем с думата „фиатни (без златно покритие – бел. прев.)“ Използваме я, за да опишем сегашната ни парична система. След това преподаваме на студентите, че думата идва от италиански и означава декрет или указ. Казваме им, че фиатните пари са социална конвенция. Те имат стойност, защото правителството казва така, и всички са съгласни. Камерън Уинкълвос, съосновател на крипто борсата Gemini, казва, че „всички пари са мемета (фиктивни – бел. прев.)“ Това е научил в Харвард, докато правеше други неща, с които стана известен.

За съжаление това изобщо не е начинът, по който работят парите. Първото описание, което можах да намеря за парите като „фиатни“, идва от Джон Стюарт Мил, английският философ, в „Принципи на политическата икономия“, пеше анализаторът. Мил излага следната хипотеза: да предположим, че правителството е започнало да изплаща заплати с хартиени пари, които не могат да бъдат превърнати при поискване в сребро или злато. Стойността на тези пари, пише той, „ще зависи от фиатността на властта“.

Е, да. Ако Министерството на финансите на САЩ отпечата билети за карнавал, харчи ги в икономиката и ги нарича долари, стойността на тези долари ще зависи от правомощията на Конгреса. Но не това прави ведомството и не това представлява доларът.

Ако живеете в САЩ, доларите, които използвате най-често в ежедневието си, са банкови долари. Банката ви ги създава, когато ви дава назаем пари, след което ги депозира във вашата сметка.

Банковите долари нямат стойност, само защото банката ви казва, че имат. Вашата банка има регулатори, които ровят в счетоводните й книги, за да се уверят, че тези заеми са стабилни активи с прилична възвръщаемост. А и вашата банка плаща премии на Федералната корпорация за застраховане на влоговете, за да гарантира вашите депозити в случай че все пак фалира. Ако банковите долари са просто социална конвенция - меме - тогава и вашата ипотека също е меме.

Сега вземете Фед. Това е просто специална банка. Както каза Бернанке, търговските банки имат депозитни сметки във Фед. Когато Фед им дава назаем пари, тя заверява сметките им с долари, които ние наричаме резерви. И точно както когато търговските банки ви отпускат пари, тези резерви са задължение за Фед. Но има важна част от процеса, която не бе разкрита в „60 минути”: когато Фед заверява тези сметки, той също така купува активи. Той разменя резерви за активи.

Когато казваме, че Федералният резерв печата пари, имаме предвид, че няма нищо в замяна. Та-дам! Но всъщност има. Фед трябва да купи нещо. Обикновено това са съкровищни бонове, но при спешни случаи може да бъде по-съмнителен актив. Така Фед гарантира резервите. За да повярвате, че тези резерви са само меме, трябва да смятате, че и активите са такива. Но те не са. Ако не на мен, повярвайте, че активите на Фед осигуряват възвръщаемост всяка година, добра или лоша, без дефолт.

ОК. Сега нека погледнем финансовото министерство. То също има сметка във Федералния резерв, но не може просто да извади вълшебни долари от нея. Ведомството може да влага долари в сметката си чрез събиране на данъци или като продава ДЦК. Няма декрет или указ. Никъде няма принтер за пари. Всичко това са транзакции в баланса, активи за пасиви.

Сега: може да мислите, че всички тези ипотеки и заеми с кредитни карти са безсмислени активи. Може да вярвате, че правителството на САЩ няма да може да събере достатъчно данъци, за да превърта тези ДЦК. Ако сте прави, тогава да, доларът няма стойност. Но все още не говорим за доверие в ничий декрет. Говорим за кредитен анализ. Така че, моля: нека спрем да ги наричаме фиатни пари. Вместо това трябва да им казваме кредитни пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
Статията цели да направи парите да изглеждат по-специално отколкото са. На някого му омръзнало да чува думата фиатен и бърза да я сменя с нещо по-готино. Дори и технически да стои нещо в замяна на създаването на пари то не е съществено понеже никога не е било пречка да се намери начин, ето миналата година се създадоха 3 трилиона, и ако имаше нужда още 3 можеха да създадат, никой не е казал, че няма с какво да се обезпечат още едни 3 трилиона, не го направиха за да не предизвикат инфлация не за друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
dr.5rov
преди 2 години
Е, за тази страна на нещата не исках да говоря. Важна е технологията, а кой какви ползи има и кой го отнася е много дълъг разговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Up sofix up2000
преди 2 години
долара е джънк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Боян
преди 2 години
Какво значение как се наричат парите, важното е какъв е ефекта, а именно група частни банкери дават едни пари(от нищото т. е. дават нищо) и получават активи, които са нещо. Е това е страхотно даваш нищо и вземаш нещо, докато се окаже че накрая притежаваш почти всичко като в Япония, но там над централната банка стои държавата, а в САЩ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Тая статия не струва тока изхарчен, за захранване на лаптопа на която е писана. Фед и банките имали "одитори" които ровели в счетоводството им дали правилно осчетоводяват. И всеки път когато се заверява сметката на банките във Фед имало актив насреща, "понякога и по-нискостойностен" ... ако парите в обръщение растяха с 1% на 2-3 години още, тия обяснения може и да минат. Но с трилиони долапи и евро "заверени" по сметките - нека си го наречем с истинското име Печатане на то-а-летна хартия. Като се спрете от Фед и ЕЦБ да печатате за поне 5-10 г (нещо като валутен борд) тогава бих повярвал на такава статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
индианеца
преди 2 години
Ако тая хартия имаше "стойност", нямаше да се опитваме да се отървем от нея и да купуваме каквото ни видят очите. А и ме струва редно да се спомене и банкирането с частичен резерв в тоя контекст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Ето това е статия, която макар и доста объркано, най-се казва нещо, което е същината на днешните "пари" поне спред мене. Те може и да се създават от нищото (от въздуха), но се дават единствено като задължение за някого и той трябва да си го плати, обикновенно с бачкане, независимо дали е правителство, корпорация или обикновен бачкер. Е разбира се има и вариант, когато този кредит може се използва за да се присвои/заграби ресурса от някой, който вече го има. Често имаме комбинация и от двата варианта.Така че съм съгласен с автора, че днешните "пари" са кредитни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още