Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ЕЦБ има само един възможен ход, за да избегне борсов шок

Анализаторите смятат, че институцията задължително трябва да увеличи размера на програмата си за изкупуване на активи

ЕЦБ има само един възможен ход, за да избегне борсов шок

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

През тази седмица ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) се сблъсква с особена ситуация, в която се очаква да оповестява повече парични стимули много преди да е изтекла ликвидността, обещана досега.

Досега ЕЦБ е изразходила по-малко от една трета от програмата за спешни покупки на активи в размер на 750 милиарда евро (840 милиарда долара), която стартира през март. При сегашните темпове институцията може да изчака до срещата си през юли или септември преди да прецени дали програмата е достатъчно голяма, за да поеме дълга, емитиран от правителствата за борба с рецесията, информира Bloomberg.

По същия начин пазарният стрес, който тласна ЕЦБ към действие, изчезна, отчасти заради закупуването на облигации от централната банка и отчасти защото Европейският съюз (ЕС) се приближи към общ фискален отговор чрез фонда за възстановяване от 750 милиарда евро.

И все пак, ако институцията не предостави широко очакваното увеличение на програмата за облигации, това може да предизвика пазарен шок, напомнящ този от март.

Още по темата

Според резултатите от проучване на Bloomberg, проведено през миналата седмица, огромното мнозинство участници очаква управителният съвет на ЕЦБ да допълни програмата за закупуване на активи с 500 милиарда евро.

Притеснението за възможността някои централни банкери да се противопоставят на такива действие се засилва след публикация от тази седмица в Newswire Market News International, в която се казва, че „много членове“ на управителния съвет биха се противопоставили на увеличаването.

Кришна Гуха, стратег в Evercore ISI, казва, че статията, базирана на неидентифицирани източници, е "смущаваща" и не може да бъде отхвърлена, защото "няма да е първият път, когато ЕЦБ и Европа като цяло ни разочароват".

Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg, смята, че ще бъде обявено увеличение на пандемичните покупки, но заложи само 60% вероятност това да се случи сега.

 „Изглежда почти сигурно, че Европейската централна банка ще увеличи размера на своята програма за спешни пандемични покупки на активи на следващата среща на 4-ти юни. Настоящият темп на купуване и нуждите на държавното финансиране предполагат, че увеличението трябва да бъде до над 1 трилион евро", казва  Давид Пауъл от Bloomberg Economists.

Самата ЕЦБ изгради очаквания за действие. Централните банкери многократно са казвали, че са готови да засилят програмата, ако е необходимо. Членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел обяви, че решението ще бъде обвързано с икономическите данни, а управителят на Централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало каза: „Много вероятно е да трябва да увеличим усилията си".

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард вече каза, че рецесията в еврозоната през тази година вероятно ще бъде някъде между средния и най-лошия сценарий на централната банка със свиване на икономиката от около 10%.

Освен това фондът за възстановяване на ЕС, обявен за исторически пробив, все още трябва да бъде одобрен от всички 27 държави членки и бюджетът му може да бъде намален. Дори когато влезе в сила, средствата няма да започнат да се ползват до следващата година.

„Би било много глупаво от тяхна страна, когато имат прогнози и виждат къде са рисковете, внезапно да решат да се забавят“, казва Марчел Александрович, икономист от Jefferies. „Това наистина би било автогол, след като отделиха толкова време и пари за опити да подкрепят икономиката и пазарите“, добавя той.

„Очевидно те може да предпочетат да изчакат“, казва и Пиет Кристиансен, икономист от Danske Bank. „Може да решат: „нека изчакаме да видим как се възстановяват икономиките преди да се ангажираме с повече действия“. Не е време обаче за геройства и чакане - съществуват големи рискове и не мисля, че ЕЦБ всъщност може да си позволи да  се бави", коментира той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
кво общо има затварянето или срива на националната лотария с реалната икономика ?
по добре да се срине, от колкото пак да напомпате активите до небесата!
0
 
7
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
А какво му е лошото да има борсов срив? Цените на акциите не падат под стойността на нетните активи на дружеството, т.е. под реалната им стойност, или просто казано няма да се плаща за въздух под налягане.
0
 
7
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Рецесия с 10 процентен спад на икономиката в еврозоната, предвижда Лагард, а индексите, като ги гледам до 2 седмици ще запишат нови рекорди. Някой тотално се е побъркал, но кой точно - централните банкери или купуващите акции???

Още от Анализи
Притесненията за инфлацията тежат върху валутите в Източна Европа