IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Възстановяването зависи от банките и частното потребление

ЕЦБ предупреди, че търговията се е възстановила главно заради еднократното натрупване на запаси и на временните мерки на правителствата

14:14 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ: Възстановяването зависи от банките и частното потребление

По-стабилните банки и по-голямото търсене в частния сектор са факторите, които ще определят дали еврозоната, а и световната икономика като цяло, ще продължи да се възстановява от кризата.

Това заяви Европейската централна банка (ЕЦБ) в своя редовен месечен доклад, цитиран от Wall Street Journal.

„Устойчивостта на възстановяването на търговията в световен мащаб и в еврозоната ще зависи критично не само от по-нататъшното укрепване на частното търсене, но и от стабилността на световната финансова система“. Това коментират икономистите на ЕЦБ в свой анализ на големия спад в търговията в началото на финансовата криза.

Малко преди доклада данни на Евростат показаха, че индустриалното производство в еврозоната се е свило неочаквано през юни, главно заради спада във френската и германската индустрия в края на второто тримесечие.

Индексът на индустриалното производство се е понижил с 0,1% на месечна база, като остава с 8,2% над миналогодишните си нива. Това обаче е по-малко от отчетения през май годишен ръст от 9,9 на сто.

Разбивката по отделни страни показа, че индустриалната продукция пада с 1,6% във Франция и с 0,5% в Германия през юни, след като през май отчете силен месечен ръст и в двете страни.

Икономиката на еврозоната се осланя до голяма степен на експортно-ориентираната немска икономика, която допринесе най-много за растежа й през тази година, компенсирайки спада в други европейски страни, особено тези от Южна Европа.

Износът на еврозоната се увеличи с 25% на годишна база през май, като се доближи силно до нивото си от септември 2008 г., малко преди финансовата криза да се усложни от фалита на Lehman Brothers. ЕЦБ обаче предупреждава в доклада си, че голяма част от възстановяването на търговията през последната година се дължи на еднократното натрупване на изчерпаните материални запаси и на временните мерки на правителствата, като например схемите за насърчаване на покупките на нови автомобили.

Икономиката на еврозоната вероятно е ускорила темповете си на растеж през второто тримесечие, като според анализатори предварителните данни на Евростат утре ще покажат увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,7% на тримесечна и 1,4% на годишна база.

Еврото поевтинява за четвърти пореден ден срещу долара, като към 14:05 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2823 долара. Еврото губи 0,3%, след като се понижи рязко с 2,4% по време на вчерашната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още