Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Глобалният бизнес климат е най-слаб от 7 години насам

Икономическият климат се влошава особено силно в индустриализираните страни

Глобалният бизнес климат е най-слаб от 7 години насам

Снимка: Ройтерс

По-мрачна прогноза за глобалната икономика: барометърът на института Ifo намалява през първото тримесечие до минус 13,1 пункта от минус 2,2 пункта. Това става ясно от тримесечното изследване сред близо 1300 специалисти от 122 страни на базирания в Мюнхен Институт за икономически изследвания.

„Световната икономика отслабва все по-силно", заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст, цитиран в прессъобщението.

Става дума за четвъртия пореден спад на индикатора, като така световната икономическа ситуация в момента се оценява като най-лоша от седем години насам. Както сегашната ситуация, така и прогнозата са оценявани значително по-песимистично. Експертите очакват по-слаб ръст на частното потребление, на инвестициите и на международната търговия.

Икономическият климат се влошава особено силно в индустриализираните страни.

„По-специално Съединените щати се открояват със спад в очакванията и оценката на ситуацията", казва Фюст. „Но също така и за Европейския съюз експертите са ревизирали значително надолу прогнозите си".

В развиващите се страни икономическия климат обаче остава сравнително непроменен, след като преди това имаше рязко свиване през двете предходни тримесечия. В Близкия изток и Северна Африка има значително охлаждане. 

Макар и голям дял от респондентите все още да очакват краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти да се повишат, делът им намалява рязко. Повечето икономисти очакват американският долар да се обезцени в световен мащаб.

Световният БВП се очаква да нарасне през тази година само с 3,5%, а през 2020 г. - с 3,6% прогнозират от Международния валутен фонд (МВФ), като фондът представи през януари своята „Перспектива за световната икономика". През октомври се очакваше 3,7% и за двете години.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Ще прелее ли търговската война във валутна?