Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Макроикономическите данни показват, че доларът ще продължи да поскъпва

Валутата, която записа най-голямо понижение спрямо щатската валута през изминалата седмица, бе канадският долар

Макроикономическите данни показват, че доларът ще продължи да поскъпва

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

В петък щатският долар поевтиня с 0.41% спрямо кошницата от валути, след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. 45-тия президент на САЩ посочи, че ще брани интересите на американците с всички сили. Речта на Тръмп бе насочена към протекционизма, с който бе изпълнена и предизборната му кампания. Макроикономическите данни показват, че доларът ще продължи да поскъпва, но към момента щатските облигации са тези, които натискат цената на зелените пари надолу. Еврото от своя страна продължава и днес да печели позиции спрямо зелените пари, като двойката се търгува на ниво от 1.0746 долара за 1 евро.

Валутата, която записа най-голямо понижение спрямо щатската валута през изминалата седмица, бе канадският долар. Днес двойката се търгува с понижение на ниво от 1.3276 канадски долара за 1 щатски долар. Продажбите на едро в Канада днес могат да отслабят канадския долар, след като прогнозите на анализаторите са за спад с 0.6% на месечна база.

Слабият долар продължи да насочва пазарните участници към златото, което записа 4-та поредна седмица на повишения. Ценният метал продължава да се търгува над ключовото ниво от 1 200.00 долара за тройунция, като цената може да продължи да се повишава вследствие на политическата нестабилност в САЩ и Европа. Днес златото се търгува на ниво от 1 214.23 долара за тройунция. Петролът от своя страна отскочи в края на изминалата седмица от дъното на рейнджа, в който се намираше. Очаква се цената на суровината да продължи да се покачва вследствие на изказването на енергийния министър на Саудитска Арабия, който заяви, че към момента добивът на петрол е намалял с 1.5 млн. барела. Мартенските фючърси на петрол могат да намерят съпротива на нивото от 56 долара за барел, но вярата на инвеститорите, че споразумението от Виена ще бъде спазено, се очаква да натежи в полза на поскъпване на петрола през първото тримесечие на годината.

В петък европейските борсови индекси приключиха сесията разнопосочнo. Лондонският UK100 спадна с 0.1% до 7 187.30 пункта, а германският DAX30 поскъпна с 0.3% до 11 612.15 пункта. От своя страна щатските индекси приключиха с повишения, окрилени от встъпването в длъжност на 45-тия президент на САЩ Доналд Тръмп. Индустриалният Dow Jones се покачи с 0.5% до 19 821.45 пункта, следван от широкия S&P500, който прибави 0.3% до 2 270.63 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Лирата продължава да печели позиции срещу долара. След встъпителната реч на Тръмп щатският долар поскъпна слабо спрямо кошницата, но крайно недостатъчно, за да потисне моментната сила на лирата. На часовата графика получихме трендпотвърждаваща фигура. Тя се активира в ранните часове на днешния ден. Формацията има смисъл да се търгува само, ако видим корекция при отварянето на днешната сесия, в противен случай ще бъде твърде рисково. Вероятността да се изпълни формацията през следващите часове е неопределена, тъй като инертните движения може да се окажат достатъчно силни, но няма как да се оценят колко точно и до кога ще имат въздействие върху двойката.

NZD/CAD

Двойката достигна първата солидна зона на съпротива, тя има силите да удържи натиска на биковете. Около кръглата цена очакваме корекция, в зависимост от това как ща приключи покачването (чисто технически) и по какъв начин ще повлияят данните за инфлацията в Австралия и петролните запаси съответно на новозеландския и канадския долар. Базирайки се на тази информация ще решим дали да продаваме или да изчакаме по-високи нива.

GOLD

Златото поскъпва умерено и тенденциозно. Първата ключова съпротива е около 1250.00. Към момента благородният метал е неподходящ инструмент за търговия и е по-добре да не предприемаме никакви действия. Ситуацията тук е в голяма степен неясна.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Радина Колева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 3 години
урок номер едно никога не се доверяваи на никого вси4ки са пиавици и те виждат през призмата на долар евро вси4ко е една илюзия фокуси да ти вземат парите по закония на4ин препорьките ми не са с цел инвестиция и не желая да подвеждам някого
0
 
1
 
3
преди 3 години
урок номер едно никога не се доверяваи на никого вси4ки са пиавици и те виждат през призмата на долар евро вси4ко е една илюзия фокуси да ти вземат парите по закония на4ин препорьките ми не са с цел инвестиция и не желая да подвеждам някого
1
 
2
 
2
преди 3 години
На който не му е ясно как и къде да инвестира, по-добре да се обърне към инвестиционен посредник, който може да ви консултира. Иначе, може да се попадне на измамници, като trader.bg.
1
 
12
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
parity for the couple USD/EUR short term

Още от Анализи
Отрицателната доходност на държавните дългове изглежда ще е факт дълго време