Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Трите най-важни теми на срещата на ЕЦБ

Председателят на централната банка Кристин Лагард подчерта важността на срещата в четвъртък, а основният фокус е върху перспективите на паричната политика

Трите най-важни теми на срещата на ЕЦБ

Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg LP

Много експерти очакваха, че заседанието на Съвета на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък ще бъде скучно рутинно събитие. Това се промени, след като председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заговори за „важна среща“ с „някои интересни вариации и промени“.

Според Лагард Управителният съвет ще обсъди на срещата перспективите за паричната политика - т. нар. Бъдещи насоки (Forward Guidance). По думите ѝ те трябва да се адаптират към наскоро дефинираната нова стратегия на ЕЦБ.

Перспективите на паричната политика са основният инструмент на ЕЦБ за управление на пазарните очаквания относно бъдещата парична политика. Те съдържат изявления за вероятния край на спешните покупки на облигации и условията, при които лихвените проценти ще се повишат отново в бъдеще.

Новата стратегия на ЕЦБ води и до други промени. Ето кои теми ще са най-важните на срещата на ЕЦБ според Handelsblatt. 

1. Как ЕЦБ променя перспективите си за парична политика?

Членовете на Управителния съвет вече се договориха за нова стратегия и коригиране на целта си за инфлацията до 2%. Според Фредерик Дюкрозе, икономист от швейцарския мениджър на активи Pictet, сега те са изправени пред по-сложни въпроси: „Дебатът за комуникацията и промените в политиката ще бъде по-труден от договарянето на симетрична цел за инфлация от 2 процента“.

Според Bloomberg по-рано тази седмица все още е имало някои разногласия в съвета за циркулиращите проекти за промените в перспективите на паричната политика. Защитниците на разхлабената и по-строга парична политика спорят за това как новата стратегия трябва да бъде включена в настоящата парична политика. 

Още по темата

Настоящата формулировка в перспективата гласи: „Лихвените проценти ще останат „на текущи или по-ниски нива, докато перспективите за инфлацията се приближат до ниво, близко до, но под два процента“. 

Най-очевидната промяна се отнася до предефинирането на целта за инфлация. Според новата си стратегия ЕЦБ вече не се стреми към инфлация от „под, но близо“, а към инфлация от два процента в средносрочен план.

По-вълнуващо е дали перспективите ще показват, че в бъдеще ще се толерират нива на инфлация от над два процента. В новата си стратегия ЕЦБ подчертава, че „са необходими особено решителни или устойчиви мерки на паричната политика, когато лихвените проценти са близо до долната граница". Дори целта на инфлацията да е симетрична в бъдеще, ЕЦБ иска да реагира по-силно на отклоненията надолу, отколкото нагоре.

Логиката зад всичко това е, че лихвените проценти не могат да се свалят произволно и че ще се стигне до момент, при който по-нататъшното намаляване ще забави икономическото развитие, вместо да го насърчава. От гледна точка на много икономисти с ниво от минус 0,5 процента най-важната лихва по депозитите в еврозоната е близо до тази граница. Това може да бъде отразено в ревизираната перспектива на паричната политика. Икономистите от британската банка Barclays очакват централното послание да бъде, че паричната политика ще остане разхлабена за дълго време.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
1
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
В Европа има повече глобално системно важни банки (GSIBs), отколкото в САЩ. По-скоро и ЕЦБ и ФЕД играят по свирката на инвестиционните банки и други големи финансови институции.
2
 
4
 
2
преди 2 месеца
Трите най-важни теми на срещата на ЕЦБ > 1. Да играе по cвиpката на ФЕД, 2. Да надувa вузелата на ФЕД, 3. Да размахва помпони в агитката на ФЕД.
3
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ЕЦБ е пионка на САЩ и следва политиката на ФЕД.

Още от Анализи
Цифровият долар поражда опасност от злоупотреба от страна на Фед