Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Троен риск изправя паунда пред бурен юни

Британската валута вероятно ще изпрати най-лошия си месец за тази година

Троен риск изправя паунда пред бурен юни

Снимка: Bloomberg

Паундът вероятно ще изпрати най-лошия си месец за тази година, а удължаващият се списък с рискове показва, че през юни може би предстоят още по-големи проблеми, предава Bloomberg.

Трейдърите са изправени пред повишена тройна несигурност през следващия месец – в края на юни изтича крайният срок за удължаване на преходния период за Brexit, има вероятност за въвеждане на отрицателни лихви във Великобритания, а освен това не е ясно как ще протече излизането на икономиката от блокирането заради пандемията.

„Голяма несигурност се крие в преговорите около Brexit и края на юни“, казва Нийл Джоунс, ръководител на валутните продажби към финансови институции в Mizuho Bank. „Несигурността като цяло насърчава волатилността“.

Тя вероятно ще скочи до нива, невиждани през юни от 2016 г., когато се проведе референдумът за Brexit. Лирата се обезцени с над 3% спрямо долара през този месец до около 1,2190 долара в понеделник.

Настоящият преходен период за Brexit приключва в края на годината, което означава, че Великобритания и Европейският съюз имат време да сключат нова търговска сделка, за да избегнат налагането на мита и квоти. Другият вариант е да се удължи междинният период - а последната дата за това е 30 юни. Преговорите между двете страни се възобновяват на 1 юни, след като дискусиите постигнаха скромен напредък този месец.

Нежеланието за удължаване на преходния период би оставило на преговарящите тежката задача да постигнат търговски договор - процес, който често отнема години, а не няколко месеца. Това само би засилило безпокойството, че двете страни няма да стигнат до споразумение.

Британската валута може да срещне колебания и около срещата на Английската централна банка на 18 юни. Паричните пазари вече ценообразуват перспективата за въвеждане на отрицателни лихвени проценти във Великобритания до края на годината, след като от последните коментари на членове на Комитета по парична политика стана ясно, че не се изключва такава възможност. Тази перспектива изпрати доходността по двегодишните облигации във Великобритания до рекордно ниско ниво под 0% през миналата седмица.

„Риск мениджърите ще хеджират отрицателни проценти, като се има предвид, че сега не могат да бъдат напълно изключени, но все още е малко вероятно да станат реалност в скоро време, тъй като увеличаване на количественото облекчаване е предпочитаната опция. Поне докато не получим реален сигнал, че рентабилността от двегодишните облигации може да стане много по-отрицателна, както в Германия", казва Танвир Сандху, анализатор в Bloomberg.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Развиващите се пазари - ще има ли светлина в края на тунела?