Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Волатилността при акциите зарази и валутния пазар

Ценовите движения отразяват растящата волатилност на финансовите пазари, докато трейдърите се подготвят за края на щедрата парична политика на Фед

Волатилността при акциите зарази и валутния пазар

Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Волатилността се завръща на световните валутни пазари, слагайки край на близо двата месеца кротки ценови движения.

Индексът за валутна волатилност на JPMorgan Chase & Co. - Global FX Volatility Index, който проследява волатилността по тримесечните опции, в понеделник отбеляза най-големия си ръст от края на ноември на фона на разпродажбите при ценните книжа, съобщава Bloomberg.

Индексът на JPMorgan отчита най-голям ръст от ноември. Графика: Bloomberg

Същата тенденция се наблюдава и при индекса на волатилността на страните от Г-7, който проследява валутите на развитите пазари.

Ценовите движения отразяват нарастващата волатилност на финансовите пазари, докато трейдърите се подготвят за края на щедрата парична политика на Федералния резерв, която е в сила от началото на пандемията. Растящото геополитическо напрежение – в частност струпването на войски по границата между Русия и Украйна, също допринася за несигурността на пазара.

Индексът за валутна волатилност на Cboe – мярка за очакваните движения на цените на акциите, в понеделник също достигна най-високото си равнище от ноември, но по-късно спадна отново с възстановяването на цените на ценните книжа. Широкият измерител Nasdaq Composite успя да мине от загуба от почти 5% до ръст за деня от 0,6%.

„Всичко крещи „волатилност“ и вероятно (тя) само ще се увеличава сред класовете активи“, отбелязва Вишну Варатан от Mizuho Bank. „Първоначалната фаза в действителност ще е водена от това колко бързо Фед затяга (паричната политика) и колко „ястребово“* настроени ще бъдат“ от ръководството на регулатора, допълва той.

На валутните пазари най-големите движения на косвената волатилност бяха при чувствителните към риска валути на развити пазари като австралийския, канадския и новозеландския долар – докато цените на суровините се понижаваха заедно с американските акции и други рискови активи. Валутите на всички страни от Г-10 поевтиняваха спрямо долара. В понеделник доларовият индекс на Bloomberg се покачи с 0,5% - най-големият му ръст от първия търговски ден за годината. Измерителят продължава да се покачва по-слабо и във вторник.

Понеделнишката търговия е промяна след един период на относително спокойствие на валутните пазари от края на ноември. Някои анализатори очакват волатилността да стане по-отчетлива, каквато е тенденцията при акциите и облигациите.

* "ястребите" са привърженици на по-затегната парична политика

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Еврото ще оцелее дори да спадне под паритета спрямо долара