Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Заседанието на ЕЦБ е основният фокус на седмицата

Центърът за европейски икономически изследвания ZEW ще публикува своя доклад за икономическите нагласи в Германия и еврозоната през юли

Заседанието на ЕЦБ е основният фокус на седмицата

Снимка:  Simon Dawson/Bloomberg

Понеделник е и започва новата седмица, в която Европейката централна банка ще проведе заседанието си за паричната политика, след като управителят Кристин Лагард сигнализира, че институцията може да постави въвеждането на стимули на пауза, за да оцени въздействието им до момента. Очаква се във вторник да бъде съобщено, че промишленото производство в еврозоната през май се е възстановило от априлския срив. Все пак икономистите смятат, че промишлената продукция във валутния регион все още се намира под нивата си от преди налагането на мерките срещу COVID-19. Китайската икономика вероятно се е върнала към растеж през второто тримесечие, а продажбите на дребно в САЩ вероятно са нараснали през юни. Ето още кои данни ще владеят вниманието и настроенията през тази седмица.

Във вторник ще бъде оповестена информация за брутния вътрешен продукт и индустриалната продукция във Великобритания през май. Обединеното кралство е една от малкото държави, която публикува месечна оценка на брутния вътрешен продукт и се очаква последните данни да покажат, че икономиката си е възвърнала много, макар и не цялата, сила, загубена през април, след като властите започнаха да облекчават ограниченията срещу коронавируса.

В същия ден ще бъдат публикувани данните за инфлацията в Германия, Испания и САЩ. Очаква се потребителските цени в САЩ да нараснат малко през юни, когато цените на бензина се увеличиха, икономиката се отвори отново и търсенето на стоки и услуги се повиши. Инфлационният натиск вероятно ще остане заглушен.

Още по темата

Отново във вторник Центърът за европейски икономически изследвания ZEW ще публикува своя доклад за икономическите нагласи в Германия и еврозоната през юли.

Очаква се също така Китай да отчете, че търговският излишък на страната е останал приблизително стабилно през юни. Икономистите прогнозират спад на вноса на годишна база, въпреки че подобряването на вътрешното търсене може да направи спада по-малко тежък, отколкото през май. Износът вероятно ще отразява слабото търсене на китайски стоки в чужбина.

В сряда бордът на Централната банка на Япония ще проведе своето редовно заседания. Очаква се институцията да остави политиката си без промяна, докато оценява ефектите от наскоро въведените мерки за осигуряване на по-голяма ликвидност в цялата икономика. Планирано е също да бъде публикуван последният доклад на централната банка за прогнозите за икономиката и цените.

В същия ден, освен данните за инфлацията във Великобритания, ще бъдат публикувани и тези за индустриалното производство в САЩ. Промишлеността в САЩ вероятно е продължила да се възстановява през юни, предвождана от автомобилната индустрия, тъй като свързаните с коронавируса ограничения бяха намалени и търсенето се повиши.

В четвъртък ще бъде оповестена информация за брутния вътрешен продукт в Китай. Очаква се, че икономиката на Китай се е върнала към растеж през второто тримесечие. Анкетирани от Wall Street Journal икономисти прогнозират ръст на БВП на страната от 2,6% през годината, след спада от 6,8% през първото тримесечие. Растежът може да се върне към темповете си преди коронавируса през втората половина на годината, въпреки че икономистите са предпазливи от увеличаващия се брой на случаите на Covid-19 в САЩ и нарастващото политическо напрежение между суперсилите.

Още по темата

Продажбите на дребно в САЩ вероятно отново са се увеличили през юни, въпреки подновената предпазливост на потребителите в края на месеца, тъй като случаите на коронавирус в някои щати нарастваха.

Също в четвъртък Управителният съвет на ЕЦБ ще проведе своето заседание за определянето на паричната политика. През миналата седмица в интервю за Financial Times управителят на ЕЦБ Кристин Лагард сигнализира, че регионалната централна банка ще запази политиката си непроменена на следващата си среща, след като нейният масивен стимул за спешни случаи помогна за успокояване на пазарите. Лагард заяви, че мерките, въведени вследствие на пандемията, „са показали полезността и ефективността си."

Тя също така открехна вратата за използването на програмата за покупка на активи в размер на 2,8 трилиона евро за преследване на екологични цели, обещавайки да проучи промените във всички свои операции в борбата с изменението на климата.

Припомняме, че в петък България бе приета за член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз като част от усилията на страната да влезе в еврозоната.

В петък статистическата служба на ЕС Евростат ще публикува данните за инфлацията в еврозоната през юни

Лидерите на Европейския съюз се срещат в Брюксел в петък и събота, за да приключат фискалния отговор на предизвиканата от Covid-19 рецесия в цялата еврозона. Икономистите се надяват на споразумението за спасителния пакет от 750 милиарди евро ще бъде финализирано, но от своя страна политиците намаляха перспективите за постигане на окончателна сделка през тази седмица.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Европа има нов проблем: Силното евро