Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Американската данъчна система е най-прогресивната

Горните 10% от заетите в САЩ плащат 45% от всички подоходни данъци в сравнение със само 28% във Франция и 27% в Швеция

Американската данъчна система е най-прогресивната

Снимка: Bloomberg

Дори на фона на набиращите инерция първични президентски избори демократите са на едно мнение що се отнася до данъчното облагане: богатите американци не плащат справедлив дял. Демократите от Конгреса се включиха в дебата, като предложиха 10% свръхданък за доходите над 2 милиона долара. Ако бъде приложен, списъкът с желания на демократите за данъци може бързо да прерасне в огромно източване на американските семейства – както подоходният данък нарасна през първите му 50 години. Това, което започна през 1913 г. като едва 7% налог върху печалбите над 500 000 долара (почти 13 милиона долара по цени от 2019 г.), скочи през 1963 г. до 72% данък върху доходите над 44 000 долара, пишат за Wall Street Journal Фил Грам и Джон Ърли.

Още по темата
Твърдението, че богатите американци плащат по-малък дял от доходите си като данъци, е доказано невярно. Данните показват, че действително платените данъци (федерални, щатски и местни) като процент от изкарания доход и получените трансфери, нараства плавно от 5,1% в долните 20% от домакинствата до 39,6% в горния 1%.

Разбира се, средното домакинство в горния 1% остава с почти 18 пъти повече доходи след данъци и трансфери от средното такова в долния квинтил. То обаче плаща 219 пъти повече данъци.

Данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показват, че САЩ имат най-прогресивната система за облагане на доходите в света, като горните 10% от заетите плащат 45% от всички подоходни данъци, включително социални и здравни осигуровки, в сравнение със само 28% във Франция и 27% в Швеция. Ако правителството на САЩ харчи толкова голям дял от брутния вътрешен продукт и има същата данъчна структура като Франция, горните 10% от работещите в САЩ биха плащали това, което и сега, но данъците на долните 90% ще се удвоят. Въпреки че последните сравнителни данни на ОИСР са от 2015 г. - преди Закона за данъчните съкращения и работните места от 2017 г., Съвместната комисия по данъчното облагане показа, че данъчната система на САЩ, по отношение на пропорционалната данъчна тежест, стана по-прогресивна след намаляването на данъците през 2017 г.

На какво основание тогава демократите твърдят, че богатите не плащат справедлив дял от данъците? Те избират изолирани случаи на домакинства, които поради начина, по който получават и използват доходите си, са далеч от статистическата оценка и по никакъв начин не са представителни за повечето данъкоплатци.

Макар че данъчните декларации на Бил Гейтс никога не са били публично достояние, смята се, че той е дал 45 милиарда долара за благотворителност. Вероятно той е намалил данъчните си задължения, след като раздава толкова много от богатството си. Но не е ясно дали общественият интерес ще бъде защитен чрез по-голямо облагане на Гейтс, като му се оставя по-малко да дарява за частни благотворителни организации. За да променят съществено данъчните задължения на Гейтс, демократите биха могли да отменят приспадаемостта на благотворителните дарения, но до този момент никой техен кандидат не е направил такова предложение.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Абсолютно НЕ съм съгласен с...пропагандата - това не е дори статия!
Данъчна прогресивна система измерва прогресията на размера на данъка, а не количество, както пропагандата се опитва да ни обеди!
И е супер просто
Процента е от 0% -100%
Колкото по висока е най - високата данъчна ставка като % толкова по голяма е прогресията. Или колко прогресира, увеличава се % на таксуване.
Във фащ максималния данък е все по нисък след промените на Дъмб. Макс данъкът им е 35% ако се не лъжа. И това е на книга. От него се правят много намаления и отбиви и ефективно се заплаща много по малко от тези 35 %.
В Скандинавия данъците стигат над 50% в най високите си ставки. Всички скандинавски страни подържат социалните си системи - здравеопазването, образованието, пенсионни, безработица, преквалификация, соц. Слаби програми като храни, помощи за отопление и прочие с тези данъци. Във фащ или няма такива програми изобщо. Няма здравна система. Няма образователна. Пенсионната или е разбита. Безработица е различна или я няма и недостатъчна на щатски нива....това е коренно друг свят от Европа. Десните във фащ не са десните в Европа. Десните е Европа са левите във фащ. Това е истината. Демократите във фащ да центристи, а ужким са леви. След многогодишни целенасочени действия на богаташите във фащ левите са издърпани от десните в центъра, а десните са отвъд дясното наближавайки фашистката зона.
В бг пресата има все повече такива преводи целящи промиването на мозъци или пропаганда идваща от фащ, където политиката е $$ и който плаща той поръчва музиката. Познайте кой и какво се свири.
В подкрепа на думите ми фащ ще имат най много жертви от вируса. Във фащ цари и се насърчава закона на джунглата. Човека там никога не е бил важен. Важен е богатия човек. И те не разбират че вирусът е на практика социалист и не подбира. Всичко това се отразява в цифрите
3
 
5
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
"....САЩ имат най-прогресивната система за облагане на доходите в света, като горните 10% от заетите плащат 45% от всички подоходни данъци.."

БЕЗ СЪМНЕНИЕ ТОВА Е ТАКА.
НЕКА НАПРАВИМ ПАРАЛЕЛ С ТЯХНАТА И НАШАТА СИСТЕМА НА ОБЛАГАНЕ.

1/ САЩ нямат такава АРМИЯ от 540 хиляди държавни хрантутници и чиновници като нашите. Нещата там са оптимизирани , а електронното правителство за което у нас се говори от десетилетия там отдавна е факт.

За цифровизацията на нашата система бяха налети ДВА МЛРД ЛЕВА.
Парите ги няма , няма я и цифровизацията , а БЮРОКРАЦИЯТА Е ВЕЧНА И НЕПОБЕДИМА КАТО СМЪРТТА!!

2/ Благодарение на нашите "КОМУНИСТИ" и най вече на др. СТАНИШЕВ у нас бе въведен ПЛОСКИЯ ДАНЪК , който никой от наследниците му в.т.ч. и БОРИСОВ не пожелаха да променят в ПРОГРЕСИВНО НАРАСТВАЩ!!

Подобно облагане без съмнение ползва БОГАТИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОБЩЕСТВОТО и натоварва огромната част от бедните и социално слаби хора.

ЗА КАКВА СОЛИДАРНОСТ МИ ГОВОРЯТ И МЕДИИ И УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ, КОГАТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ДАНЪЧНАТА ТЕЖЕСТ НЕ Е СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ , А ПО ЕДНИ СТАРИ ОТЖИВЕЛИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПРИНЦИПИ КОГАТО ВСИЧКИ БЯХМЕ РАВНИ.

Някои другари наистина ПОСТРОИХА СВЕТЛОТО КОМУНИСТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ към което ни водиха техните бащи и дядовци , но огромната част от народа попадна в джунглата на ДИВИЯ КАПИТАЛИЗЪМ срещу който те НА УЖКИМ се бореха.

ПРЕДСТОЯЩАТА ИКОНОМИЧЕСКА И ФИНАНСОВА КРИЗА ИЗИСКВА ДА КОПИРАМЕ ИЗЦЯЛО АМЕРИКАНСКИЯ МОДЕЛ НА ОБЛАГАНЕ , А НЕ РАЗНИ СПЕЦОВЕ КАТО МЕНДА , КИРО АНАНИЕВ И ПЛЕМЕННИКА МУ ВЛАДИ ГОРАНОВ, КОИТО ЩЕ ТАКА ЩЕ ГО МОДИФИЦИРАТ, ЧЕ ОТ НЕГО НИЩО НЯМА ДА ОСТАНЕ.

Още от Анализи
Израел и ОАЕ извършиха геополитическа дефибрилация в Близкия Изток