IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки и рисковата политика на отлагане на проблемите

Освен глобалната икономическа несигурност има и надвиснали политически рискове заради корупционния скандал в Бразилия, Brexit и президентските избори в САЩ

17:23 | 29.03.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централните банки в САЩ и Европа поеха по различен курс по отношение на паричната политика. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централните банки в САЩ и Европа поеха по различен курс по отношение на паричната политика. Снимка: Архив Ройтерс

Централните банкери успяха да изведат световната икономика от рецесията, но я оставиха в същата ситуация, която доведе до проблемите. Множеството стимули през последните седмици помогнаха за възстановяването на пазарите, но не успяха да обнадеждят икономистите, че може да се очаква по-устойчив икономически растеж, пише Bloomberg.

“Глобалната икономика ще продължи да се влачи”, казва Чарлс Колинс, главен икономист в Института за международни финанси във Вашингтон. Той очаква 2,5% икономически ръст тази година, какъвто беше през 2015 г. и доста под средния от 3,7% през петте години преди глобалната криза. 

Основното опасение е, че централните банкери просто отлагат болезнената част, но така увеличават проблемите, с които ще се сблъскат на по-късен етап. Освен това слабият растеж, който беше създаден, предполага, че евентуален шок застрашава да прати света обратно в рецесия, а регулаторите вече са на ръба на възможностите си.

„Резултатите от облекченията на паричната политика са все още положителни, но те намаляват“, казва Йоахим Фелс, глобален икономически съветник в Pacific Investment Management.

През следващия месец във Вашингтон ще има среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), а разговори ще има и във формата Г-20. Представители на МВФ заявиха, че очакват фонда да понижи прогнозата си за тазгодишния ръст и да призове отговорните лица да предприемат всичко по силите си да стимулират ръста.

Въпреки че вече ги няма опасенията от началото на годината за „твърдо приземяване“ на китайската икономика, рязко обезценяване на юана, рецесия в САЩ и криза подобна на тази през 2008 г., съществуват притеснения, че песимизмът все пак може да се усети, като потребителите и фирмите са по-предпазливи с разходите си.

Обект на голямо внимание е и инфлацията. „При инфлацията достигнахме преломен момент“, казва Алан Синай, главен изпълнителен директор на Decision Economics. “Рисковете се пренасочват от изненади в низходяща посока за инфлацията към повишено внимание за изненади, които да ускорят ръста на потребителските цени“, допълва той.

В САЩ Фед понижи планираните увеличения на лихвените проценти до голяма степен заради слабата инфлация. „Това може да означава, че централната банка ще трябва увеличи темпа на затягане на паричната политика, ако по-късно инфлацията се ускори“, казва Питър Хупър, главен икономист в Deutsche Bank Securities в Ню Йорк. Едно такова евентуално развитие заплашва да създаде сътресение на финансовите пазари, като подчертае разнопосочната парична политика на Фед от една страна, и на централните банкери в Европа и Япония, от друга.

Има и надвиснали политически рискове, сред които скандалите Бразилия и правителството на Дилма Русеф. През лятото британците ще гласуват на референдум еврочленството на Европейския съюз, а през ноември има президентски избори в САЩ.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
kloynat
преди 8 години
долара пада 4акаме каката с белите коси Джанет Йелън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
За БАНКСТЕРИТЕ(съкратено от бандит и банкер) проф. Валентин Катасонов прекрасно обяснява в книгата си Политически разследвания (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009Макар ,че трябва да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството ,че оставим това на Бог да ги съди защото има и някои хубави неща които ще ни служат за поука и т.н. обяснил съм ,че става въпрос за покаяние - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още