IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъжд от пари за стимулиране на икономиката - вече не толкова налудничава идея

"Хеликоптерните пари" може да са следващото голямо нещо в момент, в който достигат границите на стандартните неконвенционални практики

19:14 | 28.03.16 г. 46
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Хеликоптери, които изсипват пари по улиците: това е жива метафора за една драстична форма на стимулиране на икономиката от страна на централните банки, която привлича вниманието като възможен метод, който да помогне за изваждане на глобалната икономика от затрудненото положение, в което е изпаднала, коментира за Associated Press Дейвид Макхю, цитиран от БТА.

Идеята за "хеликоптерни пари" е проста: централните банки ще напечатат нови пари и ще ги раздадат на населението, подобно на доставка на хуманитарна помощ по въздух. Хората на свой ред би трябвало да похарчат или инвестират тези средства, което пък да доведе до повишаване на икономическия растеж и на инфлацията.

Потенциалната ефективност на този метод го прави привлекателен в свят, където централните банки се мъчат да тласнат нагоре ниската инфлация и растеж с използваните сега от тях инструменти: многократни понижения на лихвените проценти - често под нулата, и необичайни програми за стимулиране на икономиката като изкупувания на облигации.

Тъй като световната икономика е изправена пред опасността от дефлация - ниски цени и заплати в дългосрочен план, които убиват растежа, шумът от хеликоптерите, които носят чанти с пари се чува все повече в дебатите между икономистите.

"Хеликоптерните пари" може да са следващото голямо нещо в момент, в който (хората, които определят паричната политика) достигат границите на стандартните неконвенционални практики", казва Андрю Кенингам, старши икономист в Capital Economics в Лондон.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги бе попитан този месец за евентуалното използване на "хеликоптерни пари", след като оглавяваната от него институция обяви нова поредица стимулиращи мерки, включително отрицателни лихвени проценти и по-масирано купуване на облигации с цел даване на тласък на инфлацията и растежа

"В действителност не сме мислили или разговаряли за (този метод)", каза Драги. "Това е много интересна идея, която сега се обсъжда от учени икономисти и в различни среди", добави обаче той.

Носителят на Нобеловата награда за икономика Милтън Фридман предложи първи т. нар. "хеликоптерни пари" преди 50 години. Този метод прилича, но не съвпада изцяло с количественото облекчаване - способа, използван от централни банки като Федералния резерв (Фед) на САЩ, Bank of Japan, Bank of England, ЕЦБ от финансовата криза и Голямата рецесия от периода 2007-2009 година.

При количественото облекчаване централните банки купуват държавни облигации от търговски банки. Те плащат, като увеличават по електронен път паричните суми в сметките, които търговските банки са длъжни да имат в съответната централна банка. Когато балансът по сметката набъбва, се създават нови пари.

Има само един проблем. Парите стоят в резервна сметка. Ако самата (търговска) банка е нестабилна, или е станала по-предпазлива при отпускането на кредити, то централната банка може да печата колкото пари си иска, но те няма да достигат до хората.

"Хеликоптерните пари " избягват тази зависимост от банките. Целта е парите да бъдат вкарани директно в обращение. Освен това по презумпция те са придружени от гаранция, че са постоянна добавка към паричното предлагане за разлика от количественото облекчаване, за което централните банки казват, че планират в определен момент да прекратят.

Както пише Фридман в труд от 1969 г., "нека си представим, че един ден хеликоптер лети над този район и пусне допълнителни 1000 долара от небето, които, естествено, ще са събрани набързо от (местните жители)". След това те ги харчат, засилват икономическата активност и тласкат нагоре инфлацията.

Други топ икономисти са предлагали различни варианти на същата тази идея. Британецът Джон Мейнард Кейнс, например, заяви, че правителството трябва да зарови бутилки с банкноти в стари въгледобивни мини и да остави хората да ги изровят, за да бъде увеличено паричното предлагане. През 2002 г. Бен Бернанке, по онова време член на управителния съвет на Фед, а по-късно и негов председател, предложи "хеликоптерни пари" като начин за издърпване на Япония от дефлационното тресавище, в което е затънала.

Печатането на пари може да се превърне в катастрофа, ако правителството стане зависимо от него, или централната банка няма куража да го спре, когато то повече не е необходимо. Възможно е тази практика да доведе до хиперинфлация, както стана в Германия през 20-те години на миналия век и наскоро в Зимбабве.
Времето да се печатат пари, твърдят поддръжниците на тази идея, е когато икономиката е толкова вяла, че инфлацията не е повод за безпокойство.

На теория централните банки могат да печатат пари и след това просто да ги раздават. Сегашната дискусия обаче се съсредоточава до голяма степен конкретно върху предложението на Бърнанке как е най-добре да бъдат пускани "хеликоптерите пари". Правителството понижава данъците и след това емитира нови облигации, които централната банка обещава да купува, на практика финансирайки по-ниските данъци с новите пари.

Бернанке твърди, че една такава стъпка "почти сигурно ще е ефективен стимулант на потреблението и оттук - на цените". Има няколко пречки обаче. За разлика от количественото облекчаване "хеликоптерите пари" на Бернанке увеличават държавния дълг, което може да подкопае доверието.

За да бъде решен този проблем, централната банка може да поеме ангажимент да продължи да купува облигациите, така че правителството да е сигурно, че ще е в състояние да разсрочва тези свои задължения.

Друг вариант е централната банка да може просто да се откаже от дължимите й суми по държавния дълг. Това обаче ще й причини големи загуби, които пък могат да подкопаят общественото доверие.

В случая на Драги договорите на Европейския съюз забраняват на ЕЦБ да финансира правителства. Законът и политическата съпротива няма да позволят това. Йенс Вайдман, един от двамата германци в управителния съвет на Европейската централна банка, отхвърли идеята, изтъквайки ефекта, който ще има тя върху финансите на самата ЕЦБ.

Освен това много правителства не искат да харчат повече средства. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле предложи бюджет за 2017 г. с малък излишък. Републиканците в Конгреса на САЩ казват, че искат по-малко държавни разходи и дългове, а не повече. Консервативното правителство във Великобритания набляга на намаляването на дефицита, а не на стимулирането на икономиката.

Япония, която е в дефлация от по-дълго време и чието правителство има огромни дългове, може да се окаже по-вероятен кандидат, прогнозира икономистът Кенингам.

"За ЕЦБ е много трудно да направи каквито и да било радикални промени", казва той. "Мисля, че Япония може да е мястото, където най-вероятно ще бъде изпробван (този метод), тъй като те имат по-големи фискални проблеми и по-малък проблем с координирането на фискалните и паричните власти, тъй като е една страна."

"Не мисля, че това ще се случи скоро, но ако попаднем в капана на много, много ниска инфлация и много голям държавен дълг за още пет години, то тогава неща, които сега изглеждат невъзможни, могат накрая да бъдат приложени", обобщава Кенингам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
За съжаление Светът е управляван от личности, които отдавна са "достигнали своят праг на компетентност", техният егоцентризъм и алчност не вещаят нищо положително за стопанският живот на хората.Съгласно науката Синергетика предстоят промени в системата Човек-Земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
Привет! Всичко, което си написал показва, че: 1, Икономиката и финансовите институции са СРЕДСТВО за управление на СТОПАНСКИЯТ и ПОЛИТИЧЕСКИ живот, но не единствени;2, Действията, предприети от Финансистите, не целят стопанска стабилност, а политическо господство и за това изглеждат глупави и не разумни;3, "Със стръв за риба не може да ловиш мечка"- най-малко ще те изяде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
На 2 октомври 2001г, Федералната резервна система (американската централна банка) намали за девети път през тази година овърнайт репо-лихвата, която достигна най-ниското си ниво от началото на 60-те години - 2.5%. Решението се обяснява с последствията от атентатите на 11 септември. Така се зачена кредитен бум, свършил 2008г., и докарал нова Голяма депресия. По скоро отложил кризата със 7 г одини. Българите взеха заеми за 60 милиарда долара, тези пари от нищото, от вън, от бъдещето помогнаха да се изпревари НРБ като БВП след 2004г..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Големите фирми взимат парични знаци от пазарът, като продават стоки и услуги, и купуват по-малко труд, стоки и услуги. Което причиняват дефлация, тя е лоша за инвеститорите и взелите кредит, депресия. За растеж, банките връщат парите в пазарът, и нови пари да за нов ръст. ДЪЛГЪТ РАСТЕ С ДЕПОЗИТИТЕМоже ли без частичен резерв? Колко са отпуснатите кредити съответно депозити в светът в долари? А отпечатаните долари са 3 000 милиарда, паричната база. Толкова е и еврото. При златни долари преди Голямата депресия, е имало 30 пъти повече кредити съответно депозити спрямо златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
Целта е да се предотврати срив на борсите, което би причинило срив на банките. Сривът на банките ще срине търговията, а то пък производството. 2001 11 август Джордж Буш джуниър: Голяма грешка се оказа, че намалих данъците, бюджетът е празен, растежът е под 1%, парите от намалените данъци не отварят работни места и са намалили потреблението, държавата движи парите парите - и те отиват за заплати и инвестиции - с което се разгаря икономиката, бизнесът чака да види растеж и пасува. Голяма грешка беше това намаляне на данъци, фалираме, оставихме повече пари в бизнесът а той пасува. 2001 11 август: http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2001/08/11/210400_statistikata_se_usumni_v_novata_ikonomika/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
Ако борсите се сринат, акциите се сриват и фермерите фалират - ще се увеличи дефлацията. Като не можеш да си продадеш акциите или си загубил от акции, банките дават пари за търговия с борсови продукти, така и банките фалирват. И Бил Гейтс ще стане беден - акциите му ще се стопят в пъти, парите в банките ще изчезнат - те и без това са дадени на заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 2
d333
преди 8 години
Мисля си... Ако инфацията се задвижи с по-ускорени темпове, тогава навалицата ще се юрне да купива имоти и всякакви други неща, които ще се набалончат яко. А това как ще го решат банкерите и другите сценаристи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Да сипват пари - като ще е - да е. Аз поне си знам работата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Да сипват пари - като ще е - да е. Аз поне си знам работата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
и ти си близо до истината и затова пиша ,че освен инфлация има и друг начин - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034като не се забравя ,че кризата е системна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още