Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Централните банки трябва да спрат да изместват мисията си

Политическите и климатичните цели, които преследват, ги разсейват от контрола над инфлацията

Централните банки трябва да спрат да изместват мисията си

Снимка: Bloomberg

Какъв е смисълът от централната банка? Старомодните сред вас биха помислили, че отговорът е очевиден: да управлява лихвените проценти и предлагането на пари така, че инфлацията да остава твърдо под контрол. Централните банкери обаче имат различни идеи. По въпроси, за които преди се възприемаха като технократи, сега се смятат за по-нюансирани - способни да „гледат през“ инфлацията, вместо да бъдат обвързвани с повишения на лихвените проценти, движени от различни метрики, пише Мерин Самърсет Уеб за Financial Times. 

Още по темата
И докато някога смятаха, че имат само една задача, сега сякаш чувстват, че светът се нуждае от техния принос за почти всичко. Бившият управител на Английската централна банка (АЦБ) Мървин Кинг наскоро се оплака, че централните банки „навлизат на политическата арена“, и с основание. Данните от Банката за международни разплащания показват, че позоваванията на „неравенство“ са се увеличили рязко в речите на централните банки, а изпълнителният директор на Резервната банка на Атланта (наред с други) призова централните банки „да играят важна роля за подпомагане намаляването на расовите неравенства и създаването на по-приобщаваща икономика“.

Можете също така да бъдете сигурни, че изменението на климата ще бъде споменато през първите няколко минути от всяко изказване на срещата на централните банкери (сега виртуална) в Джаксън Хоул. На пръв поглед това може да изглежда напълно логично. Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард го обяснява с баснята за мишките, котката и камбанката: мишките са съгласни, че животът би бил по-добър за всички, ако котката носеше камбанка - но никоя не иска да бъде тази, която се промъква да й я сложи.

Да искаш да помогнеш с поставянето на камбанката не е изместване на мисията, казва Лагард, а „признаване на реалността“. Можете също така да твърдите, че това се вписва идеално в традиционните задачи на повечето централни банки: ако, да речем, изменението на климата може в средносрочен план да бъде както лош двигател на инфлацията, така и предизвикателство за дългосрочната финансова стабилност, защо централните банки да не помогнат? Повечето други централни банки са съгласни: АЦБ има климатичните промени като свой „стратегически приоритет“.

Има няколко добри причини, поради които това е грешка. Първата е, че повечето от тези неща не са работа на централните банки. Те имат огромна власт, но тъй като техните лидери не са избирани пряко, от жизненоважно значение е тази власт да остане възможно най-ограничена. Вижте какво вече се случи през последното десетилетие, в което централните банки смесиха монетарната и фискалната политики, като първо използваха количествено облекчение, за да финансират всичко, което правителствата желаят, и второ, като си затваряха очита за балоните на пазара на активи и бързо нарастващото неравенство в богатството, което безумно хлабавата им парична политика предизвика.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Както и правителствата - да управляват. Реално излишни в днешно време, само разходи и спънки.

Още от Анализи
Лукашенко и Путин накараха Европа да издигне новата Желязна завеса