IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки трябва да спрат да изместват мисията си

Политическите и климатичните цели, които преследват, ги разсейват от контрола над инфлацията

09:00 | 06.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Има причина богатството на световните милиардери да се увеличи по време на пандемията - и по-вероятно тя е покупката на облигации за 120 млрд. долара месечно от Федералния резерв, отколкото бързият растеж на световния БВП (индексът S&P 500 е нараснал с 21% само тази година). Неравенството, от което толкова се притесняват централните банки в света ли? Ами, те може да са причинили голяма част от него. В този смисъл те отдавна се занимават с политика. Но не по добър начин.

Вторият проблем е къде завършва изместване на мисията (защото за това говорим)? Възможно е изменението на климата да причини инфлация. Но тя може да бъде причинена и от недостиг на шофьори на тежкотоварни автомобили (в момента причиняващ хаос при доставките във Великобритания), а досега никой не е предлагал на АЦБ да има политики за ускоряване обучението на шофьорите. Това е работа за други организации.

Най-очевидната причина обаче е, че централните банки имат повече от достатъчно за правене, за да покрият само основните си задачи. Развитият свят е в толкова ужасен монетарен капан, колкото е възможно да си представим. Ниските лихви причиняват балони в цените на активите навсякъде (от жилища до токени); обикновените хора нямат надежда да получат реална възвръщаемост на кеша си; инфлацията е объркваща и потенциално плашеща; а възходът на криптовалутите заплашва контрола на централните банки върху транзакциите и депозитите.

Само опитът да се разбере дали инфлацията е преходна - или не - би бил достатъчна работа за повечето монетарни институции. И това е преди да видим ясен път за отказ от паричната политика от последното десетилетие. След като веднаж оставите пазарите да се надуят, как по дяволите после ги изпускате?

Сега се опитайте да направите това, всички други неща, споменати по-горе, и да се притеснявате за политиката. Скоро може да откриете, че не можете да видите макро картината заради микро въпросите. Как например бихте съчетали рязко повишаване на лихвените проценти в среда на бързо нарастваща инфлация със защита на малцинствените групи, които имат високи нива на дълг или ниски нива на заетост? И как поддържате инфлационните очаквания закотвени, ако всички знаят, че имате този конфликт? Това не е длъжностна характеристика, която повечето хора биха си написали - особено като се има предвид, че последният пристъп на сериозна инфлация настъпи през 70-те години (когато централните банки не бяха независими от политиката).

Изместването на мисията е често срещан проблем. Може би е време политиците на национално ниво да започнат да настояват политическите въпроси да бъдат оставени на тях и всички останали просто да гледат собствената си работа. Местните съвети биха могли да поправят пътищата наистина бързо. Компаниите могат да произвеждат, продават и доставят неща. А централните банки биха могли да използват монетарни инструменти, за да контролират инфлацията. Ще е много по-лесно за всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Както и правителствата - да управляват. Реално излишни в днешно време, само разходи и спънки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още