IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черните лебеди за пазарите през 2017 г.

Сред по-големите опасности през следващата година са политическата нестабилност, Китай и търговските войни

08:11 | 22.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Каква ще бъде 2017 г. за пазарите - за първи път от десетилетие насам, всеки стимул за световната икономика ще дойде от правителствата.

Това, след една година, в която политиката, икономиката и финансите бяха обърнати с главата надолу, предлага възможност за по-нататъшни повишения на доходността на облигациите, а нововъзникващите пазарни валути, акциите и облигациите се очаква да бъдат под натиска на по-високата доходност на американските облигации.

Цикличните акции са фаворизирани, банките трябва да се възползват от разширяващата се крива на доходността на облигациите, докато разходите за инфраструктура може да дадат тласък на акциите в сектора на строителството.

Това е консенсусът. Но откъде могат да се появят изненади?

Да падане доходността по облигациите?

По данни на HSBC доходността на облигациите може да се повиши през следващата година, като се очаква тази по 10-годишните облигации да достигне 2,5%. Но само през първото тримесечие.

След това стратегът на HSBC Стивън Мейджър смята, че доходността ще падне обратно до 1,35%, защото 2,5% ще бъде неустойчиво ниво при затягане на финансовите условия.

Четири черни лебеда

Икономистите на Societe Generale илюстрират заплахите графично с четири "черни лебеда“, които могат да затъмнят пейзажа през следващата година. Това, което според тях е най-голямата опасност през следващата година, е политическата нестабилност (30% рисков фактор). На второ място е рязкото покачване на доходността по облигациите (25%), „твърдото приземяване“ на Китай (25%), както и търговските войни (15%).

Еврото също поскъпва...

„Доларът е надценен в сравнение с другите валути от  Г-10 " е нещо, което се чува твърде често.

Но това е мнението на швейцарския гигант UBS, който прогнозира еврото да приключи  следващата година на ниво от 1,20 долара. Подцененият паунд също ще започне да поскъпва, избягвайки „тежката присъда“, която му даде Brexit.

Добро представяне на развиващите се пазари

Малцина смятат, че по-скъпият долар и по-високата доходност на американските облигации ще засегнат развиващите се пазари.

Goldman Sachs очаква и двете, но един от нейните инвестиционни съвети за 2017 г. включва закупуване на активи на развиващия се пазар.

Друга интересна тема за 2017 г.  е колко голяма офшорна печалба могат да върнат американските компании, ако новоизбраният президент Доналд Тръмп спази обещанието си да намали корпоративния данък?

Около 1 трлн. долара, показват изчисленията на Deutsche Bank. Това би могло да даде на американските акции, които вече са на рекордни нива, нов тласък нагоре. Citi смята, че акциите в световен мащаб ще поскъпнат с 10% през следващата година, водени от развитите пазари.

10-процентно поскъпване на долара и намаляване на корпоративния данък в САЩ до 20% могат да добавят 6% към печалбата на акция.

Китайските акции в ревящ бичи пазар

Китайските акции ще скочат обратно в ревящ бичи пазар, прогнозира Morgan Stanley. Според инвестиционната банка индексът Shanghai Composite ще приключи през следващата година с ръст от 36 % до 4 400 пункта. Банката добавя, че по-строгисте правила в сектора на имотите ще започнат да отклоняват капитала на богатите хора към акциите.

Юанът скача спрямо долара

Много валутни анализатори очакват китайският юан да продължи да поевтинява, но не липсват и такива, които прогнозират китайската валута да достихне ниво от 8 юана за един долар. Това не изключват и от Deutsche Bank, макар и не преди 2018 г.

Въпреки това все още се очаква през следващата година да има спад на строго контролираната от Пекин валута. Поскъпващият долар е от едната страна на уравнението, а от другата според Deutsche Пекин няма да иска да види резервите под 3 трлн. долара, което означава, че изходящите капиталови потоци ще ударят валутата по-силно от практиката през послендите няколко години резервите да бъдат използвани за смекчаване на падането на юана.

Bremain или сценарият Великобритания да остане в Европейския съюз

„Довиждане Brexit, здравей Bremain“. Това е много малко вероятно и анализатори от Nomura не мислят, че ще се случи. Но това е един от десетте потенциални „сиви лебеда“ за следващата година, които според инвеститорите поне трябва да се разгледат. „След като 2016 г. беше годината на объркания консенсус, защо 2017 г. да не бъде същата?

Възможен път към такова развитие на ситуацията могат да са избори във Великобритания или пък нуждата, която Лондон има от съгласието на Шотландия и Уелс.  Алтернативно, ЕС би могъл да предложи реформите, за които Великобритания настоява от много време, поставяйки условието кралството да остане в блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още