IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добре дошли във Великобритания, на която вече не може да се вярва

Планът на Борис Джонсън да пренапише едностранно споразумението за излизане от ЕС разрушава доверието и подкопава демокрацията

09:00 | 13.09.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер върна Обединеното кралство в първи клас. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Британският премиер върна Обединеното кралство в първи клас. Снимка: Bloomberg

Подготвяйки се за нова роля в света след Brexit, правителството на Борис Джонсън представя Обединеното кралство като защитник на либералната демокрация. Министрите говорят за създаване на нов „клуб на демокрациите“, добавяйки държави като Република Корея и Австралия към съществуващата група на Г-7. Те пропускат нещо. Повишаването на стандарта за демокрация изисква ангажираност към върховенството на закона, пише Филип Стивънс за Financial Times.   

Когато Великобритания гласува за напускане на ЕС през 2016 г., реакцията в европейските столици беше на пълен шок. Дотогава чуждите политически лидери казваха, че Великобритания е нация на прагматици - други може да се поддадат на емоции, но британците слушат главите си. Какво се случи на вота, се питаха те след това, с внимателната и предпазлива преценка, която определяше страната като една от най-стабилните демокрации в света?

Тази седмица имаше подобна реакция, когато британски министър заяви пред Камарата на общините, че правителството възнамерява да си позволи да наруши международното право чрез едностранно преразглеждане на договора за излизане, подписан миналата година с ЕС. Сякаш като вид оправдаване на правителството, министърът за Северна Ирландия Брандън Люис обеща, абсурдно, че това правно нарушение ще бъде по „специфичен и ограничен начин“. Човек се чуди дали ще е по-специфично и ограничено от нарушенията, при които Русия анексира Крим или Китай отхвърли договорните ангажименти да поддържа върховенството на закона в Хонконг?

Поводът за това незачитане на международната система, основана на правила, е възможността - някои казват вероятността - Великобритания и ЕС-27 да не успеят да постигнат споразумение относно бъдещите си търговия и отношения преди изтичането на преходните договорености в края на декември. Джонсън смята, че при тези обстоятелства специалните разпоредби за Северна Ирландия, залегнали в споразумението за оттегляне от 2019 г., може да се окажат твърде обременителни.

Така че правителството възнамерява да „пренапише“ чрез вътрешно законодателство раздела от сделката, който регулира търговията между Великобритания и Северна Ирландия. Министрите бяха инструктирани да заявят, че промяната ще запази мирното споразумение от Разпети петък между провинцията и Република Ирландия. Длъжностни лица от правната служба на правителството контрираха, че това е продиктувано от идеологическите възражения на премиера срещу остатъчната роля на ЕС в британските дела след Brexit. Ръководителят на службата, Джонатан Джоунс, подаде оставка в знак на протест срещу решението.

Великобритания претендира за специална привързаност към либералната демокрация. Родина на Магна харта (Великата харта на свободите - бел. прев.) и habeas corpus (законът срещу произвола при задържанията - бел прев.), тя обича да се представя като майка на парламентите. Страната е горда, че зачитането на върховенството на закона, от насъщно значение за функционирането на демокрацията, е вплетено в самата тъкан на неписаната й конституция.

Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Лицемерието е признак на цивилизованост... беше казал един англичанин, на който не се сещам името сега. :) Никога не е можело да се вярва на енглизите... никога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Rogen
преди 3 години
Каква демокрация е Британия прощавайте? Колкото Саудитска Арабия е демокрация, но малко по прикрита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
dakl
преди 3 години
Констатацията на автора че на Великобритания не може да се вярва е вярва и е потвърдена от многовековната история на империята , в която преди години слънцето никога не залязваше, само че сега всичко вече става все очевадно и очебийно.Но за съжаление това са обективни процеси,характерни за всички западащи империи и величия, срещу чието действие нищо не може да се направи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Те британците сами не знаят какъв им е интереса. Половината искат да напуснат, а другата половина да останат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
alligator_29
преди 3 години
Само че Financial Times не споменава, че в споразумението за излизане от ЕС подписано януари 2020 има клауза, според която Великобритания едностранно има право да промени договора, ако сделка между ЕС и Велокобритания няма да бъде договорена. Великобритания защитава собственните си интереси, а не интересите на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още