IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ адвокатът на британското правителство се оттегля заради Brexit

Джонатан Джоунс е недоволен от решението за пренаписване на протокола за Северна Ирландия

14:52 | 08.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Ръководителят на правната служба към британското правителство напуска поста си заради появилите се твърдения, че премиерът Борис Джонсън опитва да се откаже от част от постигнатото миналата година споразумение за Brexit, свързана със Северна Ирландия, съобщава Financial Times.

Джонатан Джоунс е шестият високопоставен представител на британското правителство, който подава оставка тази година на фона на растящото напрежение между премиера и служителите на върха в държавната администрация.

Двама запознати източници съобщават пред Financial Times, че адвокатът на финансовото министерство и постоянен секретар на правната служба към правителството напуска поста си заради спор с Downing Street, свързан с плановете за оспорване на част от споразумението за Brexit.

Приближени до Джоунс източници разкриват, че той е „много недоволен“ от решението да се пренапишат части от протокола за Северна Ирландия, включен в споразумението за оттегляне от 2019 г., с предвиждането на нови правомощия в британския законопроект за вътрешния пазар.

Правителството на Джонсън е категорично, че новите правомощия са „ограничени“ и са необходими за разясняване на договорения протокол, който беше подписан от британския премиер през октомври м. г.

Законопроектът за вътрешния пазар ще даде нови правомощия на британските министри да интерпретират протокола за Северна Ирландия. Но се очаква главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние да заяви по време на преговорите за Brexit в Лондон днес, че Великобритания трябва да прилага протокола в неговата цялост.

„Вярвам, че британското правителство ще задейства споразумението за оттегляне, което е задължение по международното право и предварително условие за бъдещо партньорство“, написа в Twitter председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

„Протоколът за Ирландия/Северна Ирландия е от съществено значение за защитата на мира и стабилността на острова и цялостта на единния пазар“, допълни тя.

Сър Джонатан Джоунс оглави правната служба към правителството през 2014 г., след като преди това работи като правен съветник и адвокат във вътрешното министерство, прокуратурата и министерството на образованието. Той е и адвокат, който има право да пледира пред висши съдебни инстанции.

Преди него поста си напуснаха секретарят на кабинета Марк Седуил, Саймън МакДоналд от външното министерство, Филип Рътнам от вътрешното министерство, Ричард Хитън от министерството на правосъдието и Джонатан Слейтър от министерството на образованието.

Междувременно германският финансов министър Олаф Шолц заяви пред Ройтерс, че хаотичен Brexit ще бъде бедствие за Великобритания и нейните граждани. Той допълни, че последните сигнали от Лондон „не дават прекомерни надежди за споразумение“.

„Едно нещо е ясно – хаотичен Brexit няма да е добър за Европа, той би бил истинско бедствие за Великобритания и нейните граждани“, каза Шолц преди планираните преговори днес в Лондон.

В понеделник ЕС предупреди Великобритания, че няма да има търговско споразумение, ако страната опита да поправи договора за Brexit, засилвайки очакванията за бурен финал на сагата в края на годината.

Без сделка търговия на стойност 900 млрд. долара на година между Великобритания и ЕС може да бъде изправена пред несигурност, включително правилата за сектори от автомобилните части и лекарствата до плодовете и данните, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още