IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори Джим Роджърс, който обожава златото, вече е предпазлив

Според инвеститора е крайно време златото да претърпи една хубава корекция, което се е случвало само веднъж за последните 12 години

16:10 | 19.12.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джим Роджърс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джим Роджърс. Снимка: Ройтерс

След като цената на златото отново беше подложена на натиск през последните седмици и е на нива близки до 4-месечно дъно, дългогодишният почитател на благородния метал Джим Роджърс отправи предупреждение, че корекцията може да продължи и през новата година, съобщава CNBC.

„Просто бъдете предпазливи. Има прекалено много "бичи" настроени инвеститори, включително и аз. Аз обаче съм много предпазлив“, изтъква Роджърс.

„Златото търпи корекция – това се случва вече 15-16 месеца – което според мен е нормално и е възможно тази корекция да продължи още известно време“, коментира той.

Цената на златото се покачва през последните 12 години, отбелязва Роджърс, допълвайки, че металът, използван като инвестиционно убежище, е претърпявал чувствителна корекция само веднъж за целия период - по време на глобалната финансова криза през 2008 г., когато златните фючърси изгубиха 32%.

„Повечето активи претърпяват 30-процентни корекции на всеки 1-2 години дори в условията на бичи пазар. 30-процентните корекции са нормални и все пак със златото подобно нещо се е случвало само веднъж за последните 12 години“, посочва Роджърс. „Златото, в какъвто и да е исторически контекст, е крайно време да претърпи една хубава корекция“.

Благородният метал възстанови известни позиции в сряда, след като достигна най-ниското си ниво от август – 1661 долара за тройунция - във вторник. Анализатори коментират, че бюджетните преговори във Вашингтон са подкопали привлекателността на златото като актив за убежище, тъй като все повече инвеститори се връщат към акциите.

И все пак златото, което се радва на 0,3% ръст от началото на годината, не е близо до границата от 2000 долара, каквато беше прогнозата на много анализатори за края на 2012 г.

Все още обаче съществува надежда, че евтините пари, следствие от програмата на Федералния резерв (Фед) за вливане на ликвидност, ще повишат цената на златото.

Роджърс предупреждава, че въпреки разхлабената монетарна политика на много от водещите централни банки – тенденция, която обикновено би накарала инвеститорите да потърсят защитата на истински активи като златото – Индия, която е най-големият потребител на злато в света, може да се окаже риск за цената на благородния метал, ако реши да купува по-малко.

По-рано тази година индийският финансов министър изтъкна, че вносът на злато е основна причина за дефицита по текущата сметка на страната му и призова правителството да удвои митото за внос на тази суровина.

„Индия има огромен търговски дефицит и някои индийски политици започват да обвиняват за това именно златото“, коментира Роджърс. „Ако те намерят начин да ограничат вноса на злато, ако нещо такова се случи, това ще е голям шок за всички "бичи" настроени към златото инвеститори и никой няма да може да предвиди колко ниско ще падне цената“.

Роджърс, който в момента не купува злато и дори е хеджирал част от златните си активи, коментира че все още е "бичи" настроен спрямо благородния метал в дългосрочен план. Той очаква цената на златото да е много по-висока през следващото десетилетие.

„Ако златото поевтинее, надявам се да съм достатъчно умен, за да купя още. Ако златото поевтинее много, надявам се да съм достатъчно умен, за да купя много повече“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Нецитираната част от интервюто обяснява какво става когато амунициите в хартия за манипулация на златото свършат...Клането в паричните метали всъщност се оказа неочакван подарък :) Ще се види колко ще издържат борсите на тия ниски цени и QE до безкрай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
За да прави подобни изявления Джими явно е решил да купува много и се нуждае от спад на цената. Още повече, че изказването му е доста килифарско и може да бъде тълкувано по множество различни начини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още