Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Енергийният преход е застрашен от блокирането на доставките на критични минерали

Геополитиката ще остане фактор дори и в един напълно електрифициран свят

Енергийният преход е застрашен от блокирането на доставките на критични минерали

Снимка: Bloomberg

Минералите са изиграли критична роля за възхода на много от технологиите за чиста енергия, които се използват широко днес - от вятърните турбини и соларните панели до електрическите превозни средства. Подсигуряването с такива суровини на тези и други ключови запаси ще подпомогне ускоряването на енергийния преход по целия свят. Но липсата на мащабен анализ на глобалното предизвикателство минералите застрашава доставките в посока зелените технологии, пишат в коментар за Energy Post Тай-Йон Ким и Милош Карпински.

Метали като литий, кобалт и никел, подобряват качествата на батериите. Медта е от съществено значение за нарастващото използване на електроенергията в енергийните системи благодарение на ненадмината си електропроводимост. А някои редкоземни елементи, като неодим, правят мощни магнити, които са жизненоважни за вятърните турбини и електрическите превозни средства.

Блокиране на минното дело

Тъй като пандемията тласна много страни към някаква форма на блокада и засягане на миннодобивните операции по целия свят, веригите на доставка на зелена енергия, включително тези на минералите, се сблъскват със сериозни рискове.

Операциите в Перу за добив на мед, които са отговорни за 12% от глобалното производство на този ресурс, бяха преустановени заради мерките за социално дистанциране. Блокадата в Южна Африка прекъсна 75% от световната продукция на платина, ключов материал в много технологии за чиста енергия и устройства за контрол на емисиите на парникови газове, въпреки че по-късно страната позволи на мините там да работят с 50% от капацитета си. Въпреки че цените на много важни полезни изкопаеми падат, тъй като глобалното търсене спадна, последните проучвания подчертават редица причини, поради които светът не трябва да приема сигурните доставки на редкоземни елементи за даденост.

Ролята на чистата енергия при търсенето на критични минерали

Технологиите за чиста енергия обикновено изискват повече минерали, отколкото тези, базиращи се на изкопаеми горива. Електрическият автомобил използва пет пъти повече минерали от конвенционалния автомобил, а вятърните турбини изискват осем пъти повече минерали, отколкото някоя инсталация с изкопаеми горива със същия производствен капацитет.

Дори при технологиите, базирани на изкопаеми горива, постигането на по-висока ефективност и по-ниски емисии разчита на широкото използване на минерали. Например най-ефективните електроцентрали, работещи на въглища, изискват много повече никел от най-слабо ефективните такива, за да позволят по-високи температури на горене.

С подобряването на технологиите за чиста енергия, търсенето на критични минерали ще се увеличи значително. За някои елементи енергийният преход вече е основната движеща сила за растежа на търсенето им. От 2015 г. насам електрическият транспорт и съхранението на енергия бързо се превърнаха в най-големите консуматори на литий, като заедно представляват 35% от общото търсене днес. По същия начин делът на тези приложения в търсенето на кобалт се е повишил от 5% до почти 25% за същия период.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
1
 
2
 
15
zelka007 до: Hahoto
преди 11 месеца
що да няма смисъл ?! що да не си заслужава ?! не добавяш въглерод в атмосферата ... :))) ... едни сажди по-малко ... :))) ... съчетано с фотоволтаици напълно реално е да имаме месеци само на възобновя
0
 
3
 
14
Hahoto до: zelka007
преди 11 месеца
Не ме разбирай неправилно не казам, че не може, питам има ли нужда и дали си зааслужава! Колкото и да
0
 
3
 
13
Hahoto до: zelka007
преди 11 месеца
Не става Зелка. Да е само тия 6 милиарда ..., те ще излезят накрая 6 по 6, а баба Гица от с.Долна воденица, ще пие бистра водица и ще се топли на дърве. А като знаеш милите инвеститори, че ще искат за 5 години да си върнат инвестициите, ще вденеш, че всъщност тази сделката е - едни батьовци да преместят парите от твоя в техния джоб.
1
 
2
 
12
zelka007 до: Hahoto
преди 11 месеца
такива турбини за морска енергия няма къде да поставяме в БГ , нямаме такива мощни приливи и отливи ... общия потенциален капацитет на такива системи в светът е около 160GW ... не са много районите , които могат да се възползват от това ...

хммм ... за БГ имаме краен вятърен капацитет . нямаме силни ветрове , от които да се възползваме . но ! имаме за около 4GW ! това са ни възможностите на територията , там където има икономически смисъл според настоящите технологии . значи една съвременна турбина , ще ти пусна линк по-надолу , струва около €3,5млн . условно . има доста според споредзависи във всеки един проект . никой вече по света не инсталира турбини на места с фактор на капацитет под 40% . ние имаме турбини в БГ работещи и с над 60% фактор на капацитет . въпрос на проектиране :))) ... та грубата сметка е 1600 турбини последно поколение от по 5MW само на необходимите места "набучени" за 4GW вятърен капацитет ... или ако правим бакалска сметка 1600х3,5= €5,6млрд ... само за протокола колко струваше единият реактор на беляНЕ ?! ... да , за да се получи работеща система ще трябва да се модернизира и електро преносната мрежа , ще трябват и батерийни системи ... по света има достатъчно лоши и добри практики от които да се учим ... освен това може чрез офсетова програма да се произвеждат елементи от тези турбини , например колоните , или част от електрониката за управление , или елементи от самите генератори или скоростните кутий ... има доста неща които може да се правят ... :))) ... най-обичам някой да ми каже "е те това не може да стане" ... :))) ... освен това може да се ползват нисколихвени кредити за финансиране от европейската банка за развитие ... евентуално и някакво съфинансиране ще може да се ползва във връзка със зелената сделка ...

ето ти една от най-модерните в момента , които се използват за новостроящите се вятърни паркове , със скорости на вятъра от ниски до умерени ...

https://www.siemensgamesa.com/en-int/products-and-services/onshore/wind-turbine-sg-5-8-170
1
 
4
 
11
Hahoto до: zelka007
преди 11 месеца
Сега си представи нашето българско му.тренско Черноморие, освен красивия бетон по плажа, да напълним и с плаващи и набучени турбини, за кефа на малката Грета и шайката алчни инвеститори. Ще е страшна гледка. А СО2 отпечатъка да направиш една такава турбина и да я рециклираш, това пък е съвсем друга тема. И си представи колко перки трябва да набучиш на нашето Черноморие, за да замени един блок на ТЕЦ2 от 220 мегавата. А колко трябва да набучиш, за да замениш всичките 1600 мегавата. А колко трябва да набучиш, за да замениш и двете "американски централи" т.е. още горе долу толкова мегавата. Удари чертата, колко пари ще струват тия 3000 мегавата ветропаркове в перки, какъв ще им е СО2 отпечатъка, каква ще е икономията за домакинствата от тях, спрямо въглищните и дай пак линкче. О да, ще дишаш по-чист въздух...? Мечтай си, ще се утроят хората, топлещи се на "биомаса" /казано по джендърски/, всъщност на дЪрве, казано по български! Все пак топлината е една от екзесциалните човешки нужди...

Още от Анализи
Възлага ли твърде много надежди на Китай глобалната петролна индустрия?