Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Европа просто не е готова за нова рецесия

Тя се нуждае от ефективни инструменти за фискална политика, сочи анализ на Bloomberg

Европа просто не е готова за нова рецесия

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) изненада финансовите пазари миналата седмица с решението си да разхлаби паричната си политика. Възможностите за растеж в еврозоната все повече отслабват в последно време и политиките на финансовата институция така или иначе ще се наложи да бъдат променени в някакъв момент, освен ако темпът не се ускори.

Но промяната не се очакваше толкова скоро. Изглежда председателят на ЕЦБ Марио Драги и неговите колеги са притеснени.

Още по темата

И има защо. Но основният им проблем не е точното определяне на времето за парични корекции, като тези от миналата седмица. Това е по-скоро липсата на добри алтернативни възможности, ако ситуацията се влоши, посочва Bloomberg в редакционен материал.

Новите прогнози на финансовата институция показват, че растежът в блока на единната валута ще се забави през тази година до едва 1,1%, като през декември банката прогнозираше 1,7%. Това е приблизително в съответствие с други скорошни понижения на Международния валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Картината варира спрямо отделните държави в рамките на еврозоната, като в сила са и редица еднократни ефекти, но навсякъде забавянето на световната търговия и увеличаващата се политическа несигурност взимат своите жертви. Така например ОИСР очаква растеж от едва 0,7% през тази година в Германия. Организацията също така смята, че италианското производство ще е по-слабо от тазгодишното и ще успее едва доловимо да се възстанови през 2020 г.

В отговор на това ЕЦБ заяви, че лихвените ѝ проценти ще останат без промяна поне до края на декември, удължавайки с няколко месеца срока на предишните си насоки. Тя също така обяви нов кръг от евтини дългосрочни заеми за банките. Но реалните стимули, предоставени от тези мерки, ще са в най-добрия случай малки. Всъщност комбинацията от даването на сигнал за притеснение по повод на прогнозите и въвеждането на нови мерки с ограничено действие може да се окаже, че ще спъне бъдещото търсене, а няма да го стимулира.

Но като се имат предвид правилата на самата ЕЦБ, то така или иначе банката няма какво друго още да направи. Лихвените проценти са на нула, а депозитната ставка е на негативна територия. Понижаването още повече на лихвите може допълнително да разстрои доверието и да дестабилизира финансовата система.

Междувременно огромната програма за изкупуване на облигации на банката, която беше спряна преди три месеца, е ограничена от правилата за състава на собствените си активи, като целта е да се предотврати непропорционалното финансиране на разходите на силно задлъжнели страни като Италия. Всичко това обаче означава, че ЕЦБ малко или много вече е изчерпала възможностите си за действие.

Още по темата

Паричните политики не са достатъчни и ако бавният растеж в еврозоната премине в рецесия, то Европа вече няма да е способна да избегне необходимостта от драстично преосмисляне на макроикономическата си политика.

Липсата на достатъчно мощни фискални инструменти вече дърпа назад блока. Последствията са висока безработица, бавен растеж и по-ниска от целевата инфлация. Ако ситуацията обаче се влоши още повече, единственият ефективен лек ще бъдат координирани данъчни съкращения и/или по-високи публични разходи.

Година след година Европа избягваше провеждането на тази необходима дискусия. Сега обаче не трябва да се толерира още забавяне.

Дори след понижаването на прогнозата си за растеж ЕЦБ посочи, че рисковете за икономиките на Стария континент клонят в негативна посока. Сблъсъците на търговския фронт може да се влошат, но не и да се подобрят. Политическите трусове могат да се увеличат, но не и да се успокоят. А Brexit – големият воденичен камък за всички правдоподобни прогнози за бъдещето на Европа, може да нанесе особено тежък удар на континента, ако не бъде постигнато споразумение между Лондон и Брюксел.

Според ЕЦБ пълната рецесия е малко вероятна. Ако обаче това твърдение се окаже невярно, ръководството на банката ще се окаже напълно безпомощно.

Европа вече не може да рискува да бъде така силно неподготвена. Тя се нуждае от ефективни инструменти за фискална политика или най-малко от смел нов подход към фискалното координиране. И с увеличаването на рисковете проблемът изисква да му бъде обърнато незабавно внимание.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
1
 
2
 
14
SS-23 до: Sakamano
преди 1 година
една краткотрайна рецесия през няколко години ръст не вреди, а дори е от полза за развитието на икономиката. Тя изчиства пазара от неефективните субекти, оздравява останалите и предотвратява надуването на балони.
---

Точно така, това "изчистване" практически "изчиства" физически глупаците (или пък те поумняват, захитряват), благодарение на които се надува всеки балон и респективно благодарение на които се осъществява т.н. лелеен "ръст ръст на икономиката".

Всеки "ръст", всеки балон на тази икономическа система , стъпваща на Пазара, се крепи, съществува именно на глупаците! А когато те бъдат "изчистени", или ако те намалеят или поумнеят - "ръста" изчезва и настъпва "рецесията". Т.е. излиза, че системата хем не може без глупаци, хем пък те в един момент започват "да и тежат".
Какво се случва в момента в Европа и въобще в света?! Ами чисто и просто - изчезване на глупаците, ей това се случва и това се нарича "криза на системата", "рецесия" и т.н... а в същност си е една нормализация и връщане, един неосъзнат стремеж към ... социализъм и "изравняване". Случайно ли, че броя на милиардерите за изминалата кодина рязка се е свил?! Ами точно това е "изравняването", баланса и равновесието, към къето самата икономика неосъзнато се стреми ... докато в един момент отново напълно изкуствено не се надуе новаият балон. Без изкуствено надуване на балона, системата оставана сама на себе си, постепенно ще премине във фаза на неосъзнат социализъм - нулев "ръст", постоянни печалби, постоянни разходи и постепенно, плавно изравняване на доходите. Затова лихварите вливат периодично "чувалите с кеш" на които кълват новите Глупаци, благодарение на които следва нов балон!
1
 
6
 
13
Tantum до: Sakamano
преди 1 година
Ние сме си виновни за всичко, което се и не се случва в държавата ни. Но само искам да отбележа нещо позитивно. Реално погледнато, като за пазарна икономика на едва 30 години не сме толкова зле. Знам, че много хора са недоволни от това и онова и имат право да бъдат недоволни, но като погледнем в перспектива, България е страна от горната средна класа (upper middle class) на света.

Забелязвам, че бавно, но сигурно демокрацията се възприема от българите и започваме да се замисляме, че на този свят нямаме само права, но и отговорности към себе си, околните и обществото. С това се променя и държавата ни - политически, икономически, ценностно. Процесът си върви и на този етап едва ли ще спре каквото и да правим, но можем леко да го забързаме. Зависи само от нас.
1
 
14
 
12
преди 1 година
Няма профилна снимка
ЕЦБ единственото което може да направи е да отпуска евтини кредити. Това прави вече близо 10 години, но не виждам бурно технологично развитие. Единственият резултат от евтините кредити е закупуване на по-голям брой БМВ. Новите технологии се раждат когато си притиснат в ъгъла и няма друг изход освен да измислиш нещо ново. Когато идват лесните пари защо да си напрягаш мозъка.

Скоро четох една статия, че от 50 стартъпа, използвали думичките "изкуствен интелект" за са се доберат до финансиране, само 1 реално се занимава с това. Ако парите не бяха лесни тези фирми надали щяха въобще да бъдат споменавани. Така че, според мен, лесните пари, дали ще са евтини кредити или усвояване на евро проекти, по-скоро развращават, отколкото помагат.
1
 
6
 
11
преди 1 година
Няма профилна снимка
Значи растежа в ЕС ще бъде само 1.1%, БЕЗ да бъде калкулиран отрицателния ефект на Брексит.
Действително, Германия от 0.7% ще се озове в рецесия, Италия е вече там, УК ще е с минимален растеж (<1%).
Тоест ще имаме намалена покупателна способност на половин Европа.
Е, това ще даде отражение на останалите, които все пак имат разтеж (Холандия, Гърция, Чехия, Испания, България).
И в Щатите нещата ще вървят мудно.
Bridgewater's Dalio Expects Low Returns for a 'Very, Very Long Time'-15.11.2018
1
 
11
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
Има лечение с пиявици(хирудотерапия). В случая е спорно"пиявицата Германия" дали само паразитира или същевременно и лекува.

Още от Анализи
Може ли Китай да спечели финансовата студена война?