Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Фед и ЕЦБ могат да останат сами на бойното поле

Правителствата са много предпазливи за увеличаване на дълговете си, смята Асен Стойчев, заместник-директор „Частно банкиране“, FiBank

Фед и ЕЦБ могат да останат сами на бойното поле

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Много е важно как САЩ и отчасти Европа ще решат да се борят с кризата - дали с продължаващи стимули или ще разчитат на големи фискални дефицити. Това заяви Асен Стойчев, заместник-директор „Частно банкиране“, FiBank, по време на Investor Finance Forum.

Големият фискален пакет в Европа е спрян от Пoлша и Унгария. В САЩ има разделение в Конгреса и нужният на финансовите пазари фискален пакет не минава. Федералният резерв (Фед) остава единствен, който подкрепя пазарите. Ако САЩ скоро не гласуват фискален стимул, Фед ще остане сам играч. ЕЦБ е в същата ситуация“, заяви финансистът.

По думите му правителствата са много предпазливи за увеличаване на дълговете си, защото техните нива са достигнали връх.

В същото време той наблюдава ротация в пазарните сектори. „Ако до изборите в САЩ водещи на пазара бяха технологичният сектор и компаниите в растеж като Facebook, Google и Amazon, то най-печеливши от новата стратегия са компаниите от индустриалния сектор.

Още по темата

Технологичният индекс Nasdaq достигна 34% доходност от началото на годината. От изборите насам се наблюдава търговия на възстановяване на пазарите, на преотваряне на икономиките с надежда за успешни ваксинации, коментира Стойчев.

По думите му налице е увеличаване на доходността по 10-годишните облигации, което предполага възстановяване и повишаване на инфлацията през следващата година.

Той обясни, че при повишаваща се инфлация това би имало негативен ефект върху технологичните компании. Инфлацията е най-големият враг на печалбата. Инфлацията ерозира дохода. Популярните сектори в момента като финансовите и цикличните компании биха били успешен залог, както ако инфлацията се повиши умерено или в по-големи размери, така също и ако инфлация няма, смята Стойчев.

„След всяка рецесия следва икономически възход. Дали тази рецесия ще бъде последвана от вторична през първото тримесечие на 2021г. , не може да се прогнозира. Най-вероятно спад на БВП в развитите страни ще има в началото на следващата година. Най-вероятно ще има волатилност от януари, което би могло да бъде причина Фед да влезе отново на пазарите и да увеличи количественото облекчаване“, прогнозира финансистът.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Референдум постави под съмнение швейцарските климатични усилия