IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед закъснява със затягането на политиката си

Паричната политика все още е агресивно разхлабена, въпреки че икономическото възстановяване и ускорението на инфлацията отдавна са видими

13:14 | 03.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На 22 ноември президентът на САЩ Джо Байдън номинира Джей Пауъл за председател на Федералния резерв за втори мандат. Осем дни по-късно Пауъл каза пред Конгреса, че „вероятно е добър момент да оттеглим тази дума и да се опитаме да обясним по-ясно какво имаме предвид“. Вълшебната дума, която той беше напът да оттегли, беше „преходна“ (относно инфлацията – бел. прев.). Този етикет позволи на Фед да продължи с изключително експанзионистичната парична политика по време на силно икономическо възстановяване, придружено от ускоряваща се инфлация. Според циниците моментът, в който се случи оттеглянето на термина „преходна”, може да не е случаен. Не бих могъл да коментирам. Нека просто се надяваме, че този ход не е дошъл твърде късно, пише Мартин Уулф за Financial Times.

През 1955 г. председателят на централната банка Уилям Макчесни Мартин отбелязва, че Фед „е в позицията на придружител, който е наредил да се махне купата с пунш точно когато партито е в разгара си“. Съветът, който той дава, е разумен, както показаха паричните сътресения през следващите около две десетилетия. Загубата на контрол над инфлацията е политически и икономически вредна: възстановяването на контрола обикновено изисква дълбока рецесия. И все пак Фед поема този риск напоследък, защото още дори не е започнал да премахва силно алкохолната купа с пунш.

Дали инфлацията наистина е преходна не се определя основно от това, което се случва на пазарите за конкретни продукти. Зависи повече от средата, в която се появяват подобни шокове. Рискът е, че в силно подкрепяща регулаторна среда, каквато е днешната, ценовият шок може твърде лесно да се разпространи в икономиката, тъй като работниците и другите производители се борят да възстановят загубите си.

Така че трябва да започнем от състоянието на икономиката. Институтът за международни финанси (IIF) отбелязва, че реалното потребление в САЩ се е върнало напълно към тенденцията отпреди пандемията. Това така и не се случи след финансовата криза от 2008 г. Бизнес и жилищните инвестиции също са изключително стабилни. Възстановяването е по-силно, отколкото в другите големи страни с високи доходи. Основната причина за това, твърди IIF, са фискалните стимули.

Пазарът на труда също укрепна значително и по някои показатели е горещ. В скорошна статия за Института за международна икономика Питърсън, Джейсън Фърмън и Уилсън Пауъл показват, че коефициентите за безработица са по-високи от средните за периода 2001-2018 г. Както самият Джей Пауъл отбеляза на пресконференция неотдавна, „условията на пазара на труда са в съответствие с максималната заетост, в смисъл на най-високото ниво на заетост, което може да се постигне в условията на ценовата стабилност“. С други думи, Фед вече е изпълнил своя мандат.

Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
конан
преди 2 години
Не виждам как ще се вдигнат лихвите.Те са свикнали постоянно да печатат долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
Сега САЩ прилагат грешен основен метод за емитиране на долари. Правителството на САЩ взима заеми за да плати щети от паричната неправилност. Държавната парична грешка е водещата причина за сегашната инфлация. Поразени са бедни и богати. Националното стопанство на САЩ е жертва на държавната неправилност. The Federal Reserve System няма капацитет за пълно прекратяване на щети от паричната слабост. Ако се прилагаше правилен основен метод за емитиране на пари, правителството нямаше да има сегашните дългове. Преустановяването на лошата практика зависи от волята на държавната власт. Постижимо е устойчиво развитие. Прекратяването на лошия основен метод за емитиране на пари е условие за стабилен обществен прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още