Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Главните геополитически оръжия на САЩ днес - технологиите и фракингът

Същевременно евразийските суперсили следват курс, който тласка съседите им в орбитата на Америка

Главните геополитически оръжия на САЩ днес - технологиите и фракингът

Снимка: Bloomberg

Докато пандемията и поляризацията обхващат страната, САЩ изпаднаха в един от периодичните си епизоди на самобичуване и екзистенциално съмнение. Това не е лошо нещо. Постоянното самоизследване и отказът от примиряване със статуквото са част от динамичната култура, която движи Америка. Независимо дали ще имаме администрация на Байдън или втори мандат на Тръмп, властите в САЩ трябва да преодолеят тревогата и отчаянието, пише Уолтър Расъл Мийд за Wall Street Journal.   

В известен смисъл глобалната позиция на Америка е по-силна от тази през 2016 г. Това не е одобрение за външната политика на президента Тръмп. Както често се случва в историята на САЩ, нашите възможности имат по-малко общо с направеното (или пък не) от дипломацията, отколкото с комбинацията от обществен динамизъм и предимства на географското ни положение.

Още по темата
Американският динамизъм ни направи и запазва като суперсила. Днес две, възникнали в САЩ, индустрии, тихомълком, но непрекъснато, обновяват американската мощ.

Първата са технологиите. Въпреки че Китай се опитва да навакса, щатските технологични магьосници (благодарение и на талантливите имигранти) продължават да са водещи. Има проблеми с екосистемата на Силициевата долина и обосновани опасения относно това дали технологичните гиганти ограничават и потискат конкуренцията. Но уникалният американски микс от технически гений, маркетинг и мениджмънт умения, както и модерна финансова мрежа, продължава да подкрепя предприемачите, които променят света.

Това е добра новина не само за гражданската икономика. Все по-често информацията и комуникацията са в основата на военната мощ. Докато американските компании и учени са на върха в ключови технологии, американската армия ще има предимства, на които другите могат само да завиждат.

Втората индустрия е фракингът. Въпреки че се бори да остане на повърхността в свят на ниски цени на горивата, за които допринесе толкова много, този американски отрасъл преобръща световните енергийни пазари. Тази шистова революция лишава американски съперници като Русия и Иран от жизненоважни постъпления, улеснява прехода към бъдеще с ниски вредни емисии и създава добре платени висококвалифицирани работни места в САЩ.

Най-хубавото е, че новите американски богатства от природен газ намаляват опасността кризи в Близкия изток да доведат до скокове в цената на енергията, които да дерайлират световната икономика, осигурявайки на бъдещите президенти по-голяма гъвкавост в отношенията с региона, без да правят компромиси с основните интереси на САЩ.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
1
 
2
преди 10 месеца
Брех колко глупости събрани в една статия.
2
 
2
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
"Eвразийските суперсили следват курс, който тласка съседитe им в орбитата на Америка" - не, в момента Америка е открила философския камък с който примамва всички в своя орбира - печата и раздава трилиони.. + налага санкции на всички които оспорват нейното право да краде от ресурсите на другите държави.Откъде идва всичко - ами от това, че при капитализма 1 на 10 е добре, останалите трябва да работят за да изплащат удобствата на тоя 1. Е мащабите на нашия свят има близо 1 милиард които могат да са добре, като източват останалите. Та този милиард близо раздава "демокрация" наляво и надясно с боНби, санкции и с печатане на трилиони. А другите са принудени да си дават ресурсите и печалбите за тия напечатаните парички, че иначе санкции и боНби. Обаче това според мен не е устойчиво, щото ако погледнете с каква скорост се увеличават напечатаните пари.. ще разберете.

Още от Анализи
Съпоставянето на всичко с БВП е много икономическо