IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главните геополитически оръжия на САЩ днес - технологиите и фракингът

Същевременно евразийските суперсили следват курс, който тласка съседите им в орбитата на Америка

16:20 | 23.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Междувременно географията все още е в полза на Америка. Морските сили се радват на значителни предимства в стратегическата конкуренция с континентални такива като Китай. От царуването на крал Луи XIV до Студената война, първо британците, а след това и американците, намираха съюзници, чиято независимост беше застрашена от амбициите на великите сухоземни сили на времето.

Всяка стъпка, която предприема агресивният вече Пекин, за да подкрепи своите претенции за регионална хегемония в Азия, приближава съседи като Индия, Австралия, Япония и Виетнам до САЩ. С помощта на Америка тези страни могат да си сътрудничат, за да гарантират своята независимост и в крайна сметка да убедят Китай да се задоволи с по-малко доминираща регионална роля. Без САЩ шансовете им са много по-малки - реалност, която дава на американските президенти някои важни козове.

От друга страна сегашните ръководители в Пекин и Москва изглежда следват курс, който - въпреки често изразявания от европейците дълбок гняв спрямо администрацията на Тръмп - връща Стария континент в обятията на Америка. Независимо дали става въпрос за руската подкрепа за Александър Лукашенко в Беларус или за неприемливите политики на Китай в Синдзян и Хонконг, двете евразийски сили разширяват ценностната пропаст, която ги разделя от Запада.

Освен това икономическите амбиции на Пекин са насочени към ключови европейски икономически сектори като процъфтяващите германски автомобилна и машиностроителна индустрии. А репутацията на Китай по отношение на търговския протекционизъм и кражбата на интелектуална собственост гневи европейците не по-малко от американците. Преди шест месеца участието на Huawei на свързания със сигурността европейски телекомуникационен пазар изглеждаше гарантирано. Вече не.

Както наскоро писа в списанието Foreign Affairs изпълнителният директор на Центъра за нова американска сигурност Ричърд Фонтин, който не е фен на настоящата администрация, едностранният външен подход на Тръмп и поставянето под съмнение на фундаментални международни институции като НАТО не предизвикаха единствено хаос. Те също така създадоха нов лост за Америка. Сега съюзниците осъзнават, че подкрепата на САЩ не може да се приема за даденост и че международните споразумения трябва да се харесват на американското обществено мнение, за да оцелеят.

Следващата администрация трябва да развие източниците на американската сила. Който и да е в Белия дом, ще има шанса да прекрои и укрепи американските съюзи, тъй като изместването на стратегическия интерес на САЩ към Индо-Пасифика набира скорост.

Опасността относно Тръмп е, че той може да не успее да премине от разрушаване към съграждане във втория си мандат. При Джо Байдън рискът е новата администрация да бъде твърде съсредоточена върху възстановяването на статуквото отпреди Тръмп, за да се възползва от открилите й се исторически възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
markov
преди 3 години
Брех колко глупости събрани в една статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
mick
преди 3 години
"Eвразийските суперсили следват курс, който тласка съседитe им в орбитата на Америка" - не, в момента Америка е открила философския камък с който примамва всички в своя орбира - печата и раздава трилиони.. + налага санкции на всички които оспорват нейното право да краде от ресурсите на другите държави.Откъде идва всичко - ами от това, че при капитализма 1 на 10 е добре, останалите трябва да работят за да изплащат удобствата на тоя 1. Е мащабите на нашия свят има близо 1 милиард които могат да са добре, като източват останалите. Та този милиард близо раздава "демокрация" наляво и надясно с боНби, санкции и с печатане на трилиони. А другите са принудени да си дават ресурсите и печалбите за тия напечатаните парички, че иначе санкции и боНби. Обаче това според мен не е устойчиво, щото ако погледнете с каква скорост се увеличават напечатаните пари.. ще разберете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още