Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Глобализацията и капитализмът издържаха блестящо пандемичния тест

Като цяло урокът от пандемията за световната политика в областта на веригата за доставки е тя да бъде оставена на мира

Глобализацията и капитализмът издържаха блестящо пандемичния тест

Снимка: Bloomberg

Ако една дума обхваща основния икономически резултат от пандемията, това със сигурност е „недостиг“. От март 2020 г. нашата световна икономическа система изглежда постоянно ни предава: първо, не можа да осигури необходимото количество лични предпазни средства, след това материали за производство на ваксини, самите ваксини, стоки и суровини, полупроводници и дълготрайните стоки, които зависят от тях, а напоследък и енергия, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

Икономическата последица - инфлацията - дойде по-бързо и по-болезнено, отколкото повечето хора очакваха, но не колкото политическите заключения, които много наблюдатели и лидери сметнаха за уместно да изведат: че нито глобализацията, нито капитализмът издържаха теста. Глобализацията, защото тя ерозира националния контрол върху доставките на жизненоважни стоки. Капитализъм, защото частните компании проектираха производството си в стил „точно навреме“, а не „за всеки случай“, давайки приоритет на ефективността в нормални времена пред устойчивостта в извънредни.

Тези присъди бяха гръмко лансирани в началото на пандемията и оттогава вдъхновяват политиката. Всички големи икономически сили, както и много по-малки, действат, за да наклонят глобализираните капиталистически производствени модели към форми, които дават повече контрол на националните власти.

Може би има основания за такъв политически обрат, но основната фактическа предпоставка на новата доктрина за устойчивост и автономия е погрешна. Пандемията постави капиталистическата глобализация на изпитание, с внезапни и огромни скокове в търсенето, и тя го премина блестящо.

Вземете дълготрайните стоки. Заглавията за недостиг са единственото нещо, което изглежда в изобилие, и всеки изпитва забавяне при получаването на стоки, като например автомобили, които преди можеше да има незабавно. Но реалното предлагане на дълготрайни стоки е на рекордно високо ниво. От лятото на миналата година американските потребители ги придобиват в обеми, много по-големи от тенденцията преди пандемията. Много икономики от ЕС, включително Германия, Италия и Холандия, също достигнаха или надхвърлили нивата на потребление на дълготрайни стоки от 2019 г.

Ами полупроводниците? В кратко изследване, публикувано през ноември, Дениъл Рийс и Фуричай Рунгчароенкиткул от Банката за международни разплащания (БМР) показаха, че износът на полупроводници от Тайван и Корея през 2020 г. надвишава обемите, регистрирани през 2019 г., а 2021 г. е по-силна от 2020 г. Експортът в момента изглежда е с  30 процента над нивото отпреди две години. Хюн Сонг Шин от БМР добавя, че продажбите на полупроводници в САЩ са много по-високи, отколкото през годините преди пандемията.

Същото важи и за стоките, които са най-релевантни за самата пандемия. Припомнете си, че паниката около доставките на лични предпазни средства, колкото и да беше реална, се разсея в рамките на около месец. Вносът в ЕС на тестови комплекти и защитни облекла нарасна съответно с 20 и 40 процента.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
0
 
3
 
21
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ахахаааааа.....М.одератор било обида дума? Ама вие сте живото доказателство, че животът е най-голямата сатира.
1
 
2
 
20
Bones до: aldy
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Според мен *** е зелено латентния. Иначе не виждам защо Инвеститора ще държи подобни елементарни тролове. Дриска през още два - три профила, но все тая... И ........ трябва да ядат нещо.
1
 
4
 
19
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Хехе, значи всичко, което не се хареса на онбашиите, се трие без никаква връзка с обявените Правила? Бравос, надминахте дори комунистическата цензура.
3
 
4
 
18
rumeni72 до: zelka007
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
сбъркал си адреса Б.оклук!!!
4
 
2
 
17
zelka007 до: rumeni72
преди 5 месеца
гола вода си баце , чeп за зеле не става от тебе ... ако , ако , ако ... :))) ... и ти си от тия дето като гръмне по-силно пиратка приклекваш ...

Още от Анализи
Отживелица ли са бонусите на работното място?